Το Facebook αποκτά τη δική του πόλη

Το Facebook αποκτά τη δική του πόλη

assets LARGE t 420 54255972 type12128

Ξεκίνησε ως "βιβλίο" που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ "προσώπων", για να εξελιχθεί μέσα σε λίγα χρόνια σε... "αυτοκρατορία" με εκατομμύρια "ενοίκους" ανά τον κόσμο.

Ολα αυτά βέβαια στην ψηφιακή επικράτεια του Παγκόσμιου Ιστού, στον άυλο χώρο που διαμορφώνεται μεταξύ των διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών της υφηλίου. Ενισχυμένο από την απόλυτη κυριαρχία του στον κυβερνοχώρο, το Facebook τώρα ετοιμάζεται να μετακομίσει στον φυσικό κόσμο δημιουργώντας μια δική του, πραγματική... Facebook-πολη.

Ο λόγος για ένα υπερσύγχρονο οικοδομικό σύμπλεγμα, αποτελούμενο από 394 κατοικίες/διαμερίσματα, συνολικής έκτασης 58.529 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα βρίσκεται μόλις μερικά λεπτά μακριά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Η εν λόγω πόλη θα ονομάζεται "Anton Menlo", έχει ήδη σχεδιαστεί (σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο St. Anton Partners) και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το Facebook αποκτά τη δική του πόλη

Οσο για το κόστος κατασκευής, αυτό αναμένεται να αγγίξει τα... 120 εκατ. δολ. Να σημειωθεί πως δεν μιλάμε απλώς για ένα συγκρότημα κατοικιών προορισμένο για τους υπαλλήλους του Facebook, αλλά για ένα κανονικό... χωριό, και μάλιστα πλούσιο σε ανέσεις.

Ολες οι ανέσεις
Η Facebook-πολη θα διαθέτει σχεδόν τα πάντα: καθαριστήριο, κομμωτήριο, μπαρ, καφετέρια, πισίνα, γυμναστήριο, κέντρο γιόγκα, μαγαζί επισκευής ποδηλάτων, ακόμη και σπα για σκύλους θα έχει για τους τετράποδους φίλους των ενοίκων.

Το Facebook αποκτά τη δική του πόλη

Οι παροικούντες τη Σίλικον Βάλεϊ βλέπουν την εν λόγω κίνηση ως άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα του Facebook, καθώς αυτό προσπαθεί να προσελκύσει το ικανότερο ανθρώπινο δυναμικό της αγοράς.

Βλέπετε, στη Σίλικον Βάλεϊ τα εργασιακά δεδομένα δεν θυμίζουν ευρωπαϊκό Νότο. Κάθε άλλο μάλιστα. Εκεί οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν κάνουν περικοπές, αλλά, αντιθέτως, ανταγωνίζονται για τα μεγαλύτερα ταλέντα της αγοράς τάζοντάς τους παχυλούς μισθούς και ποικίλα άλλα προνόμια.

Οι εργαζόμενοι δε, από την πλευρά τους, το έχουν κι αυτοί συνήθειο να μετακινούνται από εταιρεία σε εταιρεία.

Δωρεάν φαγητό
Ενδεικτικά, στο εστιατόριο των κεντρικών γραφείων του Facebook οι υπάλληλοι μπορούν να τρώνε δωρεάν όσο θέλουν, ενώ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Καλιφόρνια προσφέρονται και ποικίλες άλλες δυνατότητες αναψυχής.

Εάν μάλιστα συνδυάσει κανείς την ακόρεστη δίψα των εταιρειών για νέα ταλέντα με το γεγονός πως οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη το τελευταίο διάστημα στο Σαν Φρανσίσκο (σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 28% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2012), τότε το οικοδομικό άνοιγμα του Facebook αποκτά ακόμη μεγαλύτερο νόημα.

Οι 394 κατοικίες της Facebook-πολης θα τεθούν πρώτα στη διάθεση των υπαλλήλων της εταιρείας (μόνο στην Καλιφόρνια αυτοί είναι περισσότεροι από 2.500) και, εν συνεχεία, εάν κάποιες μείνουν ανοίκιαστες, στη διάθεση του ευρύτερου κοινού.

Τον 19ο αιώνα
Company towns όπως... γκουλάγκ

Στο άκουσμα της είδησης, κάποιοι έσπευσαν να βρουν αναλογίες με το μακρινό παρελθόν. Στις αρχές του 19ου αιώνα, στις ΗΠΑ υπήρχαν περισσότερες από 2.500 "company towns", ολόκληρες πόλεις που ανήκαν σε εταιρείες και στις οποίες ζούσαν αποκλειστικά οι υπάλληλοι των εν λόγω εταιρειών με τις οικογένειές τους.

Οι συνθήκες σε πολλές από τις εν λόγω πόλεις ήταν λίγο καλύτερες από αυτές στα... γκουλάγκ. Μιλάμε άλλωστε για περιοχές κοντά σε ορυχεία, μεταλλεία και βαμβακοφυτείες. Πίσω στο παρόν, η Facebook-πολη στο Σαν Φρανσίσκο δεν θυμίζει προφανώς σε τίποτα τα μεταλλεία του Οχάιο. Υπάρχουν, ωστόσο κάποιοι που εκφράζουν ανησυχίες υποστηρίζοντας πως όποιος μετακομίσει σε μια "company town" θα καταλήξει να εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

ethnos.gr