Σωτηρία για το Φαλακρό

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΧΙΩΝ», η οποία δημιουργήθηκε από εργαζόμενους του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού, θα αναλάβει τις τύχες του για την φετινή χρονιά, μετά την έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο την Τρίτη 29 Οκτωβρίου της σύναψης προγραμματικής σύμβασης...

31-10-2013-falakroΗ Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΧΙΩΝ», η οποία δημιουργήθηκε από εργαζόμενους του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού, θα αναλάβει τις τύχες του για την φετινή χρονιά, μετά την έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο την Τρίτη 29 Οκτωβρίου της σύναψης προγραμματικής σύμβασης...

 

 

 

για την λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού κατά την χιονοδρομική περίοδο  2013-2014.

 

Η «ΧΙΩΝ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. είναι συνεταιρισμός υπαλλήλων της «Χιονοδρομικό Φαλακρού Α.Ε.» οι οποίοι διαθέτουν δωδεκαετή εμπειρία στη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.

Μεταξύ των μελών του συνεταιρισμού είναι, ο Διευθυντής της «Χιονοδρομικό Φαλακρού Α.Ε.» κ. Προσώτσανλης Περικλής με πολυετή εμπειρία στη διαχείριση χιονοδρομικού κέντρου, ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών που προσέλαβε η «Χιονοδρομικό Φαλακρού Α.Ε.» από το 2001, τον εκπαίδευσε επί διετίας στην λειτουργία – συντήρηση των εναέριων και συρόμενων αναβατήρων με Ιταλό εκπαιδευτή που απέστειλε ειδικά για τον σκοπό αυτό η κατασκευάστρια εταιρεία των αναβατήρων LEITNER SPA και τον χρησιμοποιεί από τότε ως προϊστάμενο εκμετάλλευσης αναβατήρων και χιονοδρομικού κέντρου καθώς διαθέτει και πτυχίο στελέχους τουριστικών επιχειρήσεων.

Αν όλα πάνε καλά οι εργαζόμενοι θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν το χιονοδρομικό με την πρώτη χιονόπτωση, παρόλο που πάλι δε θα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν όλα τα λιφτ και οι πίστες.

Συνεχίζεται η λειτουργία του κέντρου

Με την κίνηση αυτή, σημείωσε μιλώντας στο συμβούλιο ο κ. Προσώτσανλης η «ΧΙΩΝ» ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. εξασφαλίζει τη συνεχιζόμενη λειτουργία του Κέντρου, αφού τυχόν αναστολή της, έστω και για ένα χρόνο, οδηγεί στην απαξίωσή του, ενώ εξασφαλίζει πως το κοινό της περιφέρειας θα έχει συνεχή πρόσβαση σε αυτό.

Όπως σημείωσαν οι εργαζόμενοι, έχουν «τρέλα» με το Χιονοδρομικό, και το μόνο που ζητούν είναι μια ευκαιρία να το λειτουργήσουν όπως πρέπει.

Βέβαια η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων δείχνει ότι δεν είναι δυνατή η αυτοδύναμη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού στην παρούσα φάση, για αυτό και η αρωγή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ θεωρείται επιβεβλημένη.

Όμως οι εργαζόμενοι, που σκοπεύουν επεκτείνοντας την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. να «χτυπήσουν» τον διαγωνισμό για την πολυετή παραχώρηση του Φαλακρού που επιθυμεί να προκηρύξει η Περιφέρεια, ελπίζουν ότι αυτή η ανάληψη θα σημάνει ένα νέο κεφάλαιο – καινοτόμο για τη λειτουργία του, για τη μη καιροσκοπική λειτουργία του Κέντρου, της γκετοποίησής του, του Κέντρου της παρέας, της εξυπηρέτησης τοπικών μικροσυμφερόντων και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και να εγγυηθούν την πρόοδό του, την βελτίωση της λειτουργίας του, την περαιτέρω ανάπτυξή του, την δυναμική παρουσία του στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και πανελλαδικά.

Θεωρούν δε πως σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν θα απαιτείται η στρατηγικής σημασίας αρωγή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ όπως όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα, καθώς η ολοκληρωμένη διαχείρισή του από το Συνεταιρισμό των εργαζομένων, σηματοδοτεί και την οριστική οικονομική εξυγίανσή του και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του τα επόμενα χρόνια.

Επιφυλάξεις αλλά αποδοχή από την αντιπολίτευση

Τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν τα μέλη της αντιπολίτευσης για την παραχώρηση του Φαλακρού, όχι για την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αλλά για τον τρόπο και τις κινήσεις που οδήγησαν την Περιφέρεια σε αυτό το σημείο.

Άλλωστε πρόσφατα το συμβούλιο είχε εγκρίνει την διενέργεια διαγωνισμού για το Χιονοδρομικό, ο οποίος όμως αποδείχτηκε άγονος, με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΧΙΩΝ» ουσιαστικά να έρχεται να σώσει το Χιονοδρομικό από το νέο κλείσιμο και απαξίωση.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η κριτική από την μείζονα αντιπολίτευση, την περιφερειακή Αναγέννηση, που μίλησε για ολιγωρία, λάθος χειρισμού και σημαντικές καθυστερήσεις, υπερψηφίζοντας όμως την παραχώρηση.

Το ίδιο έκαναν και οι δυνάμεις της Ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίες εξέφρασαν και αυτές τις επιφυλάξεις τους τόνισαν όμως ότι η λειτουργία του χιονοδρομικού και η διάθεσή του στους κατοίκους της Περιφέρειας προέχει όλων.