Oι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

Oι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

ellada-krisi-oikonomia-simaia-europiΤις προτεραιότητες της Ελλάδας στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2014 παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι η τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση επιβάλει στην ελληνική Προεδρία να εργαστεί προς τη διασφάλιση του κοινού νομίσματος, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας, καθώς και την αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Οι επιμέρους δράσεις περιλαμβάνουν την προώθηση της ανάπτυξης, ιδίως μέσω της ενίσχυσης της πρόσβασης στο δανεισμό για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, καθώς και την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.

Η δεύτερη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας είναι η εμβάθυνση της ΟΝΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση υπό το φως των όποιων αποφάσεων λάβει σήμερα το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούρκουλας, η ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να συμβάλει στην εμβάθυνση της ΟΝΕ προωθώντας την ισορροπία μεταξύ σταθερότητας και αλληλεγγύης. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται επίσης στην κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ, καθώς και στην προώθηση μέτρων που θα ενισχύουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αρχή της αντιπροσώπευσης στη λειτουργία της ευρωζώνης.

Η τρίτη προτεραιότητα αφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και της κινητικότητας, καθώς και την προώθηση συνεργειών μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης. Με δεδομένη την ολοκλήρωση του «Προγράμματος της Στοκχόλμης 2010-2014», η ελληνική Προεδρία σκοπεύει να εργαστεί προς την υιοθέτηση του διάδοχου προγράμματος για την περίοδο 2014-2018, με άξονες τη συνεργασία με τρίτες χώρες στο θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, την αύξηση της χρηματοδότησης προς τις χώρες τις ΕΕ που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την εισροή μεταναστών και την προώθηση της Κοινής Πολιτικής Ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι η σύσταση της «Ομάδας εργασίας για τη Μεσόγειο» αποτέλεσε ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να καταστεί κατανοητό ότι το ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατό στην πηγή του.

Σύμφωνα με τον κ. Κούρκουλα, η ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να προωθήσει και τη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της για την ανάπτυξη και την ευημερία της ΕΕ, την παραδοσιακή σχέση της Ελλάδας με τη ναυτιλία, αλλά και τη σημασία της πολιτικής αυτής για την ενίσχυση της ασφάλειας των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία φιλοδοξεί τον ανασχεδιασμό της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2014, ώστε σε αυτή να περιληφθούν, εκτός της αναπτυξιακής διάστασης, θέματα όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο. Ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι στη διάρκεια της προεδρίας θα διεξαχθούν 14 υπουργικές Σύνοδοι στην Αθήνα, 35 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, 57 συναντήσεις ομάδων εργασίας και 33 Συνέδρια ή σεμινάρια.

Τέλος, υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα εργαστεί για τη θεσμική ισότητα όλων των χωρών μελών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πέμπτη ελληνική προεδρία θα είναι επιτυχής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