Σπίτι της καινοτομίας θέλει να γίνει η ΑΜΘ

Την διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με τους φορείς καινοτομίας της ΑΜΘ επιθυμεί να προωθήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ με τη δημιουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

13-9-2013-spiti kainotomiasΤην διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με τους φορείς καινοτομίας της ΑΜΘ επιθυμεί να προωθήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ με τη δημιουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

 

 

 

 

 

Με δεδομένο ότι επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην ΑΜΘ τα προηγούμενα χρόνια διήγαγαν βίους παράλληλους οι οποίοι σπάνια τέμνονταν, η επιτροπή έχει σαν στόχο την διασύνδεση των δύο, τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Πέτρος Σουκουλιάς, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου κατά την πρώτη συνεδρίαση του στην Κομοτηνή,  ώστε οι επιχειρήσεις να παράξουν καινοτόμα προϊόντα και να γίνουν ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.

Αυτή άλλωστε είναι και η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) το οποίο θα αντικαταστήσει το ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Όμως για να γίνει η έρευνα χρειάζονται ερευνητές, σημείωσε, μεγάλο κομμάτι των οποίων βρίσκεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία παράγει βασική γνώση με την επιχειρηματική κοινότητα η οποία παράγει εφαρμοσμένη γνώση.

Ενώνοντας επιχειρηματικότητα με έρευνα

Δυστυχώς στην ΑΜΘ, επισήμανε, πολλές επιχειρήσεις κάνουν έρευνα, όχι όμως σε συνεργασία με τα ερευνητικά κέντρα, για αυτό και επιθυμούν να παντρέψουν την σημαντική ερευνητική κοινότητα που υπάρχει στην ΑΜΘ με την σημαντική επιχειρηματική παρουσία.

Παράλληλα με την στρατηγική που θα σχεδιάσει το συμβούλιο, θα δημιουργήσει παράλληλα και δράσεις στην κατεύθυνση της παραγωγής καινοτομίας.

Για αυτό και έχει δημιουργηθεί μια ομάδα ανθρώπων από τις επιχειρήσεις και την ερευνητική κοινότητα, που αναγνώρισε κάποιες δράσεις, μεθόδους και πρακτικές ώστε με βάση του τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση της περιφέρειας να καθορίσουν τι μπορεί να προχωρήσει.

«Έχουμε επιχειρήσεις και πανεπιστήμια που διακρίνονται από μόνα τους. Καιρός είναι να διακριθούμε ομαδικά και συλλογικά» σημείωσε.

Οι προτάσεις για τις νέες επιχειρήσεις

Μία από τις δράσεις που επιθυμούν να προωθήσουν είναι η ίδρυση συνεργατικών σχημάτων, δηλαδή Δικτύων και Συστάδων καινοτομίας, όπου ομάδες ανταγωνιστικών ομοειδών επιχειρήσεων, που έχουν το ίδιο περίπου αντικείμενο, που θα ενωθούν ώστε να ωφεληθούν σε όλα τα κοινά ζητούμενα, με την κοινή αγορά εξοπλισμού , κοινή εκπαίδευση, κοινές εγκαταστάσεις, χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ ώστε το κόστος παραγωγής να κατέβει σημαντικά.

Μία ακόμα δράση είναι οι θερμοκοιτίδες, δηλαδή νεοσύστατες μικρές εταιρείες οι οποίες στηρίζονται στην αρχική περίοδο λειτουργίας τους για τις δράσεις στις οποίες θέλουν να πραγματοποιήσουν.

Κάθε επιχείρηση θα έχει όπλα που δε θα έχουν οι άλλοι θα έχουν ερευνητικό χαρακτήρα και προσανατολισμό, ενώ υπάρχουν σκέψεις να είναι προσαρμοσμένες στον τομέα εξειδίκευσης κάθε περιφερειακής ενότητας της ΑΜΘ, κρατώντας πολλούς νεαρούς επιστήμονες στην περιοχή.

Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις για δράσεις που θα φέρουν καινοτόμες ιδέες που μπορούν να μετατραπούν σε προιόντα, επιβραβεύοντας επιχειρήσεις που χρησιμοποιώντας εφαρμοσμένη γνώση η οποία θα είναι συνέχεια της βασικής που παίρνει από εκπαιδευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας θα βγάλει εμπορικό προϊόν από το οποίο θα ωφεληθεί η ίδια και ο τόπος.

