Τον πλήρη σχεδιασμό για την κινητικότητα και την αλλαγή χρήσης σε αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Τα περισσότερα νοσοκομεία αναβαθμίζονται και δεν κλείνουν, είπε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση.
Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, ο υπουργός έκανε σαφές ότι στον δικό του τομέα αφορά 1.618 εργαζομένους από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, τα νοσοκομεία που αλλάζουν χρήση, αλλά και 210 γιατρούς του ΙΚΑ μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης.
Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στον χώρο της Υγείας, τονίζοντας ότι «με απόλυση κινδυνεύουν μόνον όσοι έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά κατά την πρόσληψή τους και όλοι όσοι βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα. Οι καλοί και τίμιοι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτα».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Δ. Βαρνάβα, περί απολύσεων στην Υγεία, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε: «Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά δεν ξέρω τι θα πράξει αν δεν γίνουν απολύσεις... θα παραιτηθεί;».Για το χρονοδιάγραμμα της κινητικότητας, έκανε γνωστό ότι την Τρίτη υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μεταξύ των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας και ότι στις 13 Αυγούστου ξεκινά η αξιολόγηση των εργαζομένων από τριμελή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από δύο υπαλλήλους τους υπουργείου Υγείας και έναν του ΑΣΕΠ.
Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στις 21 Αυγούστου και στις 23 θα αναρτηθεί ονομαστικός κατάλογος. Μία ημέρα μετά τις 24 Αυγούστου και έως τέλος του μηνός «οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιλέξουν και οι επιλογές τους θα γίνουν σεβαστές» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Από τις 31 Αυγούστου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι θα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους.
Ο κ. Γεωργιάδης έκρινε αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις για την αλλαγή του χαρακτήρα αρκετών νοσοκομείων, καθώς, όπως είπε, τα νοσοκομεία αυτά «όχι μόνο δεν κλείνουν, όπως λένε κάποιοι ορμώμενοι από κομματικά κριτήρια, αλλά αναβαθμίζονται με στόχο τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες».
Είπε ακόμη ότι οι καταλήψεις στα νοσοκομεία υποκινούνται από εξωνοσοκομειακά κέντρα και επισήμανε ότι όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις, που παρεμποδίζουν την λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, θα πρέπει να καταλάβουν ότι διαπράττουν πειθαρχικό αδίκημα εν μέσω κινητικότητας, το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγησή τους.
Κινητοποίηση εργαζομένων
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγία» (πρώην Β΄ΙΚΑ) και στο μέτρο της διαθεσιμότητας πραγματοποίησαν, έξω από το κτίριο, εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η «λαϊκή επιτροπή Καλαμαριάς», ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε το νοσοκομείο και μίλησε με τους εργαζόμενους κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από βουλευτές και στελέχη. Στο νοσοκομείο «Παναγία» εργάζονται πάνω από 160 γιατροί και 145 νοσηλευτές, ενώ στο πλαίσιο της σύμβασης μίσθωσης του κτιρίου απασχολούνται και άλλα 65 άτομα, υποστηρικτικό προσωπικό ιδιωτικής εταιρίας.
Οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν την Παρασκευή ότι έχουν διορία ώς την Κυριακή να παρουσιαστούν στο γραφείο προσωπικού στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και να δηλώσουν τα στοιχεία τους. Το μεσημέρι της Τρίτης οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παναγία» έχουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