Διέξοδος μέσα από την καινοτομία για την ΑΜΘ

Επιχειρήσεις στελεχωμένες από νέους εξειδικευμένους επιστήμονες που θα επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες αποδίδοντας πολλαπλάσια αξία στην τοπική αγορά θέλει να δημιουργήσει...

 

11-12-2013-kainotomiaΕπιχειρήσεις στελεχωμένες από νέους εξειδικευμένους επιστήμονες που θα επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες αποδίδοντας πολλαπλάσια αξία στην τοπική αγορά θέλει να δημιουργήσει...

 

 

 

 

το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών«Δημόκριτος» στην ΑΜΘ, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά και το ΤΕΙ ΑΜΘ.

 

Αυτό σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» Δρ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο οποίος την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου βρέθηκε στην Κομοτηνή, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Θανάση Μητρόπουλο και επισκέφτηκε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Άρη Γιαννακίδη, όπου συζήτησαν θέματα που άπτονται των θεματικών προτεραιοτήτων για την επόμενη προγραμματική περίοδο, όπως η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η έξυπνη εξειδίκευση.

Άλλωστε η Περιφέρεια μέσω της περιφερειακής επιτροπής καινοτομίας ήδη έχει ξεκινήσει μια συνεργασία, με τα ερευνητικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στην περιφέρειά μας, έχοντας προχωρήσει στην προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΙ ΑΜΘ και με το CERN, για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός πληροφοριακού συστήματος HELLASGRID.

Το ΤΕΙ ΑΜΘ ήδη έχει στενή συνεργασία και με το «Δημόκριτο», για αυτό επεκτείνοντας αυτή τη συνεργασία, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον κ. Κανελλόπουλο, ώστε να αξιοποιηθεί το ερευνητικό κέντρο για την ιδιαιτερότητα και την ταυτότητα της περιοχής.

Η παρουσία καταξιωμένων και αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων, στον εκπαιδευτικό τομέα και η κινητικότητα που έχουν δημιουργήσει ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετική κινητικότητα για εφαρμογές που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στη περιοχή, σημείωσε.

«Όλο αυτό το σμίξιμο, νομίζω ότι θα αποτυπώσει την ταυτότητά του και θα προσπαθήσουμε σαν αντικείμενο το οποίο το ξεκινάμε από τώρα, να δώσουμε στον επιχειρηματικό κόσμο αυτό που πρέπει, την εξωστρέφεια και την ταυτότητα στην προστιθέμενη αξία»

Οι ανάγκες της ΑΜΘ παντρεύονται με την γνώσητου «Δημόκριτου»

Στόχος του «Δημόκριτου», τόνισε ο κ. Νίκος Κανελλόπουλος, είναι μετά τη δημιουργία παραρτήματος του Κέντρου στο ΤΕΙ σε συνεργασία με τον κ. Μητρόπουλο, ο οποίος είναι παλιός γνωστός από τη θητεία του στο «Δημόκριτο», είναι να παντρέψει τις ανάγκες της περιοχής, σε ορισμένους τομείς, με τις ικανότητες και τη γνώση του «Δημόκριτου».

«Η ιδέα είναι, ότι, για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να αναπτύξουμε διεθνώς ανταγωνιστικές τεχνολογίες, όχι μόνο για τον τόπο αυτό και το πρώτο βήμα να εφαρμόσουμε –στους Μεταξάδες έχουμε τον ζεόλιθο- στο «Δημόκριτο» μελετάμε πολλά χρόνια τις ιδιότητες αυτού του ορυκτού και τι εφαρμογές μπορεί να έχει, όπως στο νερό των ποταμών που έχουν μέταλλα, ή για ακόμη και για φίλτρα στα αστικά απόβλητα για το μεθάνιο»

Ειδικότερα σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια συνεταιριστική εταιρεία spinoff, με επιστήμονες που θα έχουν γνώσεις σε γνωστικά αντικείμενα που άπτονται των δυνατοτήτων της περιοχής μας, που θα να επικεντρωθεί στην επίλυση των προβλημάτων αυτών της περιφέρειας στο πρώτο στάδιο και στο δεύτερο στάδιο να εξάγει τεχνολογία διεθνώς.

Πρώτα η ΑΜΘ, στη συνέχεια ο κόσμος

Επεξηγώντας αυτή την κίνηση ο κ. Κανελλόπουλος σημείωσε ότι για να πολεμήσει κανείς την ανεργία με υψηλή τεχνογνωσία είναι να κάνει spinoff (εταιρείες με εξειδικευμένους επιστήμονες βγαλμένους από το Πανεπιστήμιο) και startups (εταιρείες που υλοποιούν καινοτόμες ιδέες), δηλαδή να «παντρέψει» νέους επιστήμονες, οι οποίοι δεν έχουν πλέον τη διέξοδο του δημοσίου, ώστε όταν κάποιος τελειώνει το διδακτορικό του και έχει δουλέψει για 5 χρόνια σ’ ένα τομέα, και έχει έναν γνωστικό αντικείμενο, το οποίο έχει δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής, κάνει μια εταιρία.

