Σε «υπερόπλο» που προασπίζει την υγεία αναδεικνύεται η μεσογειακή διατροφή. Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει έως σήμερα διεξαχθεί για την αξία της – αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους – δείχνει πως μπορεί να μειώσει κατά 10% τον κίνδυνο αναπτύξεως απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος, η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Άλτσχαϊμερ. Επιπλέον, μειώνει τη θνησιμότητα από αυτά και άλλα χρόνια νοσήματα κατά 9%.
«Η μελέτη αυτή υποστηρίζει όλες τις ισχύουσες συστάσεις για την υγιεινή διατροφή και την προστασία που παρέχει εναντίον των καρδιαγγειακών, νεοπλαστικών και εκφυλιστικών χρόνιων νοσημάτων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φραντσέσκο Σόφι, από το Τμήμα Ιατρικής & Χειρουργικής Επείγουσας Φροντίδας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, στην Ιταλία.
«Το κύριο συμπέρασμά της είναι ότι βελτιώνοντας την ποιότητα της διατροφής του πληθυσμού, μπορούμε να μειώσουμε τη συχνότητα αυτών των νοσημάτων κατά σχεδόν 10%», πρόσθεσε.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ).
Για τη διενέργειά της, ο δρ Σόφι και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν στοιχεία από 1.574.299 εθελοντές που συμμετείχαν σε 12 διεθνείς μελέτες για τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία. Οι εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτές τις μελέτες, υποβάλλονταν σε παρακολούθηση επί 3 έως 18 χρόνια.
Συνολικά, όσοι ακολουθούσαν αυστηρό μεσογειακό διαιτολόγιο παρουσίασαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στην υγεία τους. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά 9%, μείωση στους θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο κατά 9%, καθώς και μείωση κατά 13% στα κρούσματα νόσου του Πάρκινσον και του Άλτσχαϊμερ.
Μεταξύ τους καταγράφηκαν επίσης 6% λιγότερα κρούσματα καρκίνου.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, ενώ περιλαμβάνει μικρές ποσότητες κόκκινου κρασιού. Αντιθέτως, είναι φτωχή σε κόκκινο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα είδη αλκοόλ.
Πηγή: tanea.gr