Αποζημίωση ζητούν οι Ελαιοπαραγωγοί της Θάσου

Αποζημίωση ζητούν οι Ελαιοπαραγωγοί της Θάσου

20150218 193939

Να προωθήσει το θέμα της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ της πτώσης ελιών που προκλήθηκε το τριήμερο 24-26 Οκτωβρίου του 2014 ανέλαβε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης έναντι του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου.

Το θέμα ήρθε στο περιφερειακό συμβούλιο μετά από εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστου Τρέλλη, ο οποίος ζήτησε από το συμβούλιο να πάρει μια απόφαση για το θέμα.

Το θέμα παρουσίασε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Θάσου κ. Σταύρος Τσολάκης, τονίζοντας πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν τόσο μεγάλα, ώστε να υπάρξει πτώση σε πολλές ελιές της τάξεως γύρω στο 70-80%, που σε μερικές καλλιέργειες γύρω στο 95%, μια ολοκληρωτική καταστροφή για τον αγροτικό κόσμο της Θάσου.

Συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί περίπου 5 εκ. κιλά ελιάς, όταν η συνολική παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται στα 15 εκ. κιλά, με την παραγωγή ελαιολάδου να ξεπερνά τα 30 χιλιάδες κιλά.

Οι παραγωγοί τονίζουν, σύμφωνα και με έκθεση ειδικού πως η πτώση των ελιών δεν οφείλεται στο δάκο, αλλά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αφού όπως τονίζεται στο έγγραφο «οι καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν, ευνοούσαν τα έντομα, αλλά από το έντομο και μόνο δεν πέφτει η ελιά».

«Εμείς, τώρα, διεκδικούμε μέσω του ΕΛΓΑ –γι’ αυτό και το φέραμε το αίτημα αυτό με πλήρη αναλυτικά στοιχεία από τους Συνεταιρισμούς κι από τις παραγωγικές ομάδες του νησιού στο Περιφερειακό Συμβούλιο- να γίνει αποζημίωση, στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληγεί στην παραγωγή» σημείωσε ο κ. Τσολάκης, επισημαίνοντας πως γίνονται προσπάθειες μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας να λάβει περισσότερα χρήματα για την δακοκτονία.

Και αυτό γιατί τα τελευταία 5 χρόνια, τα χρήματα έχουν μειωθεί πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το προσωπικό το οποίο εργάζεται στη δακοκτονία, και οι γεωπόνοι, οδηγώντας σε καθυστερήσεις με καταστροφικές συνέπειες για την ελιά και την παραγωγή.

«Αυτό απαιτούμε από τη μια από τον ΕΛΓΑ την αποζημίωση και απ’ την άλλη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έχουμε περισσότερα χρήματα, ώστε να γίνει σωστή καταπολέμηση του δάκου»

Όπως ανέφερε υπάρχει θέμα επιβίωσης για πολλούς καλλιεργητές, γιατί πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με την παραγωγή του ελαιολάδου και της ελιάς στο νησί.

«Έχει πληγεί πάρα πολύ ο αγροτικός κόσμος του νησιού και ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες εποχές που ζούμε, αυτό το εισόδημα ανέβαζε πολύ το οικογενειακό εισόδημα των ανθρώπων που ασχολούνται με την ελιά»

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως σε συνάντηση που θα έχει σήμερα Παρασκευή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα θέσει και το θέμα των ελαιοπαραγωγών της Θάσου, μαζί με θέματα που αφορούν στην Αγροτική Ανάπτυξη, τις αγροτικές αποζημιώσεις και τους οργανισμούς που είναι υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί και με θέματα όπως το πλαφόν του βαμβακιού που λόγω μη παραγωγής φέτος, θα πρέπει να μην τηρηθεί.