Σημαντικές γυναίκες της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι οποίες ανέπτυξαν θέματα για τα δικαιώματα της γυναίκας,
το ρόλο και την προσφορά της στην κοινωνία και τις ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα υποστήριξης, βρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Ροδόπης την Κυριακή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, συμμετέχοντας στην εκδήλωση της Περιφέρειας ΑΜΘ «Η γυναίκα στον εθελοντισμό την εποχή της κρίσης».
Η μέρα της γυναίκας άλλωστε, σημείωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, είναι μια μέρα εορτασμού αλλά περισσότερο προβληματισμού για το ρόλο της σήμερα και κατά πόσο αυτός είναι αυτός που της αντιστοιχεί μέσα στην κοινωνία.
Η γυναίκα, σημείωσε, δικαιούται το ρόλο που της έταξε η φύση, αλλά ταυτόχρονα ένα ρόλο απόλυτα ισότιμο και αντάξιο όλων των καθηκόντων και των δικαιωμάτων του άντρα.
«Η γυναίκα έχει πολλαπλό ρόλο, μητέρα, σύντροφος, σύζυγος, φίλη, στήριγμα της οικογένειας, επιστήμονας, εργαζόμενη, και πέρα της προσφοράς της στην εξέλιξη της ανθρωπότητας έχει να δώσει και στην εποχή της κρίσης, δίνοντας ανθρωπιά, υποστήριξη και κοινωνική αλληλεγγύη» σημείωσε ο κ. Παυλίδης, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ρόλο που στην περιοχή μας έχει καταγραφεί και πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτόν.
Εθελοντισμός στην πράξη
Ανάμεσα στις ομιλήτριες ήταν και η Πρόεδρος της Αδελφότητος Kυριών Δράμας κα
Αλίκη Τσιαμούρα, η οποία μίλησε για τον εθελοντισμό στην πράξη, αναφερόμενη στην Προσφορά στέγης στις κακοποιημένες γυναίκες, στα παιδιά, στους αδύναμους.
Η Αδελφότης από το 1995 έχει ένα σπίτι ανοιχτής φιλοξενίας στη Δράμα, το οποίο ιδρύθηκε χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση, κάτι για το οποίο είναι ιδιαίτερα περήφανες.
Μετέφερε λοιπόν τις καλές πρακτικές στο σπίτι ανοιχτής φιλοξενίας στη Δράμα, το οποίο φιλοξενεί ανύπαντρες και κακοποιημένες γυναίκες, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης φιλοξενεί και φοιτήτριες από άλλες πόλεις οι οποίες φοιτούν στη Δράμα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα ή δεν έχουν στέγη.
Σκοπός του φορέα είναι ένα χρονικό διάστημα, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα, να μείνει αυτή στο χώρο, στόχος τους όμως είναι πάντα να εξασφαλίσουν εργασία σε αυτή, να τη στηρίξουν ψυχολογικά και οικονομικά ώστε μόλις κρίνουν ότι μπορεί και έχει βρει εργασία, της ενοικιάζουν σπίτι, το επιπλώνουν και την τροφοδοτούν με όλα τα αγαθά ώστε αυτή να μπορέσει να επανενταχθεί στην κοινωνία.
Η κα Τσιαμούρα εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη της για την πρόσκληση, εκφράζοντας την άποψη πως έτσι θα μπορέσουν να στηρίξουν ο ένα φορέας τον άλλο, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όσο η σημερινή.
Σημαντική προσφορά της γυναίκας στην υγεία
Για την σημαντική προσφορά της γυναίκας στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας μίλησε η κα Στέλλα Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια διοικήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.
Όπως ανέφερε, η σημασία της προσφοράς της γυναίκας ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα δεν μπορεί να υποτιμηθεί, γιατί οι ηλικιωμένοι, τα ορφανά, οι ασθενείς είναι σε αυτό τον τομέα, οπότε αυτή με τη δική της ευαισθησία προσεγγίζει και βοηθά αυτές τις περιπτώσεις.
Η γυναίκα, σημείωσε, έχει απεριόριστες δυνατότητες και μπορεί να προσφέρει παντού, όμως θεωρεί πως ακόμη και σήμερα, παρά τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος δεν έχουν αναδειχθεί.
Παρόλα αυτά ο χώρος της υγείας, ο οποίος απαιτεί μια ιδιαίτερη ευαισθησία, είναι αυτός στον οποίο η γυναίκα αναδεικνύεται και προσφέρει πραγματικά.
Συντριπτική πλειοψηφία στην εθελοντική εργασία
Κοινή παρουσίαση του έργου του κέντρου στήριξης Κομοτηνής και τη σημαντική δουλειά που γίνεται από τις γυναίκες εθελόντριές του έκαναν οι κες Σουζάνα Μουρατίδου και Βιλντάν Γιουσούφ, Κοιν. Λειτουργοί Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας.
Όπως ανέφερε η κα Μουρατίδου, το έργο στον τομέα του εθελοντισμού που γίνεται στο κέντρο είναι πολύ μεγάλο, μιας και οι αριθμοί δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών είναι γυναίκες, οι οποίες αριθμούν 200 από τους συνολικά 220 εθελοντές του κέντρου.
«Στη δική μας τη δουλειά αυτό είναι πάρα πολύ βοηθητικό, γιατί όπως θα παρουσιάσουμε μεγάλο μέρος του βασικού κορμού των υπηρεσιών που παρέχουν βασίζεται σε εθελοντές», σημείωσε, τονίζοντας πως δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένες και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε κοινωνικά ζητήματα.
Από την πλευρά της η κα Γιλντάν μίλησε για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο στήριξης, αλλά και τη στελέχωσή του, μιας και όλοι όσοι απασχολούνται σε αυτό, οι δύο κοινωνικοί λειτουργοί, η ψυχολόγος, η ειδική παιδαγωγός, η λογοθεραπεύτρια αλλά και οι δύο γραμματείς είναι όλες γυναίκες, που στηρίζουν 78 οικογένειες αυτή τη στιγμή, ενώ σε όλη τη διάρκεια ύπαρξής του το κέντρο έχει εξυπηρετήσει 162 οικογένειες στην πόλη μας.