Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Απελευθέρωσε ένα περιστέρι για την ειρήνη στον ουρανό της Κομοτηνής

Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Απελευθέρωσε ένα περιστέρι για την ειρήνη στον ουρανό της Κομοτηνής

3223322333

Με κάθε επισημότητα και τιμές υποδέχτηκε την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο η πόλη της Κομοτηνής, με εκατοντάδεςπιστών να συγκεντρώνονται έξω από τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή.

Ιερείς της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, σύλλογοι της Ροδόπης και εκατοντάδες πιστοί περίμεναν από νωρίς τον Πατριάρχη, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γεώργιο Πετρίδη, τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, τον υφυπουργό ΠαιδείαςΑλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργο Παυλίδηκαι τις Αρχές του Τόπου.

Παρόντες στην υποδοχή ήταν ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής ΜέτσοΤζεμαλή, οι βουλευτές Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αχμέτ Χατζηοσμάν και ΑιχάνΚαραΓιουσούφ, ο βουλευτής Καβάλας Γιώργος Καλατζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος, ο Πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης, ο Πρόεδρος του Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τζανερρίκος, ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή ΙλχάνΣενέρ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ξάνθη Νικόλαος Πιπερίγκος, πλήθος Δημοτικών Συμβούλων της Κομοτηνής και περιφερειακών συμβούλων.

Το παρών έδωσαν επίσης ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος  Χρήστος Χαλκίδης, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής και Διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού Σωτήριος Κουντουράς, ο Διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ  ΤαξίαρχοςΝτόκος Δημήτριος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜΘ Γεώργιος Σαλαμάγκας, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Σωτήριος Τερζούδης.

Ύψιστη τιμή για την πόλη

Στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Πετρίδης, καλωσόρισε ως συμπολίτη τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος το 2001 ανακηρύχτηκε επίτιμος Δημότης,τονίζοντας πως η έλευσή του στον τόπο μας αποτελεί ύψιστη τιμή για την πόλη μας και τους κατοίκους της.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνιστά για το Έθνος μας μια ιερή πυξίδα κατάδειξης της παγκοσμιότητας και της καθολικότητας της Ορθοδοξίας. Διατηρεί άσβεστη κι αλώβητη τη φλόγα της πίστης και της πνευματικότητας των παραδόσεών μας» σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής, τονίζοντας πως το πατριαρχείο διακονεί με τον επαρκέστερο τρόπο τη θέση του μέσα στον πανανθρώπινο πολιτισμό.

Άλλωστε σηκώνοντας το βαρύ φορτίο της εκκλησιαστικής διακονίας του Οικουμενικού θρόνου, σε καιρούς δυσοίωνους σφυρηλατεί την ενότητα της πίστης και εργάζεται με συνέπεια για την προάσπιση των αξιών της ειρηνικής συνύπαρξης, της εξάλειψης της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού και για την εμπέδωση κλίματος αλληλεγγύης, συναδέλφωσης και αγαπητικής συμπόρευσης των ανθρώπων και των λαών.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε την συλλογική και συνειδητοποιημένη δράση υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος που πρεσβεύει ο Πατριάρχης, του ευχήθηκε εκ βάθους καρδίας να είναι πολύχρονος και να συνεχίσει με ακατάβλητο φρόνημα να υπηρετεί τον Οικουμενικό θρόνο της Ορθοδοξίας μας, και να παραμείνει το αδιασάλευτο σημείο αναφοράς για κάθε άνθρωπο ο οποίος ανεξαρτήτως πεποιθήσεων σέβεται τις αξίες της αγάπης, της ανεκτικότητας και της ειρήνης, καλωσορίζοντας τον «εκ μέρους των συνδημοτών του»

«Χαιρετίζω τους συνδημότες μου»

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού επεσήμανε τους ισχυρούς πνευματικούς και κανονικούς δεσμούς που συνδέουν το Πατριαρχείο με τον τόπο αυτό, τόνισε πως είναι ευλογία Θεού ότι η συνάντησηαυτή πραγματοποιείται υπό την σκέπη της εφόρου της Πόλεως Υπεραγίας Θεοτόκου προ του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της, αλλά και διότι ο Μητροπολιτικός Ναός της Κομοτηνής είναι αφιερωμένος σε μία ακόμη Θεομητορικήνεορτήν, αυτήν της Κοιμήσεως της Παναγίας.

«Η άσκηση του λειτουργήματος των αρχόντων είναι διακονία προς το λαό εν συνόλω, αλλά και προς ένα έκαστο ξεχωριστώς, και ως εκ τούτου δύναται να παραλληλιστεί με την εκκλησιαστική διακονία, διότι κατά τις παραδόσεις τόσο του ευσεβούς  υμών έθνους και της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, η συνεργασία των αρχόντων μετά των εκπροσώπων της εκκλησίας υπήρξε δεδομένη, και απεδείχθη πάντοτε ο πιο τελεσφόρος τρόπος αντιμετωπίσεως των παντοειδών δυσκολιών» σημείωσε.

Τόνισε δε πως η συνεργασία εν γένει καθιστά τον άνθρωπο ισχυρότερο και ικανότερο αν αντεπεξέρθει στις αντιξοότητες ιδιαίτερα όταν στο σύνδεσμο εμπλέκεται η θεία σοφία και δύναμη, εκπρόσωπος της οποίας είναι η εκκλησία.

Κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Δήμαρχος Κομοτηνής του επισήμανε πως «Η πρόνοια του Θεού ανέθεσεν εις τας χείρας σας την διοίκησιν και μέριμναν της πόλεως της Κομοτηνής, η οποία, ευρισκομένη εις το κέντρον της Θράκης και αποτελούσα συγκοινωνιακόνκόμβον, ιδιαιτέραν κέκτηται σημασίαν» σημειώνοντας πως η τοποθέτησή του σε αυτό το αξίωμα τιμά τον ίδιο αλλά και συνεπάγεται μεγάλες ευθύνες, χαιρετίζοντας τόσο τον ίδιο όσο και όλους τους συνδημότες του της Κομοτηνής.

Ένα περιστέρι στον ουρανό της Κομοτηνής

Στη συνέχεια ο πατριάρχης ελευθέρωσε στον Ουρανό της Κομοτηνής ένα περιστέρι, εκφράζοντας την ευχή του για την Ειρήνη, ενώ στη συνέχεια εντός του Καθεδρικού ναού τελέστηκε λαμπρή πανηγυρική Δοξολογία με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων μετά το πέρας της Δοξολογίας, καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη του Γένους τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Κομοτηνή, την πρωτεύουσα της Δυτικής Θράκης, αποτελείαφορμή γνήσιας χαράς για τον Επίσκοπο, τον ιερό κλήρο και το ευσεβές πλήρωμα της ιστορικής και ευλογημένης Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Σημειώνοντας την στενή σχέση της Μητροπόλεως με το πατριαρχείου, του οποίου ιστορικώς και κανονικώς αποτελεί πνευματικό τιμάριο της Μεγάλης του ΧριστούΕκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως σημείωσε πως «Ο ἕνας πνεύμονας τῆςθεοσκεποῦςἘπαρχίας μας ζωογονεῖκαὶζωογονεῖταιἀπὸτὴν σχέση μας μὲτὴνΑὐτοκέφαληἘκκλησίατῆςἙλλάδος, ὁ ἄλλος, ὅμως, διατηρεῖταιἄλκιμοςκαὶὑγιῆςἀναπνέονταςτὸν φαναριώτικο ἀέρατῆς Βασιλεύουσας καὶτελικῶςοἱ δύο πνεύμονες ἀπὸκοινοῦἐργάζονταιγιὰτὴνἀδιάπτωτηκαὶἀδιατάρακτηὑγιεία συνόλου τοῦἐκκλησιαστικοῦ σώματος»

Αφού έκανε μια αναφορά στη σημασία και την προσφορά του Οικουμενικού πατριαρχείου ανά τους αιώνες, μίλησε για τις συνθήκες που χαρακτηρίζουν τον προσωπικό Σταυρό του Πατριάρχη, αλλά και τις αγωνίες που περικλείονται στην Πατριαρχική διακονία, μάλιστα «σὲκαιροὺςπονηροὺςκαὶδυσχείμερους, ὅπωςοἱ παρόντες»

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, στο κέντρο του οποίου εικονίζεται φιλοτεχνημένο σε σμάλτο το πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγου του Γένους μας, της υπεραγίας Θεοτόκου.

«Το εγκόλπιο απεικονίζει τὴν Παναγία μας δεομένη καὶἀποτελεῖπιστὸἀντίγραφοἑνὸςἀπὸτὰ διασωθέντα δείγματα πνευματικῆςκαὶπολιτιστικῆςπροσφορᾶςτῶνἀσκηθέντωνκατὰτὸν 11ο καὶ 12ο αἰῶναστὸ σημαντικότερο μοναστικὸ κέντρο τῆςπεριοχῆς, τὸΑϊτοβουνὸτῆς Θράκης μας ἤ ἀλλιῶςΠαπίκιονὌρος", ανέφερε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Μαρωνείας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται σήμερα στην ευλογημένη Κομοτηνή, την ιστορική βυζαντινή Κουμουτζήνα.

Ο Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον μακαριστό Τιμόθεο Ματθαιάκη (1954-1974) ο οποίος όπως ανέφερε, εργάστηκε σκληρά και αποδοτικά στον τόπο αυτό και ανέδειξε και τον προκάτοχο του, τον αείμνηστο κυρό Δαμασκηνό ο οποίος διακόνησε ευόρκως επί μακράν σειράν ετών.

Στρεφόμενος δε προς το Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, τόνισε πως στέφουν μεγάλες προσδοκίες προς το πρόσωπό του, και ευχόμενός του «την εξ ύψους δύναμιν προς μακράν, καλλίκαρπον και πολύκαρπον την ποιμαντορίαν σας εις την λαχούσανυμίνΕπαρχίανταύτην»

Τέλος απεύθυνε προσκλητήριο προς όλους τους φιλότιμους και συνειδητούς χριστιανούς: «Προσέλθετε αδελφοί να συνεργασθώμεν και να συμβάλωμεν εις την αναγέννησιν του κόσμου. Ακολουθήσατε ημάς εις τους οραματισμούς της φίλης Ορθοδοξίας. Έλθετε να προβάλωμενστεντορία τη φωνή το Μήνυμα της Ορθοδοξίας. Είναι δε το Μήνυμα τούτο απλούν, σαφές και λακωνικόν, ως απλούς πέφυκεν ο λόγος της αληθείας»

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση