Κίνδυνος από τα φάρμακα στα σουπερμάρκετ

Τους κινδύνους που ελλοχεύει η διάθεση προϊόντων των φαρμακείων όπως τα βρεφικά γάλατα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι βιταμίνες από τρίτους σημείωσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου...

4-12-2013-farmaka marketΤους κινδύνους που ελλοχεύει η διάθεση προϊόντων των φαρμακείων όπως τα βρεφικά γάλατα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι βιταμίνες από τρίτους σημείωσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου...

 

 

 

 

του φαρμακευτικού συλλόγου Ροδόπης η Χουσεΐν Ογλού Γουλδέν, ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης.

Αν αυτά τα προϊόντα διατεθούν από τρίτους, σημείωσε, θα δημιουργηθούν προβλήματα τόσο στην επιβίωση των φαρμακείων, αλλά και όλης της κοινωνίας, αφού η ανεξέλεγκτη διάθεσή τους χωρίς την επίβλεψη φαρμακοποιού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα για τους ίδιους τους ασθενείς.

 Όπως ανέφερε το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας μπήκαν πριν από ένα χρόνο στα σουπερμάρκετ, κάτι που ανατράπηκε με αποφάσεις δικαστηρίων και του ΕΟΦ, για λόγους ασφαλείας, αφού πρόκειται για προϊόντα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και στην χορήγησή τους χρειάζεται παροχή επιστημονικών υπηρεσιών και πρέπει αν υπάρχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.

Η τιμή του γάλακτος, σημείωσε, καθορίζεται με αγρονομική διάταξη του υπουργείου ανάπτυξης, ενώ η υψηλή τιμή τους, για την οποία είχαν κατηγορηθεί τα φαρμακεία, φάνηκε κατόπιν ότι οφείλοντας σε αυτούς που διακινούσαν το γάλα και μόλις υπήρξε μείωση στην χονδρική τιμή μειώθηκε και η τιμή στα φαρμακεία.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια κίνηση για την απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί η απελευθέρωση των συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία από την 1η Ιανουαρίου θα βρίσκονται στα σουπερμάρκετ.

Όπως σημείωσε η ταμία του συλλόγου, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν παύουν να είναι φάρμακα, και πρέπει να δίνονται δια χειρός φαρμακοποιού, γιατί έχουν παρενέργειες, ανεπιθύμητες ενέργειες αλλά και πιθανές συνέργειες με φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν από μη φαρμακοποιούς.

Άλλωστε τα φάρμακα αυτά, σημείωσε, δεν επηρεάζουν την φαρμακευτική δαπάνη, μιας και δεν συνταγογραφούνται, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η αλόγιστη χρήση συγκεκριμένων ουσιών, όπως η παρακεταμόλη, είναι η κοινή αιτία οξείας υπατικής ανεπάρκειας σε ανεπτυγμένες χώρες, κάτι που δείχνει ότι ακόμα και τα απλούστερα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά.