Ερώτηση Α. Δερμεντζόπουλου για πληρωμή απόκτησης τίτλου γεωργικών κλήρων από αγρότες

Ερώτηση Α. Δερμεντζόπουλου για πληρωμή απόκτησης τίτλου γεωργικών κλήρων από αγρότες

dermengopoulos copy

ΠΡΟΣ Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο. Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη.

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα πληρωμής για την απόκτηση τίτλου γεωργικών κλήρων από αγρότες».

Στο Νομό Έβρου τα έτη 1989-1990 παραχωρήθηκαν σε αγρότες - μικροκτηματίες από την πολιτεία με προσωρινή διανομή αγροτικές εκτάσεις από 10 έως 20 στρεμμάτων, ανάλογα με την κατάσταση εκάστου, με σκοπό την παραμονή στον τόπο τους και τη βελτίωση του εισοδήματος τους.

            Συμμετείχαν στην οριστική διανομή που έγινε από την διεύθυνση Γεωργίας το 1991 (Συμπληρωματική Διανομή αγροκτήματος Τυχερού) και απέκτησαν τότε τα αγροτεμάχια που καλλιεργούν μέχρι σήμερα.

            Η τιμή για την απόκτηση τίτλου ιδιοκτησίας καθορίστηκε στα 270 ευρώ ανά στρέμμα. Η οφειλή δε αυτή έχει βεβαιωθεί στη Δ.Ο.Υ. με τις γνωστές συνέπειες και η  δυνατότητα ρύθμισης είναι περιορισμένη (12 μηνιαίες δόσεις).

            Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση οι μικροκτηματίες αγρότες είναι δύσκολο να είναι συνεπείς σε αυτή την υποχρέωση.

            Για την επίλυση του θέματος και τη διευκόλυνση των αγροτών οι αρμόδιοι Υπουργοί δύνανται να προχωρήσουν σε σειρά ενεργειών, όπως:

1) Μείωση της καθορισθείσας στρεμματικής τιμής των αγροτεμαχίων, που θεωρείται υψηλή με τα σημερινά δεδομένα.

2) Η οφειλή αυτή να χαρακτηριστεί ειδική στη Δ.Ο.Υ και να μην έχει τις συνέπειες που προκύπτουν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (ποινικές διώξεις , προσαυξήσεις κ.λ.π ). 

3) Να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με  8 ετήσιες δόσεις, γιατί ως γνωστόν οι αγρότες πληρώνονται για την σοδειά  τους μία φορά τον χρόνο.

4) Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους να μην έχουν καμιά υποχρέωση έναντι του δημοσίου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

                Προτίθενται να λάβουν υπόψη τους τις ανωτέρω προτάσεις ώστε να επιλυθεί το σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει με τον καλύτερο τρόπο;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Έβρου