Ούτε τα λάθη της τρόικα διαπραγματευτήκαμε…

Ούτε τα λάθη της τρόικα διαπραγματευτήκαμε…

20131212 vimatizontas

Συχνά ακούμε για τις …σκληρές διαπραγματεύσεις υπουργών με την τρόικα, ή και συνολικά της κυβέρνησης που δίνει μάχες με τους …κακούς του ΔΝΤ. Όπως ακριβώς μας έλεγε και το ΠαΣοΚ, ότι δηλαδή, σκληρά διαπραγματευόταν αν και πάντα, στο τέλος, γινόταν αυτό που ήθελε η τρόικα ή το ΔΝΤ.

Το πρόβλημα είναι, δυστυχώς, ότι ποτέ δεν διαπραγματευτήκαμε στα σοβαρά και κυρίως στο κρίσιμο διάστημα της αρχικής έλευσης του ΔΝΤ στην χώρα μας. Τότε που ο Στρος Καν, πρώην γενικός διευθυντής του Ταμείο ήταν διαλλακτικός και μάλιστα, έπαιρνε πολλές αποφάσεις πολιτικού χαρακτήρα και λιγότερο οικονομικού. Ούτε όμως δώσαμε και τις σωστές πληροφορίες για την ελληνική οικονομία, ενώ παίξαμε καθυστέρηση και συνεχίζουμε να το κάνουμε, σε κρίσιμα για τους δανειστές μας. Όσο για τις διαπραγματεύσεις, πολύ καλά τα γράφει ο Γιάννης Παντελάκης στο protagon.grκαι ειδικά για τον μυθικό πολλαπλασιαστή. Τονίζει λοιπόν…:

“Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλαντσάρ, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον περίφημο «λάθος πολλαπλασιαστή» που χρησιμοποιήθηκε για το ελληνικό πρόγραμμα. Για τους περισσότερους, ο όρος, μας ήταν άγνωστος. Στην πορεία μάθαμε ότι είχε υπολογιστεί με λάθος τρόπο η επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ύφεση.

Ο όρος προστέθηκε στο λεξιλόγιο και του πολιτικού προσωπικού. Τις περισσότερες φορές ως ένα επιχείρημα που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί απέναντι στους δανειστές. Εκτός από την αντιπολίτευση και κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να μιλάνε γι' αυτόν. Μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευε προς τους δημοσιογράφους την πληροφορία πως «ο λάθος πολλαπλασιαστής μπορεί ν' αποτελέσει ένα χρήσιμο επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα». Και πρόσθεταν βέβαια με μια δόση... μετριοφροσύνης, πως ο Σαμαράς τα είχε πει από πέρυσι αυτά! 

Το «χρήσιμο αυτό επιχείρημα», αν δεν κάνουμε λάθος, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Τουλάχιστον με πειστικό τρόπο ώστε να έχει και ένα μικρό έστω αποτέλεσμα. Ο χρόνος πέρασε και μαζί του παρέσυρε κι αυτόν τον πολλαπλασιαστή. Κανένας ποτέ από τότε δεν μ     

Εμείς μπορεί να το ξεχάσαμε, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με την Κριστίν Λαγκάρντ. Μόλις την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στην ευρωπαϊκή, οικονομική και κοινωνική επιτροπή της Ευρωβουλής, έκανε μια δημόσια παραδοχή των λαθών του ΔΝΤ επί του ελληνικού προγράμματος. «Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Ήταν ζήτημα τιμής. Πρέπει να αναγνωρίζουμε πότε τα πράγματα δεν έχουν εξεταστεί σε βάθος», είπε χαρακτηριστικά.    

Και ναι μεν πρόσθεσε με έμφαση (και πώς αλλιώς θα έκανε, άλλωστε;) ότι ακόμα και στην περίπτωση που το λάθος είχε εντοπισθεί έγκαιρα, οι συστάσεις πολιτικής του ΔΝΤ προς τη χώρα μας θα ήταν οι ίδιες, αλλά -και εδώ έχει σημασία- εκτεταμένες σε βάθος χρόνου. Δηλαδή, θα εφαρμοζόταν ή ίδια πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά σε μεγαλύτερο χρόνο. Και αυτό δεν είναι διόλου αμελητέο, δεν θα είχε αυτή η προσαρμογή τον ίδιο βαθμό βιαιότητας που είχε και έχει.     

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έγιναν την Τρίτη. Και έως τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τετάρτη βράδυ), κανένας από την ελληνική πλευρά δεν έχει ασχοληθεί με τις δηλώσεις Λαγκάρντ. Ούτε η αντιπολίτευση, ούτε καν η κυβέρνηση, μέλη της οποίας συναντώνται αυτές τις ημέρες με τους εκπροσώπους των δανειστών. Δεν μοιάζει λίγο παράταιρο, από τη μια να δίνουμε, υποτίθεται, μάχη με τον Τόμσεν, να μη ζητάει νέα αιματηρά μέτρα και από την άλλη να μη χρησιμοποιούμε το δημόσια ομολογημένο λάθος του ΔΝΤ; Και αν δεν είναι αυτό παράταιρο, μήπως είναι τουλάχιστον περίεργο, η κυβέρνηση να μην έχει βγάλει μια ανακοίνωση για το θέμα; Το πιο πιθανό, είναι πως οι ερωτήσεις μου θα μείνουν στον αέρα. Αναπάντητες. Αλλά, τουλάχιστον, τις έκανα...».

Η αλήθεια είναι πως ανάλογες ερωτήσεις κάνουν πολλοί έλληνες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες. Τι διαπραγματευτήκαμε αρχικά, αν πράγματι διαπραγματευτήκαμε και πως συνέχισα οι άλλες κυβερνήσεις. Ερωτήσεις που επίσης θα μείνουν αναπάντητες από όλους τους εμπλεκόμενους.