Με την υπερψήφιση, με ισχνή πλειοψηφία, της πρότασης της Περιφέρειας για διετή εκμίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού σε ιδιώτη ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, η μακροσκελής ιστορία του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού.
Το θέμα του Φαλακρού συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ακόμα μια φορά την Τετάρτη 25 Ιουλίου, αφού η συζήτηση του θέματος, σε προηγούμενη συνεδρίαση, μια εβδομάδα πριν, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Ιουλίου, σύμβουλοι τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και της συμπολίτευσης, είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την προκήρυξη της σύμβασης.
Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για διετή παραχώρηση, με προϋποθέσεις που αναφέρονται στην προκήρυξη, γιατί πρόθεση της Περιφέρειας είναι να προχωρήσει σε μακροχρόνια μίσθωση μετά από 2 χρόνια, όταν έχει υλοποιηθεί η ΜΠΕ για τη λειτουργία του χιονοδρομικού, η οποία έχει λήξει, αλλά και θα δημιουργηθεί ένα Master plan το οποίο θα ορίζει τι μπορεί τι επιτρέπεται και τι πρέπει να κάνει ο μισθωτής, μέσα στα δύο χρόνια, με τις χρηματοδοτήσεις για αυτές τις δύο μελέτες να έχουν ήδη εξασφαλιστεί.
Η προκήρυξη, έχει ορισμένους όρους και προϋποθέσεις, με πλειοδοτική διαδικασία η οποία έχει 20.000 εκκίνηση ενώ ο ιδιώτης αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις και τα βάρη, της λειτουργίας του κέντρου.
Οι ενστάσεις των συμβούλων, επικεντρώθηκαν σε δύο σημεία: αν η μίσθωση εμπίπτει στις διατάξεις που αφορούν τις εμπορικές μισθώσεις, κάτι που θα επέτρεπε την επέκταση της μέχρι τα 12 χρόνια, κάτι που θα δημιουργούσε εμπλοκή και θα κρατούσε όμηρο την Περιφέρεια για πολλά χρόνια, αλλά και την κατάσταση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Φαλακρό, οι οποίες έχουν μακροχρόνιες μισθώσεις εδώ και πολλά χρόνια και θεωρείται πως θα συνεχίσουν να νέμονται τα καταστήματα σε αυτή περιορίζοντας τις δυνατότητες της μίσθωσης.
Σε αυτές τις απορίες προσπάθησε να απαντήσει ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας κ. Απόστολος Αγελαράκης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υφίσταται κίνδυνος το χιονοδρομικό να εμπίπτει στις διατάξεις περί εμπορικών μισθώσεων, με δεδομένο ότι η υπό παραχώρηση έκταση είναι δημόσια δασική ασκεπής έκταση, η οποία βρίσκεται στην αλπική ζώνη του όρου, και δεν εμποδίζεται από κανένα η ελεύθερη χρήση, με τις διάφορες υποδομές να διευκολύνουν την χρήση της.
Για τις υπάρχουσες μισθώσεις των καταστημάτων, ο κ. Αγελαράκης σημείωσε προς τους συμβούλους ότι θεωρεί πως είναι αυτοδικαίως άκυρες, αφού η αρχική μίσθωση, την οποία ακόμα χρησιμοποιούν, έγινε από την τότε εταιρία χωρίς αυτή να έχει αυτό το δικαίωμα.
Συνέπεια αυτού είναι ότι οι μισθώσεις αυτές χαρακτηρίζονται εκ του νόμου άκυρες, και τίθεται ζήτημα κατά πόσο θα μπορούν να συνεχίσουν αν υφίστανται, όταν μάλιστα η Περιφέρεια πρέπει να διασφαλίσει την ακίνητη περιουσία του.
Έτσι πρότασή του ήταν να διασφαλίσει τα δικαιώματα της δικαστικά, κάτι που η Περιφέρεια φαίνεται ότι θα κάνει, σημειώνοντας ότι μπορεί αν αποδειχτεί χρονοβόρο, όμως θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι υπήρξαν παραινέσεις ότι θα πρέπει ο ανάδοχος να λάβει γνώση κατά την διαγωνιστική διαδικασία των θεμάτων που υφίστανται με τις μισθώσεις στο χιονοδρομικό.
Δεν έχει πειστεί η αντιπολίτευση
Οι διαβεβαιώσεις του κ. Αγελαράκη, δεν φάνηκαν να πείθουν τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος σημείωσε πως ακόμα και αν ισχύει το γεγονός ότι το χιονοδρομικό δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί εμπορικών μισθώσεων, αυτό δεν σταματά τον ανάδοχο να αμφισβητήσει δικαστικά αυτή την άποψη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δικαστικές αντιπαραθέσεις που μπορεί να κρατήσουν χρόνια δημιουργώντας εμπλοκή στο masterplan το οποίο θα επεξεργαστεί η Περιφέρεια.
Για αυτό πρότεινε να γίνει σύμβαση έργου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όχι μίσθωσης, την οποία θεωρεί πιο υγιή πρόταση, αφού ένας εργολάβος θα έκανε το έργο που μέχρι σήμερα έκανε η Αναπτυξιακή Φαλακρού, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο μετά την εκκαθάριση των παρατυπιών.
Από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασε την αντίθεσή της στο ξεπούλημα, όπως το χαρακτήρισε, του Φαλακρού σε ιδιώτες, ολοκληρώνοντας το έγκλημα που πραγματοποιήθηκε από αλλεπάλληλες διοικήσεις, ζητώντας να μην παραδοθεί η περιουσία του λαού σε ιδιώτη, και απέχοντας από την ψηφοφορία.
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Χαρίτου αποστράφηκε και αυτός της παραχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία θα το απαξιώσουν παραπέρα, ζητώντας να παραμείνει στον έλεγχο της ΑΜΘ, περνώντας σε αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας η οποία θα αναλάβει τη λειτουργία του, μια πρόταση, να υπενθυμίσουμε, που είχαν θέσει παλαιότερα και οι εργαζόμενοι στο Φαλακρό.
Τέλος η κα Γεροστεργιού από την οικολογία Αλληλεγγύη τόνισε πως θα πρέπει να λειτουργήσει, αλλά όχι στις σαθρές βάσεις που λειτούργησε μέχρι σήμερα, τονίζοντας πως η εισήγηση του νομικού συμβούλου δεν την έπεισε ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό, ψηφίζοντας λευκό.