Για τον νέο, εξαιρετικά «απαιτητικό» πολιτικό κύκλο, που συνδέεται με την έλευση της τρόικας και τη σκληρή διαπραγμάτευση από τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη, προετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας από τους υπουργούς να κλείσουν όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» μέσα στον Αύγουστο.
Η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα στον δημόσιο τομέα, η αναδιάρθρωση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στην ΕΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ, οι ενδεχόμενες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών, οι ιδιωτικοποιήσεις και η είσπραξη φόρων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών εκκρεμοτήτων, για τις οποίες έχουν δέσμευση οι υπουργοί να κάνουν τώρα όλα τα αναγκαία βήματα. «Δεν επιτρέπεται ούτε κατ' ελάχιστον χαλάρωση», ήταν, άλλωστε, ένα από τα βασικά μηνύματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε προχθές προκειμένου ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος να παρουσιάσει τον έτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης: την «οργάνωση» της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ξεκινά την 1η Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2014.
Είναι αυτονόητο ότι η μάχη των δύο κυβερνητικών εταίρων θα δοθεί σε πολλά επίπεδα και θα κριθεί σε κάθε βήμα, που δεν θα αφορά μόνο την υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Με μία δεύτερη ανάγνωση, άλλωστε, του κειμένου των τεσσάρων προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επενδύσει στην προώθηση πολιτικών για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καλώντας του Ευρωπαίους εταίρους να «τολμήσουν» πρωτοβουλίες που θα φρενάρουν την ενίσχυση των ακραίων φωνών στο κρας τεστ των ευρωεκλογών τον προσεχή Μάη.
Ο πρώτος «σταθμός» για την κυβέρνηση θα είναι, πάντως, το μπρα ντε φερ με την τρόικα τον Σεπτέμβρη. Θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος και για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας διά της προσπάθειας να επιτευχθούν οι στόχοι και να αποτραπούν νέα οριζόντια μέτρα, που θα θέσουν σε δοκιμασία τη συνοχή των κοινοβουελυτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ.
Γι' αυτό και ο κ. Σαμαράς, μετά το σημαντικό του ταξίδι στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί στις 8 Αυγούστου με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, θα «επιστρέψει» στον έλεγχο των πεπραγμένων του κάθε υπουργείου - και ειδικά των υπουργείων με τις «καυτές» μνημονιακές προτεραιότητες.
Το μήνυμα
«Ανεξάρτητα αν έχετε περιθώρια να ολοκληρώσετε τις μνημονιακές υποχρεώσεις και μέσα στον Σεπτέμβριο, εσείς πρέπει να κάνετε τα αδύνατα-δυνατά τώρα, κάνοντας ολιγοήμερες διακοπές», επεσήμανε σχετικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο και επιχειρώντας να περιγράψει το πολιτικό σκηνικό από το φθινόπωρο και για τους επόμενους μήνες. «Η αντιπολίτευση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αλλοιώσει ή να ματαιώσει την προσπάθειά μας. Ηδη έχει προαναγγείλει ότι θέλει να θέσει τη χώρα σε γενικευμένη αναταραχή. Δεν θα το πετύχει, οι πολίτες αντιλαμβάνονται το επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό παιχνίδι τους. Μπορεί, όμως, να μας αποπροσανατολίσει, οδηγώντας σε λάθη και αποτυχίες, αυτό δεν πρέπει να συμβεί, θέλω δουλειά, θέλω τήρηση του προγράμματος», ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι «κλειδί» για την έξοδο από την κρίση θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Εκοψε τα σενάρια για εκλογές
Οσον αφορά στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός υπερέβη τον «σταθμό» των ευρωεκλογών και των αυτοδιοκητικών εκλογών τον Μάιο του 2014, δίνοντας την εξής απάντηση κατά την εισήγησή του προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Μέχρι τον Ιούνιο του 2014 η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί».
Κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν μετά τη συνεδρίαση ότι ο Αντώνης Σαμαράς με αυτήν τη φράση έστειλε ακόμη ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: ότι δεν έχει σχέδια πρόωρων εκλογών, ούτε καν τρίδυμων εκλογών, δηλαδή να τις κάνει μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία για τη στάση των δύο κομμάτων και δη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες. «Να είστε σε ανοιχτή γραμμή με τους βουλευτές και των δύο κομμάτων, να τους ενημερώνετε για τα δεδομένα και τα ασφυκτικά περιθώρια, δεν επιτρέπονται αιφνιδιασμοί» ζήτησε συγκεκριμένα από τους υπουργούς του για να προλάβει «αντάρτικα» ή διαφοροποιήσεις εντός και εκτός Βουλής. Οπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα, με τους «γαλάζιους» βουλευτές να παίρνουν σειρά για να επιτεθούν στον υπουργό Οικονομικών για τα περί «κουρασμένων βουλευτών». Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας χθες προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και να εξηγήσει ότι, με τις δηλώσεις του στο Ρόιτερ, αυτό που ήθελε ήταν να διαμηνύσει στους δανειστές μας ότι πρέπει να σταματήσει η πίεση για άλλα μέτρα.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ethnos.gr