Τον κανονισμό για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών του Δήμου Κομοτηνής ενέκρινε την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, ο οποίος ρυθμίζει θέματα των λαϊκών αγορών Κομοτηνής, Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου.
Όπως σημειώνει η Αντιδήμαρχος Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κα Σιμπέλ Μουσταφάογλου μέχρι τώρα δεν υφίστατο κανονισμός, παρά μόνο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τα θέματα της Λαϊκής Αγοράς.
Με την ψήφιση όμως του Νόμου 4264/2014 «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις» ρυθμίζεται το πλαίσιο άσκησης εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και η οργάνωση και λειτουργία των λαϊκών αγορών, εκσυγχρονίζονται οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών άσκησης υπαίθριου εμπορίου.
Για αυτό και ετοιμάστηκε ο Κανονισμός της Λαϊκής Αγοράς, τόσο της Κομοτηνής, όσο και της τοπικής κοινότητας Αιγείρου και Σιδηροχωρίου, ο οποίος πριν εγκριθεί από την επιτροπή ποιότητας ζωής είχε εγκριθεί από την τοπική κοινότητα Αιγείρου και Σιδηροχωρίου και τη Δημοτική Κοινότητα Κομοτηνής, ενώ για να ξεκινήσει αν ισχύει πρέπει να εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.
Τα θέματα που ρυθμίζονται
Με τον κανονισμό, σημείωσε η κα Αντιδήμαρχος, ρυθμίζονται κάποια θέματα, όπως η οριοθέτηση και η διαγράμμιση των χώρων λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, και των θέσεων των επαγγελματιών – πωλητών, η οριοθέτηση του χώρου που καταλαμβάνουν οι πωλητές, η αρίθμηση θέσεων, ο καθορισμός ενιαίων μέτρων του μήκους των πάγκων, κατά κατηγορία των προϊόντων των πωλητών, οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των πωλητών, όπως και οι ώρες μεταφοράς του εξοπλισμού και των εμπορευμάτων, η καθαριότητα του χρησιμοποιημένου χώρου από τους πωλητές, οι διαστάσεις και ο τύπος, το περιεχόμενο των πινακίδων που υποχρεούνται οι πωλητές να τοποθετούν σε εμφανές σημείο, όπου θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η επωνυμία ή ιδιότητα του πωλητή –αν είναι παραγωγός, επαγγελματίας ή παραγωγός βιολογικών προϊόντων- και ο αριθμός μητρώου, ο τύπος, το χρώμα και το υλικό του εκθετηρίου των πωλούμενων προϊόντων και του στεγάστρου, όπου υπάρχει, στην Κομοτηνή υπάρχει στις τοπικές κοινότητες δεν υπάρχει.
Για την ολοκλήρωση του κανονισμού πραγματοποιήθηκε και συζήτηση με τα σωματεία των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές, οι οποίοι έθεσαν κάποια θέματα σε σχέση με το ωράριο άφιξης και αναχώρησης αλλά και το μέγεθος των πάγκων.
Συγκεκριμένα οι επαγγελματίες ήθελαν διεύρυνση στο ωράριο άφιξης και αναχώρησης, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι μαζεύονται 250 φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα στο χώρο, οπότε προκαλείται συνωστισμός και ήθελαν λίγο περισσότερο χρόνο.
Η επιτροπή τελικά έδωσε περισσότερο χρόνο το πρωί, τονίζοντας όμως πως δεν μπορεί να διευρυνθεί ο χρόνος το μεσημέρι, μιας και μετά το παζάρι έρχεται η καθαριότητα κάτι που δημιουργεί θέμα στην ώρα.
Έτσι τα ωράρια για την χειμερινή περίοδο είναι 7- 14.30 και την θερινή από 6.30—14.30, με την προσέλευση όμως να ξεκινά από τις 6 το πρωί.
Ένα άλλο θέμα ήταν το μέγεθος των πάγκων, με τον κανονισμό να μιλά για πάγκους με ενιαίο μέγεθος στα 5 μέτρα, όμως κάποιοι από τους επαγγελματίες ήθελαν να έχουν μεγαλύτερο πάγκο και κάποιοι λιγότερο.
Τελικά η επιτροπή δέχτηκε να υπάρχει η δυνατότητα να μοιραστούν δύο άτομα έναν πάγκο των 2,5 μέτρων, όμως για τον παραπάνω χώρο θα πρέπει να περιμένουν οι επαγγελματίες να τελειώσει η διαδικασία της ανανέωσης και των καινούργιων θέσεων αδειών, ώστε ότι περισσεύει να υπάρχει δυνατότητα να δοθεί σαν δεύτερη θέση.
Πάντως η κα Μουσταφάογλου σημείωσε πως ο τρόπος λειτουργίας της λαϊκής δεν αλλάζει ιδιαίτερα, απλά από εδώ και πέρα θα λειτουργούν με βάση έναν κανονισμό που θα πρέπει να τον τηρούν όλοι οι επαγγελματίες, θα ξέρουν τους κανόνες που πρέπει να τηρούν
«Ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος για να ελέγχει τη κατάσταση, η Αστυνομία ελέγχει αν τηρούνται όλα αυτά, αλλά, όταν δίνουμε τις άδειες στους επαγγελματίες, στον πωλητή της Λαϊκής Αγοράς, θα ξέρει ότι θα πρέπει να τηρεί αυτούς τους κανόνες»