Μήπως τελικά δεν είμαστε τόσο έξυπνοι, όσο νομίζουμε;

Μήπως τελικά δεν είμαστε τόσο έξυπνοι, όσο νομίζουμε;

stupid3

Eπειδή ο μύθος της... ξανθιάς κάποια στιγμή πρέπει να καταρριφθεί (ή έστω να περιοριστεί) μήπως έχει έρθει η ώρα να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε «αλήθεια μήπως δεν είμαι τόσο έξυπνος όσο νομίζω;»

Καλό πράγμα η αυτογνωσία αλλά ειλικρινά, πόσες φορές έχετε παινέψει τον εαυτό σας στα κρυφά, λέγοντας «ααα, μπράβο μου, τι έξυπνος/η που είμαι;».

Άλλες πάλι, έχετε κουνήσει συγκαταβατικά το κεφάλι, προσπαθώντας να πείσετε τον συνομιλητή σας ότι καταλαβαίνετε τι λέει, ενώ στην ουσία απορείτε «καλά σε μένα μιλάει τώρα; Ωχ, και αν με ρωτήσει τι απαντάω;». Για να λυθεί η απορία της εξυπνάδας σας (και πριν ξεκινήσετε να κάνετε όποιο τεστ περιέχει κάθε ξεχασμένο περιοδικό) διαβάστε τα 5 σημεία, που θα σας δείξουν ότι ίσως δεν είστε τόσο έξυπνος/η όσο νομίζετε.

Ποια επαγγελματική επιτυχία;

Αν εξαιρέσουμε την εποχή της κρίσης (γιατί, ειλικρινά τότε για ποια επαγγελματική σταδιοδρομία, πόσο μάλλον επιτυχία, μιλάμε), τότε πρέπει να δούμε ότι τουλάχιστον σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα, ένας ευφυής άνθρωπος, οφείλει να έχει αξιοσημείωτη επαγγελματική άνοδο.

Επειδή όμως δε μπορούν (και δε χρειάζεται) όλοι να γίνουν διευθυντές μία μέρα, ίσως πρέπει να αναλογιστείτε τι πορεία έχετε επαγγελματικά (όχι μισθολογικά φυσικά, με το ΔΝΤ πάνω από το…κεφάλι μας).

Οι ειδικοί λένε ότι η επαγγελματική επιτυχία δείχνει έναν έξυπνο άνθρωπο, αλλά από την άλλη εν έτει 2013, μάλλον η ευφυΐα, καθορίζεται από το αν είστε γύρω στα 35 και έχετε επιστρέψει στο σπίτι των γονιών σας για να κάνετε οικονομία. Αυτή η κίνηση (όσο άβολη και αν είναι), εμπεριέχει μία δόση…καταναγκαστικής εξυπνάδας τουλάχιστον. Και όσο για τις διευθυντικές καρέκλες, ίσως θα πρέπει να περιμένετε να βγούμε από την κρίση.

Στο μάτι του κυκλώνα

Οι έξυπνοι άνθρωποι (οι πραγματικά έξυπνοι όμως) δεν αναλώνονται σε συγκρούσεις αλλά διευθετούν τις αντιδικίες τους με επιχειρήματα και συζήτηση. Οι ειδικοί λένε, ότι η ανάγκη να αποδείξει κάποιος πόσο σωστή είναι η θέση του απέναντι σε εκείνη των συναδέλφων, των φίλων ή της οικογένειάς του αποκαλύπτει μια ανασφάλεια, την οποία οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι σπάνια έχουν.

Αν θέλετε λοιπόν να γίνετε πιο έξυπνοι, δείξτε εγκράτεια και υπομονή στις έριδες, που σας προκαλούν να «ξεφύγετε» από κάθε έλεγχο. Αποφύγετε τις περιττές συγκρούσεις και χρησιμοποιήστε την εποικοδομητική συμπεριφορά σας υπέρ σας. Τώρα αυτό είναι ένα σημάδι ότι γίνεστε εξυπνότεροι!

Τρέχουμε τώρα, τρέχουμε

Μήπως σας κυνηγούν οι καθημερινές υποχρεώσεις στη δουλειά και τρέχετε όλη την ώρα σαν τον …Βέγγο χωρίς να προλαβαίνετε στην ουσία να διεκπεραιώσετε τίποτα; Η διαχείριση του χρόνου και της ενέργειας, είναι δεξιότητες που όλοι οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν γρήγορα, καταφέρνοντας να απλοποιήσουν τη ζωή τους και να ελαχιστοποιήσουν το άγχος τους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας, αν είστε τόσο έξυπνοι, γιατί τρέχετε μόνιμα πανικόβλητοι, χωρίς να καταφέρνετε στο τέλος τίποτα; Βέβαια, οι περιστασιακές εξάρσεις του υπερβολικού φόρτου εργασίας μπορεί να είναι αναπόφευκτη πτυχή της επαγγελματικής ή οικογενειακής σας ζωή, αλλά αν αυτός είναι ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης, ίσως χρειάζεστε ταχύρυθμα μαθήματα...έξυπνης διαχείρισης.

Μπλα, μπλα μπλα...τι;

Η πολυλογία είναι ίδιον πολλών ανθρώπων. Ευτυχώς, μερικοί (ελάχιστοι) το αναγνωρίζουν και το διορθώνουν (ή τουλάχιστον προσπαθούν). Αν αντιληφθείτε ότι μιλάτε περισσότερο από ό,τι ακούτε, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε τα δεδομένα της εξυπνάδας σας.

Και ο λόγος είναι απλός: όταν κάποιος μιλάει πολύ είναι αναπόφευκτο να μη λέει ανόητα πράγματα. Αντίθετα, εάν μιλάει κανονικά (ή λίγο) οι πιθανότητες ανοησίας μετριάζονται σημαντικά. Οι άνθρωποι με πραγματική ευφυΐα, που καταλαβαίνουν ότι υπάρχει πολύ περισσότερο όφελος από την τέχνη της ακρόασης παρά της ομιλίας, ίσως πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

Ποιος είναι αυτός ο Σαίξπηρ επιτέλους;

Ένα χαρακτηριστικό, που συμμερίζονται οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι αυτό της αγάπης για τα βιβλία. Η ανάγνωση εξάλλου είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια για συνεχή εξέλιξη και διεύρυνση του μυαλού και του τρόπου σκέψης του καθενός.

Αν θεωρείτε ότι ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, προφανώς δεν είστε από εκείνους που σπαταλούν το χρόνο τους μπροστά από την τηλεόραση ή χαζεύοντας άσκοπα στο internet. Η υιοθέτηση της συνήθειας της ανάγνωσης από μόνη της αποτελεί ένα παιχνίδι πρόκλησης για το μυαλό και την προσωπικότητα ενός έξυπνου ανθρώπου. Δοκιμάστε την.

clickatlife.gr