Με μια ξεχωριστή εκδήλωση έκοψε την πίτα του την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»,
αφού πριν την κοπή το παιδικό – εφηβικό θεατρικό τμήμα του συλλόγου παρουσίασε στα ποντιακά το θεατρικό έργο του Σάββα Σαλπιγγίδη «Κάλαντα, Θημίγματα» ενώ έκανε την παρθενική της εμφάνιση η χορωδία του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση της Ελένης Αποστολίδου, ερμηνεύοντας ποντιακά τραγούδια.
Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Χρύσα Μαυρίδου, η κοπή καθυστέρησε φέτος λίγο, γιατί ο σύλλογος ήθελε να την συνδυάσει τόσο με το θεατρικό, που ταξιδεύει τους θεατές στα έθιμα του Δωδεκαημέρου στον Πόντο, όσο και με την πρεμιέρα της χορωδίας του Συλλόγου, η οποία πλαισιώνεται από γυναίκες και άνδρες, που παρά τον μικρό χρόνο προετοιμασίας, έδειξαν πως το Θρυλόριο έχει καλές φωνές.
Κάνοντας ένα απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, η κα Μαυρίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το έργο που πραγματοποιήθηκε, τονίζοντας πως παρά την κρίση, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στη ζωή μας, επιμένουν πολιτιστικά και ο εθελοντισμός καλά κρατεί στον Θρυλόριο.
«Κάνουμε μια δουλειά που θέλει πάν’ απ’ όλα μεράκι, πάθος και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Είμαστε ένα μικρό θαύμα που μπορεί να κάνει και ο Ελληνισμός γενικότερα, όταν ενώνει τις δυνάμεις του και όταν από κοινού προσπαθεί να κάνει έργο. Αυτό κάνουμε στο Θρυλόριο, το διαπιστώνει ο καθένας» σημείωσε.
Οι δράσεις τους έτρεξαν όλη τη χρονιά, με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας, τις οποίες ήδη προγραμματίζουν για το 2015.
Τα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις έχουν σαν κεντρική θεματική την ιστορία και τη λαογραφία του χωριού και γενικότερα του Ποντιακού Ελληνισμού, και η φετινή χρονιά δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ποντιακή διατροφή.
«Ο στόχος είναι, να καταγράψουμε στο έντυπό μας, συνταγές μεν Ποντιακές, αλλά, συνοδευόμενες από μια ιστορία αυτού του τόπου, που να σχετίζεται με την κάθε συνταγή» σημείωσε η κα Μαυρίδου, μιλώντας για την πραγματοποίηση ενός Περιφερειακού Φεστιβάλ Ποντιακού Φαγητού, σε συνεργασία με τα Σωματεία της ΑΜΘ.
Φέτος βέβαια αναμένονται και επισκέπτες από την Αυστραλία, μιας και αναμένεται μεγάλο κύμα επισκεπτών στην γειτονική Τουρκία για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απόβαση στην Καλλίπολη, με κάποιους από αυτούς να αναμένεται να επισκεφτούν και το Θρυλόριο, το οποίο έχει ανοιχτές τις αγκάλες του για να τους υποδεχθεί και να τους φιλοξενήσει Ποντιακά, μιας και έχει στενές σχέσεις με την Αυστραλία αφού ο Θρυλόουρ, που δημιούργησε τον οικισμό, ήταν από εκεί.
Το Ποντιακό Δωδεκαήμερο
Το θεατρικό που παρουσιάστηκε αποτελεί δημιουργία του κ. Σάββα Σαλπιγγίδη, ο οποίος έχει πολλές φορές γράψει θεατρικά στα ποντιακά που έχει παρουσιάσει ο σύλλογος, και αποτελεί μια προσπάθεια να δείξουν τι γινόταν στα παλιά χρόνια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, παρατούσαν όλες τις δουλειές τους και έκαναν τις προετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.
Έσφαζαν το γουρούνι –το μουχτερό- όπως το έλεγαν, από το οποίο έφτιαχναν την άλιμα, το λίπος δηλαδή, που το είχαν όλο το χρόνο το οποίο χρησιμοποιούσαν και στο φαγητό και με το κρέας περνούσαν όλους τους επόμενους μήνες.
Το πρωί, όταν χτυπούσε η καμπάνα, πήγαινε όλη η οικογένεια στην εκκλησία, έβαζε στην φωτιά ένα κούτσουρο που το έλεγαν «χριστοκούρ» για να φέρνει καλοτυχία και αισιοδοξία.
Την Πρωτοχρονιά, ετοίμαζαν τσουρέκια, και όλα τ’ άλλα φαγητά και όταν πήγαιναν στην εκκλησιά έβαζαν στο τζάκι το «καλαντοκούρ» ένα κούτσουρο, το οποίο τοποθετούσαν όρθιο για να πάει η χρονιά καλά.