Εκτεθειμένοι στη λύσσα οι θηροφύλακες

Την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία για το γεγονός πως τόσους μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου θετικού κρούσματος λύσσας σε αλεπού στην Ελλάδα οι υπάλληλοι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης...

4-11-2013-thirofylakesΤην έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία για το γεγονός πως τόσους μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου θετικού κρούσματος λύσσας σε αλεπού στην Ελλάδα οι υπάλληλοι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης...

 

 

 

παραμένουν εκτός του σχεδιασμού του Υπουργείου σας και της Πολιτείας εν γένει για να εμβολιαστούν κατά της λύσσας, αν και αποτελούν ομάδα υψηλότατου κινδύνου εκφράζει η ηγεσία της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ.

Όπως σημειώνουν με επιτολή τους προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ, τη Γ.Γ. Αποκ.Δ/σης Μακεδονίας- Θράκης, το Δ/ντή Αισθ.Δασών, Δρυμών & θήρας του ΥΠΕΚΑ και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος οι υπάλληλοι των κυνηγετικών οργανώσεων, μετά από σχετικές ΚΥΑ, συμμετέχουν με ονομαστικούς διορισμούς στις ομάδες συλλογής δειγμάτων για την αντιμετώπιση της λύσσας στην Ελλάδα. Και έως σήμερα έχουν αποστείλει εκατοντάδες δείγματα στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Δυστυχώς αρκετά από τα δείγματα αυτά έχουν αποδειχθεί θετικά στον ιό της λύσσας (34 έως σήμερα).

Και όμως οι θηροφύλακες που συλλέγουν τη λυσσύποπτη νεκρή αλεπού, που τη συσκευάζουν και τη μεταφέρουν με το υπηρεσιακό τους όχημα είναι ανεμβολίαστοι. Υπάρχει θηροφύλακας στη Θεσσαλονίκη που έχει μεταφέρει τις τελευταίες ημέρες τρία θετικά κρούσματα στον ιό της λύσσας.

Είναι αδιανόητο, επισημαίνουν,  λόγω ασυνεννοησίας των υπηρεσιών υγείας με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να παραμένει χωρίς εμβολιασμό μια ομάδα τόσο υψηλού κινδύνου που συλλέγουν τα δείγματα.

Για αυτό υποβάλλουν εντόνως το αίτημά μας για οριστική επίλυση του ζητήματος, ώστε άμεσα οι υπάλληλοί τους, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενεργητικής και παθητικής παρακολούθησης της λύσσας να εμβολιαστούν και παρακαλούν για τις δικές τους αναγκαίες ενέργειες, ώστε να κινητοποιηθούν επιτέλους οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.