νθρωπος που έφερε στην Ελλάδα τον Αλέις Βιδάλ, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Μπαρτσελόνα, ήταν ο Εμίλιο Φερέρα. Ο Βέλγος προπονητής, ο οποίος κατά τη σεζόν 2008-2009 εργάστηκε στον Πανθρακικό. Πώς ήρθε στη χώρα μας ο Ισπανός ποδοσφαιριστής που έκανε το ''μπαμ'' στη Σεβίλλη και πήρε τη μεγάλη μεταγραφή στην κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ; Ο 48χρονος τεχνικός μιλάει στο Sport24.gr και εξηγεί πώς καθοριστικό ρόλο στην έλευση του 26χρονου δεξιού μπακ - χαφ στην ομάδα της Κομοτηνής έπαιξε η προσωπική του σχέση με τον τεχνικό διευθυντή της Εσπανιόλ.
''Όταν πήγα στον Πανθρακικό, η ομάδα προερχόταν από τη Β' Εθνική και κάναμε 14 μεταγραφές αν θυμάμαι καλά. Ήταν σημαντικό να φτιάξουμε καλή ομάδα για να μείνουμε στην κατηγορία. Ένας από τους παίκτες που πήραμε ήταν ο Αλέις Βιδάλ. Συγκέντρωσα πληροφορίες για αυτόν από την Ισπανία. Διατηρούσα τότε εξαιρετική σχέση με τους ανθρώπους της Εσπανιόλ και πιο πολύ με τον τεχνικό διευθυντή της, τον Άλμπερτ Βαλεντίν. Με πληροφόρησε για αυτόν τον νεαρό παίκτη και για τις ικανότητες που έχει. Στην Εσπανιόλ δεν ήταν πρώτη, ούτε καν δεύτερη επιλογή. Μου μίλησε όμως με τα καλύτερα λόγια και αποφάσισα να τον φέρω στον Πανθρακικό'' ανέφερε ο Εμίλιο Φερέρα, ο οποίος στην Ελλάδα δούλεψε και σε Ξάνθη και Πανιώνιο.
Γιατί, όμως, δεν ''έπιασε'' ο Βιδάλ στην Ελλάδα, παίζοντας σε εννέα μόλις ματς; Ο Βέλγος αναλύει: ''Έδειξε αμέσως τι ταλέντο έχει. Ήταν 17 ετών (σ. ήταν 19). Δεν ήταν όμως εύκολο να αντιμετωπίσει έμπειρους παίκτες και ειδικά όταν είναι παίκτης μιας ομάδας που παλεύει για να μείνει στην κατηγορία. Όταν έφυγα από τον Πανθρακικό, ο Βιδάλ επέστρεψε στην Ισπανία. Ήθελα να τον ξαναφέρω στην Ελλάδα όταν συμφώνησα με τον Πανιώνιο, αλλά δεν ήταν πιθανό, γιατί ήθελε να μείνει στην Ισπανία, όχι να επιστρέψει στην Ελλάδα. Μίλησα στον ατζέντη του, αλλά δεν μπόρεσα να τον φέρω. Ήταν πολύ δυνατός, γρήγορος, αλλά το πρόβλημα ήταν πως τότε λειτουργούσε ως... παιδί. Δεν έβλεπε το ποδόσφαιρο ως επάγγελμα, αλλά ως παιχνίδι. Όταν αγωνίζεσαι σε ομάδα πρώτης κατηγορίας, το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από παιχνίδι. Κάποιες φορές του ήταν δύσκολο να το αντιμετωπίσει έτσι. Το ποδόσφαιρο είναι απόλαυση, αλλά και επάγγελμα! Το καταλαβαίνω. Ήταν 17 ετών, ήταν η πρώτη φορά που έφευγε από το σπίτι του και πήγαινε σε μια ξένη χώρα. Δεν μπορώ να πω ότι δεν δούλευε και ότι έκανε μόνο πλάκα''.
Υπάρχει κάτι πολύ αξιοσημείωτο. Οι μοναδικοί ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από την Ελλάδα και έχουν καταφέρει να πάρουν μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα, δούλεψαν στα πρώτα τους βήματα με τον ίδιο προπονητή, τον Εμίλιο Φερέρα. Και ο Βιδάλ και ο Γιαγιά Τουρέ. Ερωτώμενος ο 48χρονος για το αν περίμενε να ''χτίσει'' τέτοια καριέρα ο Βιδάλ, απάντησε: ''Όταν ήμουν στο Βέλγιο, στη Μπέβερεν, ο Γιαγιά Τουρέ ξεκινούσε με εμένα. Τον έβλεπες και έλεγες αμέσως «αυτός είναι τοπ παίκτης». Δεν μπορούσες να πεις το ίδιο και για τον Βιδάλ. Ασφαλώς μιλάμε για παίκτες που αγωνίζονταν σε διαφορετική θέση. Για τον Τουρέ έλεγες ότι είναι να κάνει σπουδαία καριέρα. Για τον Βιδάλ δεν ήσουν βέβαιος ότι θα πετύχει. Για να κάνεις μεγάλη καριέρα, δεν είναι απλά να έχεις ταλέντο. Είναι και πολλά άλλα, όπως η νοοτροπία. Νομίζω ότι ο Πανθρακικός ήταν πολύ σημαντικό βήμα για τον Βιδάλ, γιατί ανακάλυψε πώς είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πώς είναι να δουλεύεις με έμπειρους παίκτες''.
Ο Φερέρα εξεπλάγην όταν πρωτοείδε τον Βιδάλ; Γιατί; ''Είναι φανταστικός χαρακτήρας, μορφωμένος και από καλή οικογένεια. Μου έκανε εντύπωση όταν τον πρωτοείδα ότι είχε πολλά τατουάζ. Παντού τατουάζ. Φανταστικό παιδί, αλλά να βλέπεις έναν 17χρονο με τόσα τατουάζ σου έκανε εντύπωση. Ο Βιδάλ δεν είναι παίκτης που έμαθε το ποδόσφαιρο στο δρόμο, στη γειτονιά. Ήταν μοντέρνος ποδοσφαιριστής που έμαθε να παίζει μπάλα στο γήπεδο, στο χορτάρι, σε ομάδα. Σκοπός του να σκοράρει και να δίνει ασίστ. Όχι να ντριμπλάρει. Θα έλεγα ότι ήθελε να είναι αποτελεσματικός''.
Όσο για το αν πιστεύει ότι μπορεί να πάρει θέση βασικού στους ''μπλαουγκράνα'', η εκτίμησή του είναι η εξής: ''Να παίξεις στη Μπαρτσελόνα δεν είναι καθόλου εύκολο. δεν ξέρω και για ποια θέση τον προορίζουν. Για δεξιό μπακ ή χαφ; Είδα ότι ο Ντάνι Άλβες ανανέωσε τη συνεργασία του με τη Μπαρτσελόνα, οπότε ίσως αποκτήθηκε για τη μετά - Άλβες εποχή''.
http://www.sport24.gr/