«Αυτό είναι το αμερικάνικο μοντέλο και εκεί στηρίζονται όλες οι χώρες.

Εδώ ξεκινάμε ένα καλό πείραμα. Έχουμε τις ανάγκες της περιφέρειας, έχουμε τον πλούτο της περιφέρειας και προσπαθούμε να τον εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο» σημείωσε, τονίζοντας πως στόχος τους είναι να πάρουν ένα κομμάτι της Παγκόσμιας αγοράς, που είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την ύφεση, την οικονομική κρίση. «Οπότε νομίζω, ότι η στενή αυτή συνεργασία του «Δημόκριτου» με την Περιφέρεια ΑΜΘ και το ΤΕΙ Καβάλας, ελπίζω να αποδώσει σ’ αυτό το μεγάλο στόχο»

Το όραμα του περιφερειάρχη να αναπτυχθεί ητεχνολογία εξήρε ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Θανάσης Μητρόπουλος σημειώνοντας πως η χώρα μας, δεν μπορεί να βγει από την κρίση μειώνοντας τους μισθούς, αλλά με έξυπνες κινήσεις και έξυπνη εξειδίκευση.

Σε συνεργασία με το Κέντρο «Δημόκριτος», αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη στήριξη της Περιφέρειας προχωρούν προς αυτή τη κατεύθυνση, έτσι ώστε να εγκαταστήσουν νέες τεχνολογίες, καινοτομίες και έξυπνη εξειδίκευση.

Οι τομείς στους οποίους θα εξειδικευτούν είναι η αγροτεχνολογία, ο ορυκτός πλούτος όπως τα πετρέλαια, το υδάτινο δυναμικό, η γεωθερμία, ο τουρισμός αλλά και μια σειρά από εφαρμογές σ’ ότι αφορά στον τομέα της υγείας.

Μάλιστα ελπίζουν, σε συνεργασία με το Δημόκριτο να εγκαταστήσουν σύντομα ένα κύκλοτρο (επιταχυντής που παράγει ισότοπα, που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων  σε ιατρικές εφαρμογές) στην Περιφέρεια.

Καινοτομία σημαίνει εξωστρέφεια

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο κ. Πέτρος Σουκουλιάς πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ο οποίος σημείωσε ότι η πολιτική βούληση, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η επιχειρηματική κοινότητα, εάν συνδυάσουν τις δυναμικές τους, μπορούν να δημιουργήσουν μια μοναδική ευκαιρία να γίνει κάτι πρωτόγνωρο και πρωτοπόρο στα χρονικά στην περιοχή μας.

«Ξέρουμε γεωγραφικά ότι έχουμε πλεονεκτήματα, τα οποία δεν τα έχει κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας. Ξέρουμε ότι έχουμε ένα δυνατό πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και κάποια ερευνητικά κέντρα. Ξέρουμε ότι έχουμε δυνατές και δυναμικές επιχειρήσεις οι οποίες εξάγουν στο εξωτερικό και μάλιστα όχι απλά εξάγουν, καινοτομούν παγκοσμίως. Αυτά τα πράγματα ενοποιώντας τα, να τα αξιοποιήσουμε» σημείωσε, τονίζοντας πως ήδη έχουν δίπλα τους το «Δημόκριτο», το CERN και άλλα κέντρα, τα οποία μπορούν να κάνουν και την ΑΜΘ ένα κόμβο στο σύστημα μεταφοράς τεχνογνωσίας δημιουργώντας θέσεις εργασίας για ανέργους επιστήμονες ώστε να μετεξελιχθεί αυτή  σ’ ένα πόλο τεχνολογίας και καινοτομίας

Η περιφέρεια, τόνισε, αναπτύσσει λογικές τεχνολογίας για πρώτη φορά και σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα των πρώτων προσπαθειών, που έχουν σαν στόχο πρωταρχικό τους νέους επιστήμονες.

«Δεν θέλουμε να φύγουν οι νέοι επιστήμονες, να ξενιτευτούν. Θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ και έχουμε αρκετές υποδομές και έχουμε αρκετές σκέψεις και προσδοκίες από αυτούς. Σ’ αυτούς θα στηριχθούμε. Από εκεί και πέρα όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν, όλοι θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή, γιατί τίποτα δεν γίνεται με το «μαγικό ραβδάκι». Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια» ανέφερε, τονίζοντας πως με ορίζοντα το νέο ΣΕΣ 2014-2020 για πρώτη φορά στην Περιφέρεια γίνεται αυτού του είδους ο σχεδιασμός, αφού καινοτομία, σημαίνει ανταγωνιστικότητα, σημαίνει εξωστρέφεια.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης