Ο απόρρητος διάλογος Καραμανλή-Πούτιν για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο ρόλος Στυλιανίδη

Ο απόρρητος διάλογος Καραμανλή-Πούτιν για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο ρόλος Στυλιανίδη

o-aporritos-dialogos-karamanli-poutin-gia-ton-agogo-mpourgkas-alexandroupoli-kai-o-rolos-stylianidi-1-315x236

Οι δυο άνδρες έμειναν μόνοι τους στο γραφείο. Ούτε διερμηνείς, ούτε σύμβουλοι, ούτε υπουργοί. Ο Κώστας Καραμανλής κοίταξε στα μάτια τον Βλαντίμιρ Πούτιν και του ανακοίνωσε την απόφαση του: «Τελικά θα κάνουμε την συμφωνία για τα ενεργειακά και τον αγωγό!» Ο Ρώσος πρόεδρος ανέκφραστος- όπως εκείνες οι φιγούρες στο internet- απάντησε λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι θα είναι μεγάλο ρίσκο για την κυβέρνηση εάν η Αθήνα δεν έχει προχωρήσει, για το συγκεκριμένο θέμα, σε επαρκείς συνεννοήσεις με την Ουάσινγκτον».

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρήματα ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ότι καλύτερο για την Ελλάδα. Ο Πούτιν όμως έδειχνε να επιμένει αφού θεωρούσε μεγάλο ρίσκο μια τέτοια κίνηση εν αγνοία των Αμερικανών. Ο Ρώσος πρόεδρος όμως δεν είχε προφανώς γνώση για το ταξίδι του Ευριπίδη Στυλιανίδη στις ΗΠΑ- με εντολή Καραμανλή- προκειμένου να εξασφαλίσει την «άδεια» της Κυβέρνησης του Μπους. Αυτό όμως που δεν ήξερε τόσο ο Καραμανλής όσο και ο Πούτιν είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Στυλιανίδη για την επιτυχία της επίσκεψης του, οι Αμερικάνοι ήταν τελικά αντίθετοι με μια τέτοια συμφωνία.

Η συνέχεια της υπόθεσης είναι γνωστή Το μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα ενεργειακά ζητήματα στην Μεσόγειο παραμένει αμείωτο. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να απουσιάζει από την ατζέντα του προέδρου Ομπάμα κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια στον έλληνα πρωθυπουργό το ενδιαφέρον της χώρας του για τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το concept της αμερικανικής πολιτικής ανέλυσε σε όλες τις εκφάνσεις της ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Παράλληλα ο κ. Κέρι άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία στις συμμαχίες που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών έδωσε στον έλληνα Πρωθυπουργό διευκρινίσεις για την σημασία της συνεργασίας της Ελλάδας με την Τουρκία σε ζητήματα ενέργειας. Μάλιστα διευκρίνισε την σημασία της Συνθήκης του 1982 σχετικά με το δίκαιο της θάλασσας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να γίνονται για τα ζητήματα αυτά μονομερείς ενέργειες.

Στο μεταξύ διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στην πρόσφατη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχει άμεση σχέση με τη πολιτική την οποία έχει σχεδιάσει η υπερδύναμη για την περιοχή. Αυτό που τονίζεται είναι ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν αντεγκλήσεις αφού Τουρκία και Ισραήλ έχουν από κοινού συνεργασία σε ειδικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει και έναν σημαντικό δορυφόρο ο οποίος εκτός των άλλων παρέχει σημαντικές πληροφορίες.

Ρεπορτάζ: Τάκης Χατζής

newpost.gr