Πότε θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα απαντούν αρμοδίως από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπου επεξεργάζονται ακόμα τις αλλαγές στο έντυπο Ε1, προκειμένου να ενσωματωθούν οι νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Γνωρίζουμε, όμως ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι εκ του νόμου καθορισμένη και θα λήξει στις 30 Ιουνίου, οι φόροι θα πληρωθούν σε τρεις δόσεις (η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου) και οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος για εφέτος είναι σημαντικές.
Μισθωτοί οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα και από μπλοκάκι, αγρότες και εργαζόμενοι οι οποίοι έλαβαν πέρυσι παροχές σε είδος άνω των 300 ευρώ από τους εργοδότες τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις. Για τα μπλοκάκια, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, έχει προαναγγείλει νομοθετικές διορθώσεις, ώστε να μην πιαστούν στην τσιμπίδα φόρου 26% από το πρώτο ευρώ.
Μέχρι σήμερα, νομοθετική αλλαγή δεν έχει υπάρξει και, επομένως, συνεχίζει να ισχύει η διάταξη νόμου που ορίζει ότι στην περίπτωση μισθωτού ο οποίος αποκτά εισόδημα και από μπλοκάκι, για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και για τα εισοδήματα από μπλοκάκι με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.
Για τα μπλοκάκια υπάρχει ακόμα χρόνος για διορθώσεις. Αντίθετα, για τους αγρότες και όσους εργαζομένους έλαβαν σημαντικής αξίας παροχές σε είδος οι επιβαρύνσεις είναι προδιαγεγραμμένες. Στους κερδισμένους των φετινών αλλαγών στη δήλωση συγκαταλέγονται οι άνεργοι, οι οποίοι με το νόμο απαλλάσσονται πλέον από το άγχος των τεκμηρίων και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια οι οποίοι θα έχουν μικρή ελάφρυνση φόρου. Κερδισμένοι είναι και οι 18άρηδες χωρίς εισοδήματα. Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εγκύκλιο με την οποία ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα δεν χρειάζεται να υποβάλουν φορολογική δήλωση.
Γενικά, όμως, ισχύει ότι ο φορολογούμενος ο οποίος έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα.