Πάνω από τα δύο τρίτα (68%) των χρηστών τεχνολογιών γονικού ελέγχου της εταιρείας KASPERSKY LAB αντιμετώπισαν ακατάλληλο για παιδιά ή επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο μέσα στο 2014, σύμφωνα με την έρευνα «Children Online».
Οι τεχνολογίες προστασίας της KASPERSKY LAB, όπως αναφέρει το protothema, εντόπισαν αρκετές κατηγορίες επιβλαβούς υλικού, όπως περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους, τυχερά παίγνια και ιστοσελίδες με πληροφορίες για όπλα.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, πάνω από τους μίσους (59,5%) χρήστες στην Ελλάδα ήρθαν αντιμέτωποι με πορνογραφικό περιεχόμενο. Το 38,7% συνάντησε ιστοσελίδες τυχερών παιγνίων/τζόγου, ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες αντιμετώπισε ιστότοπους με όπλα. Αντίστοιχα, το 20% των χρηστών ήρθε αντιμέτωπο με ιστοσελίδες που περιείχαν υβριστικό περιεχόμενο και βωμολοχίες.
Η έρευνα τονίζει ότι οι ιστοσελίδες που μεταφέρουν τέτοιου είδους ακατάλληλο περιεχόμενο (πορνογραφία, τυχερά παίγνια, όπλα, υβριστικό περιεχόμενο) και άλλες που αφορούν ναρκωτικά, προϊόντα καπνού και αλκοόλ ήταν αυτές που εμποδίστηκαν πιο συχνά από τις λύσεις της KASPERSKY LAB.
Από εκεί και πέρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες όπου οι λύσεις γονικού ελέγχου της KASPERSKY LAB εντόπισαν ακατάλληλο περιεχόμενο πιο συχνά ήταν η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία. Η Γαλλία, το Βιετνάμ, η Βραζιλία και η Αλγερία βρέθηκαν επίσης στην πρώτη δεκάδα της σχετικής κατάταξης, αλλά ήταν σχετικά πιο ασφαλείς, λόγω της χαμηλότερης συχνότητας εντοπισμού.
Κάθε χώρα ή περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αναφορικά με τις κυρίαρχες διαδικτυακές απειλές για τα παιδιά. Για παράδειγμα, το ακατάλληλο για ανηλίκους περιεχόμενο ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τους χρήστες στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα, παρατηρήθηκαν 185 εντοπισμοί τέτοιου είδους περιεχομένου ανά χρήστη. Αντίστοιχα υψηλά νούμερα παρατηρήθηκαν και σε χώρες όπως η Τσεχία (66 εντοπισμοί ανά χρήστη), η Ρουμανία (127 εντοπισμοί ανά χρήστη) και η Ουγγαρία (263 εντοπισμοί ανά χρήστη).
Το περιεχόμενο σχετικά με αλκοόλ, προϊόντα καπνού και ναρκωτικά ήταν μια σημαντική απειλή για τους χρήστες στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, με τη συχνότητα εντοπισμού να είναι ιδιαίτερα υψηλή σε αυτές τις χώρες. Οι σελίδες τυχερών παιγνίων και τζόγου αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη online απειλή για τα παιδιά στις χώρες της Βαλτικής (118 εντοπισμοί ανά χρήστη).
«Για την προστασία των παιδιών και των νέων, προτείνουμε οι ενήλικες να επιλέγουν λύσεις ασφάλειας με ενσωματωμένες τεχνολογίες Γονικού Ελέγχου και να κάνουν πλήρη χρήση των λειτουργιών προστασία των παιδιών στις μηχανές αναζήτησης, αλλά και στις εφαρμογές που επιτρέπουν την ΠΡΟΣΒΑΣΗ σε multimedia περιεχόμενο και τις οποίες χρησιμοποιούν τα παιδιά. Παρότι οι τεχνολογίες Γονικού Ελέγχου μπορούν να εμποδίσουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για τα παιδιά, δεν μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστη προστασία σε καταστάσεις όπου υπηρεσίες όπως τα κοινωνικά δίκτυα ή τα chat, οι οποίες θεωρούνται εκ των προτέρων ασφαλείς, χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από κακόβουλους ανθρώπους ή απ' αυτούς που εξαπολύουν επιθέσεις cyber-bullying. Το ζήτημα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο αξίζει να το αντιμετωπίσουμε τόσο σοβαρά, όσο και την ασφάλεια στον πραγματικό κόσμο. Για το λόγο αυτό, καλούμε τους γονείς να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην πραγματική και την ψηφιακή ζωή των παιδιών τους. Μόνο τότε μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι δεν θα τους διαφύγει η στιγμή που τα παιδιά τους μπορεί να χρειαστούν την υποστήριξη τους» δήλωσε ο Κονσταντίν Ιγνάτιεφ, επικεφαλής διαδικτυακού περιεχομένου της Kaspersky Lab.