Πρότυπο για την υπόλοιπη Ελλάδα

Παρών στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου ήταν και ο καθηγητής του ΕΜΠ κι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN σε σχέση με την διασύνδεση των ελληνικών βιομηχανιών Ευάγγελος Γαζής, που εξέφρασε την άποψη ότι η ίδρυση του Συμβουλίου αποτελεί μια εξαιρετική ενέργεια, η οποία «θα δώσει την δυνατότητα μέσα από τις συνδιασκέψεις, της ακαδημαϊκής της ερευνητικής, της επιχειρηματικής και της βιομηχανικής κοινότητας, να έχουμε μια πλούσια ανάπτυξη στην περιοχή. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο περιφέρειας για την υπόλοιπη Ελλάδα στον αναπτυξιακό τομέα».

Σημείωσε δε πως η δραστηριότητα του κ. Γιαννακίδη σχετικά με την ενίσχυση υποδομών τόσο στο ΔΠΘ όσο και στο ΤΕΙ ΑΜΘ, είναι εξαιρετική έχει δώσει τεράστια πνοή, ιδιαίτερα με την χρηματοδότηση και εγκατάσταση σε λίγο καιρό, ενός μεγάλου υπολογιστικού κέντρου του κόμβου HELLAS GRID το οποίο θα συνδεθεί κατευθείαν και θα λειτουργεί φυσικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας για την σωματοδιακή έρευνα το CERN.

Σε καλή θέση για το κέντρο αποθεραπείας καρκίνου

Ο κ. Γαζής αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΑΜΘ να διεκδικήσει τη δημιουργία κέντρου αποθεραπείας καρκίνου σε αυτή, μια δομή η οποία έχει πολλούς μνηστήρες στην Ελλάδα.

Ο κ. Περιφερειάρχης έθεσε αυτό το θέμα, στη γενική διεύθυνση του CERN τον περασμένο Ιούνιο, για αυτό και θα υπάρξει σχετική συνεδρίαση και πρόσκληση εδώ στην περιφέρεια στην Αλεξανδρούπολη, τον επόμενο μήνα, για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

Φυσικά το θέμα είναι και πολιτικής φύσεως, τόνισε, αλλά πιστεύει πως υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια που συνηγορούν για την ΠΑΜΘ, να αναλάβει ένα τέτοιο έργο.

«Η γεωγραφική θέση, οι οδικοί άξονες, τα σχετικά αεροδρόμια κλπ, τα οποία θα επιτρέψουν κατ’ αρχήν, η ιατρική σχολή εννοείται, το πολυτεχνείο, η σύμπραξη κι άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, όπως είναι το  Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ο Δημόκριτος, έχουν πλήρη επιθυμία να συμπράξουν και να συνεργαστούν, όλα αυτά αποτελούν πολλά θετικά στοιχεία για να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα πλεονεκτήματα για την περιφέρεια»

Άλλωστε σημαντική είναι και η Βαλκανική διάσταση, ιδιαίτερα από πλευράς Βουλγαρίας η οποία  ζήτησε να ιδρύσει μια δομή  συμπληρωματική αυτής που έγινε στην ΑΜΘ.

«Συνεπώς, είναι θέμα που από ένα σημείο και μετά είναι καθαρά της κεντρικής κυβέρνησης»

Απαραίτητες οι προϋποθέσεις εκσυγχρονισμού

Από την μεριά του ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης επεσήμανε, «πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ενδυνάμωσης και εκσυγχρονισμού της παραγωγικής και λειτουργικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων με αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, καθώς και αντίστοιχων καλών πρακτικών. Στόχος είναι η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη των εργασιών τους προς νέες ανταγωνιστικές δραστηριότητες και προϊόντα, βασιζόμενες στους τοπικούς πόρους και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας σε τεχνολογικούς, επιστημονικούς, παραγωγικούς και φυσικούς πόρους».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει μία αποτελεσματική συνεργασία της επιχειρηματικής βάσης της Περιφέρειας με τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, με κυρίαρχο στοιχείο, «να προσεγγίσουμε και να υποστηρίξουμε οργανωμένα και συστηματικά τις επιχειρήσεις και όχι να περιμένουμε τις επιχειρήσεις να μας προσεγγίσουν».

Στρατηγικός Στόχος της Περιφέρειας μας είναι «μια ισχυρή και καινοτόμος οικονομία στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μέσω της έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», σχολίασε ο Περιφερειάρχης.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση