Σε 151 σχολεία συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα Διατροφή, με διανομές για πάνω από 15.600 μαθητές, το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis, με την πρωτοβουλία και δωρεά του Μεγάλου Δωρητή Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μαζί με τη σύμπραξη και άλλων δωρητών, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας
Το πρόγραμμα των σχολικών συσσιτίων δεν καλύπτει μόνο την άμεση ανάγκη σίτισης των παιδιών που οι οικογένειές τους έχουν πληγεί βαρύτατα από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, έχει στόχο και την εκπαίδευση των παιδιών σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, που μεταφέρονται στη συνέχεια και στην οικογένεια. Το προηγούμενο σχολικό έτος συμμετείχαν 406 σχολεία από όλη την Ελλάδα με συνολικά 61.870 μαθητές.
Τα περισσότερα σχολεία βρίσκονταν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετέχουν σχολεία στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κορινθίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σερρών, και Τρικάλων.
Το σχολικό έτος 2014-2015 συμμετέχουν στο πρόγραμμα 151 σχολεία με 15.647 μαθητές. 61% των οικογενειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Διατροφή δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτική τροφή, αντιμετωπίζουν δηλαδή επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ 25% των οικογενειών αντιμετωπίζουν πείνα. Στο 19% των οικογενειών δεν λαμβάνει εισόδημα (είτε από εργασία είτε από σύνταξη) κανένας από τους δύο γονείς, ενώ εκτιμάται ότι περίπου οι μισές οικογένειες διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Prolepsis, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με το ποσοστό υπέρβαρων αγοριών να φτάνει το 44,4% και κοριτσιών το 37,7%. Σχεδόν ένας στους 10 μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχει βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό (11%), ενώ σχεδόν τρεις στους 10 μαθητές είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (32%), ενδεικτικά στοιχεία και τα δύο κακής διατροφής.
Το πρόγραμμα Δατροφή σχεδιάζεται και υλοποιείται από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από γιατρούς, διατροφολόγους, τεχνολόγους τροφίμων, ειδικούς προαγωγής υγείας, στατιστικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνιολόγους, με τη συμβολή καθηγητών πανεπιστημίων της Ελλάδας και των ΗΠΑ όπως η Ιατρική Σχολή Αθηνών, το Harvard και το Stanford. Τα διαιτολόγια εκπονούνται έτσι ώστε να είναι υγιεινά και να καλύπτουν σημαντικό μέρος των διατροφικών αναγκών των μαθητών, ανάλογα με την ηλικία τους.