Έντονη ήταν η αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στο περιεχόμενο του άρθρου 45, σύμφωνα με το οποίο, παρέχεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες να καταρτίζουν και να υλοποιούν Προγράμματα και Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να συνάπτουν για την υλοποίηση των Δράσεων αυτών, προγραμματικές συμβάσεις με Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς Κοινωνικής Ωφέλειας.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. κάνει λόγο για Τροπολογία που πέρασε «νύχτα» από τη Βουλή και καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα, όσα προβλέπονται στο άρθρο 45 του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ειδάλλως «θα αντιδράσουμε άμεσα προς την ακύρωση της διάταξης αυτής με κάθε νόμιμο τρόπο» όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην ανακοίνωσή της.
Η Ένωση, στην ίδια ανακοίνωση, επιτίθεται στην Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά στην Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Β.Τ. Αθηνών Γιώργο Καραμέρο, θεωρώντας τους "υπαίτιους" για την Τροπολογία αυτή, λέγοντας:
«Η Κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει τη συγκεκριμένη τροπολογία, για να δώσει επίφαση νομιμότητας στην συντονισμένη προσπάθεια της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής το προηγούμενο διάστημα, να "καπελώσει" το Πρόγραμμα της Επισιτιστικής Βοήθειας, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Με "τροπολογίες της νύχτας", η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δημόσιες καταγγελίες της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχων του Βόρειου Τομέα Αττικής για την αντιθεσμική συμπεριφορά του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, αλλά και τα δημόσια ψηφίσματα καταγγελίας των παράνομων πρακτικών του από διάφορες Π.Ε.Δ. της Χώρας.
Είναι ένα "άρθρο - δώρο" στην κομματικά προσκείμενη στο κυβερνητικό κόμμα κα. Δούρου και την ομάδα που ασκεί σήμερα Διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής.
Η Κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε "να κάνει το χατίρι" της κας Δούρου και των συνεργατών της, ευελπιστώντας, παράλληλα, να προξενήσει πρόβλημα στη συνεργασία δύο οργάνων (Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε.), που δεν ελέγχει πολιτικά».
Σύμφωνα με την Κ.Ε.Δ.Ε., με την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, η Κυβέρνηση επιχειρεί να αφαιρέσει από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού αρμοδιότητες και ευθύνες που της ανήκουν, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την Κ.Ε.Δ.Ε. και τις Π.Ε.Δ. «Πέρασαν μόλις λίγες εβδομάδες από την επίσκεψη του κύριου Πουλάκη, Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, στην Κ.Ε.Δ.Ε., όπου ενώπιον όλου του Δ.Σ. είχε δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Δέσμευση που όπως αποδεικνύεται, ξεχάστηκε αμέσως, προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες» όπως επισημαίνει, για να συμπληρώσει:
«Η Κυβέρνηση επιχειρεί να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Κ.Ε.Δ.Ε. κι ΕΝ.Π.Ε. με αφορμή τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα είχαμε πετύχει σε όλη τη χώρα να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, σε ισότιμη βάση, στη διαχείριση των κοινωνικών προγραμμάτων».