Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που είναι χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ( υπεργλυκαιμία). Στον διαβήτη τύπου 2, οι δύο κύριοι παράγοντες που συμβάλουν σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη και η μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι η θεραπεία του διαβήτη.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Η θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αφορούν διατροφικές οδηγίες και ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου σε φυσιολογικά ή σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να παραμείνει μειωμένος ο κίνδυνος επιπλοκών.
Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να διαχειριστούν την ασθένεια και να διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης μόνο με τη σωστή διατροφή και την άσκηση χωρίς να χρειάζεται να παίρνουν φάρμακα. Αυτό συμβαίνει όταν ο διαβήτης τύπου 2 έχει διαγνωστεί νωρίς και το σώμα εξακολουθεί να παράγει και να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη αρκετά αποτελεσματικά.
Από την άλλη πλευρά, πολλά άτομα έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για πολλά χρόνια πριν τη διάγνωση και η ασθένεια μπορεί να έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο όπου τα φάρμακα να είναι αναγκαία. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν με κάποιο από του στόματος αντιδιαβητικό φάρμακο. Η προσθήκη φαρμακευτικής αγωγής δε σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούνται οι οδηγίες για τη διατροφή και την άσκηση.
Κάνοντας σωστές επιλογές τροφών είναι ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 και αυτό είναι συχνά από τα δυσκολότερα. Τι θα φάτε (και πόσο θα τρώτε) έχει επίδραση στο βάρος σας και στο σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει και η σωματική άσκηση.
Αν και ο διαβήτης τύπου 2 ονομάζεται και μη-ινσουλινοεξαρτώμενος, πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 πρέπει τελικά να λάβουν ινσουλίνη για τον βέλτιστο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει, επειδή το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Η αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και είναι δυνατό να αλλάξει ανά περιόδους ανάλογα με τις ανάγκες του.