Με την κυβέρνηση να περιμένει απάντηση για το θέμα του εμβολιασμού των Αιγοπροβάτων για τον καταρροϊκό πυρετό από την ΕΕ, η πιθανότητα φαίνεται να απομακρύνεται, τόσο λόγω της έλλειψης κονδυλίων, όσο και εξαιτίας της καθυστέρησης, που μπορεί να καταστήσει ανίσχυρο τον εμβολιασμό.
Το Υπουργείο φαίνεται να ελπίζει στην ανοσία που θα αφήσει πίσω η αρρώστια, αφού τα πρόβατα που νοσούν αποκτούν ανοσία στην αρρώστια, κάτι που αναμένεται να έχει αποσαφηνιστεί από τα αποτελέσματα των «ερευνών φυσικής ανοσίας» που θα είναι έτοιμες γύρω στο Πάσχα.
Ακόμα όμως και αν η ΕΕ απαντήσει θετικά, δύσκολα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αφού το κόστος μάλλον θα χρειαστεί αν καλυφθεί κατά κύριο λόγο από εθνικούς πόρους, οι οποίοι απλά δεν υφίστανται, για αυτό και εναποθέτουν ελπίδες στη φυσική ανοσία για την καταπολέμηση της αρρώστιας.
Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί πως για να έχει αποτελέσματα ο εμβολιασμός, θα πρέπει να γίνει αρκετά νωρίτερα από το Μάιο, όταν και τυχόν έξαρση του καταρροϊκού αναμένεται λόγω την έξαρση του αριθμού των Κουνουπιών, που είναι οι κύριοι φορείς του.
Για αυτό και αν περάσει το Πάσχα, είναι πολύ πραγματικός ο κίνδυνος ακόμα και αν γίνει ο εμβολιασμός, να μην έχει σημαντικό αποτέλεσμα τουλάχιστον για το πρώτο κύμα της ασθένειας.