Ο απλός πονόλαιμος συνήθως υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες. Αντιμετωπίζεται με απλές θεραπείες και συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως θα αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο και πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Η φαρυγγίτιδα είναι το πιο συχνό αίτιο για έναν πονόλαιμο. Συνοδεύεται από βράχνιασμα, ήπιο βήχα, πυρετό , αδιαθεσία, κόπωση και οι αδένες στο λαιμό σας μπορεί να πρηστούν. Η κατάποση μπορεί να γίνει πολλή επώδυνη.
Πονόλαιμο προκαλεί και η αμυγδαλίτιδα. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με του πονόλαιμου, αλλά αφορά μια σοβαρότερη κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη στο γιατρό σας κρίνεται απαραίτητη, γιατί αν οφείλεται σε στρεπτόκοκκο θα χρειαστείτε αντιβιοτική αγωγή.
Αντιμετωπίστε τον πονόλαιμο με άφθονα υγρά, ακόμα κι αν η κατάποσή τους γίνεται δύσκολα. Κοινά παυσίπονα με παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό. Μπορείτε να κάνετε γαργάρες, να αγοράσετε παστίλιες, και σπρέι που μπορούν να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο.
Συνήθως δε χρειάζεται να λάβετε αντιβίωση. Οι περισσότερες λοιμώξεις του λαιμού και των αμυγδαλών προκαλούνται από ιούς, αν και κάποιες από αυτές προκαλούνται από βακτηρίδια.
Χωρίς εξέταση, συνήθως δεν είναι δυνατόν να αποφασίσει κάποιος εάν αυτό είναι μια ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, αλλά δεν σκοτώνουν τους ιούς. Επίσης, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως διάρροια, ναυτία, εξάνθημα, και στομαχικές διαταραχές.
Ως εκ τούτου, τα αντιβιοτικά δεν ωφελούν για τις περισσότερες περιπτώσεις πονόλαιμου.
Συνήθως, χρειάζεται να επισκεφτείτε το γιατρό σας, εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και επιμένουν πάνω από τρεις ημέρες.