Την έναρξη της πρώτης ημερίδας για τα περιβαλλοντικά έργα που υλοποιούνται ήδη ή προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια κήρυξε την Πέμπτη ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης στην Αλεξανδρούπολη.
Η ημερίδα που πραγματοποιείται σε γνωστό ξενοδοχείο αποτελεί την πρώτη από σειρά πολλών αντίστοιχων που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, ώστε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες την εξέλιξη, πρόοδο και υλοποίηση των κατά τόπους έργων που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 – 2013. Στην ημερίδα προβάλλονται τόσο τα έργα όσο και η άποψη των τοπικών φορέων, επιπλέον όμως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προχωρά σε διάλογο για τα έργα που είναι αναγκαία για τις τοπικές κοινωνίες ενόψει της νέας Προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.
Στην έναρξη των εργασιών, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, του Υπουργείο χρηματοδοτεί και υλοποιεί δράσεις με σαφές όφελος για τον πολίτη και την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζει.
Το ΥΠΕΚΑ δίνει ώθηση για δημόσια έργα σε τομείς που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης ενώ παράλληλα προσπαθεί να αναστρέψει την κατάσταση στην επιβολή προστίμων για μη συμμόρφωση στις Κοινοτικές Οδηγίες. Ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε κυρίως σε τρεις τομείς στις οποίες πέφτει και το μεγάλο βάρος του ΕΠΠΕΡΑΑ, όπως ανέφερε. Πρώτον στις βιοκλιματικές αναπλάσεις, που αλλάζουν την εικόνα του δομημένου χώρου με προφανείς συνέπειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, ώστε να διαμορφωθούν πυρήνες προόδου στην Περιφέρεια. Δεύτερον, στα έργα για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, διότι, όπως ανέφερε, «είναι ζήτημα δημόσιας υγείας να προχωρήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, να τελειώνουμε με τις χωματερές, να φύγουν από την πόρτα του πολίτη, από το νερό που πίνει, από τα μέρη που παίζουν τα παιδιά του, τα σκουπίδια και οι πηγές μόλυνσης». Τρίτον στην εξοικονόμηση ενέργειας, ολοκληρώνοντας έργα που πρέπει οπωσδήποτε να έχει η χώρα ια τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού μοντέλου, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε όμως και τη σημασία των έργων αυτών για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία μαστίζει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Σε ικανοποιητικό σημείο η απορρόφηση
Όσον αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι μετά από μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την υπερδέσμευση και να αυξηθεί η απορρόφηση των πόρων, σήμερα η κατάσταση βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικό σημείο. Το Πρόγραμμα εξυγιαίνεται συνεχώς, τόνισε ο Υπουργός, με απόλυτη εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτική μας, με κανόνες πλέον και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα., με αντιμετώπιση των υπερτιμολογήσεων των έργων , των μελετών και των Υπηρεσιών και με γνώμονα τον καθορισμό της αξίας κάθε παραδοτέου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός από το Ιούνιο του 2012 και μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 30% το ποσοστό της υπερδέσμευσης, ενώ η ενεργοποίηση του Προγράμματος φτάνει πλέον στο 85% και η απορρόφηση στο 50% του προϋπολογισμού του. Υπάρχουν έργα που τελειώνουν και είναι εντός των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων και έργα που είναι μεν μείζονος σημασίας, αλλά δεν είναι εντός χρόνου και θα μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καλαφάτης. «Πέρα όμως από τους δείκτες σημείωσε ότι δεν είμαστε μόνον σε φάση υλοποίησης των έργων, αλλά τα ολοκληρώνουμε και τα παραδίδουμε στο ευρύ κοινό». Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε επιπλέον ειδικά στα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, συνολικού προϋπολογισμού 252 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε δύο κύκλους εργασιών η εκδήλωση
Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο κύκλους εργασιών. Στο πρώτο μέρος έγινε μια παρουσίαση των έργων και των παρεμβάσεων του ΕΠΠΕΡΑΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και στο δεύτερο μέρος κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις φορέων και τοπικών παραγόντων για έργα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020. Εκτός από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη εισαγωγικές ομιλίες πραγματοποίησαν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Τριάντης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος και η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου. Στην ημερίδα συμμετέχουν επίσης αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού (Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κλπ), αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και άλλων φορέων, οι οποίοι αναφέρονται ειδικά σε έργα της περιοχής τους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ομιλία του ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε και στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο, όπως και τα άλλα περιφερειακά βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει τεράστιες δυνατότητες τόσο ως κόμβος μεταφορών όσο και ως χώρος συγκέντρωσης πολιτιστικού και φυσικού πλούτου αλλά και από την παραγωγική της δραστηριότητα. Με αυτές τις κατευθύνσεις μπορεί να δομήσει ένα πρότυπο ανάπτυξης βασισμένο και στους τρεις τομείς: πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή. Η μεγάλη έμφαση στο Περιφερειακό Χωροταξικό, τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης, δόθηκε στην προσέλκυση υγιών επενδύσεων και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση Κοινοτικών πόρων. Με ειδικούς στόχους την ενίσχυση συναλλαγών με τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο μέσω Βουλγαρίας, με τη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας αλλά και την ενεργό συμμετοχή της Περιφέρειας στις Ευρωπαϊκές διεργασίες. «Πάντα με διασφαλισμένη την ορθολογική και αειφόρο αξιοποίηση των φυσικών πόρων που συνεπάγεται την προστασία τους», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι το ΥΠΕΚΑ μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, χρηματοδοτεί έργα σε όλη τη χώρα. «Στρατηγικός μας στόχος είναι η προστασία, αναβάθμιση και αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος, ώστε να αποτελέσει το υπόβαθρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, την άνοδο της ποιότητας της ζωής των πολιτών, καθώς και βασικό παράγοντα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα ότι «παρά τα προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή τους μέσα από συγκεκριμένα έργα που υλοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι βούληση μας όχι μόνο να ενημερώσουμε για τη δουλειά που έχει γίνει αλλά και να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες όσα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια». Ο Σταύρος Καλαφάτης έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αναφέροντας ότι «η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γεννά μόνο υποχρεώσεις αλλά μας δίνει πολύτιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την άνοδο του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.», ενώ δεσμεύθηκε ότι «μαζί με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς θα σχεδιάσουμε τα έργα εκείνα που θα κάνουν τη ζωή μας ακόμη καλύτερη». Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αυτή η προσπάθεια διαλόγου ξεκινά «από την Αλεξανδρούπολη και τον ακριτικό νομό του Έβρου για να συμβολίσουμε τη σημασία που δίνουμε σε όλες τις περιοχές της χώρας.»
Συμμετοχή Δημάρχων και παραγόντων
Στη διάρκεια της ημερίδας Δήμαρχοι της περιοχής, υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και άλλοι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσιάζουν έργα στην περιοχή τους που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα έργα βιολογικών καθαρισμών Φερών, Σαπών και Ξάνθης, έργα βιοκλιματικής και ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων στην Καβάλα, έργα αποκατάστασης χωματερών στην Προσοτσάνη και στο Δοξάτο. Ξεχωριστή σημασία δίνεται στην παρουσίαση των Σχεδίων Διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας ποταμού Έβρου αλλά και του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικών Διαμερισμάτων Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, τα οποία επίσης χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ.