Βενιζέλος: Τα τρία στερεότυπα γύρω από το δημόσιο χρέος

Βενιζέλος: Τα τρία στερεότυπα γύρω από το δημόσιο χρέος
91660C33E274CB06CEC681A7DEA9669F«Δημόσιο χρέος αλήθειας» τιτλοφορεί το σημερινό του άρθρο στην Καθημερινή της Κυριακής ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε μία προσπάθεια να αποδομήσει την «αντιμνημονιακή μυθολογία» στο ζήτημα του δημοσίου χρέους.

Γύρω από το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκαν τρία στερεότυπα αναφέρει ο κ. Βενιζέλος και εξηγεί:

«Το πρώτο είναι ότι ο λαός υποβάλλεται σε θυσίες λόγω του μεγάλου και μη βιώσιμου χρέους. Όμως τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα είχαν ως βασικό στόχο να καλυφθεί το τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα που το 2009 έφτασε το 13,8% του σημερινού ΑΕΠ, τα 24,7 δισ. ευρώ. Το κενό έκλεισε χάρη στις θυσίες του λαού, ενώ χάρη στην αναδιάρθρωση του 2012 η χώρα που πλήρωσε το 2010 για τόκους περίπου 14 δισ. ευρώ, το 2015 πληρώνει μόνο 5,5 δισ. δηλαδή σχεδόν το 1/3.

» Το δεύτερο στερεότυπο είναι ότι η παρέμβαση του 2012 στο χρέος ήταν δήθεν καταστροφική για τα ασφαλιστικά ταμεία που έχασαν 25 δισ. από τα αποθεματικά τους και συνολικά από αδιάφορη έως βλαπτική για την χώρα! Ο κ. Τσίπρας μιλάει διαρκώς για απώλεια δήθεν 25 δισ. από τα αποθεματικά των Ταμείων. Με το PSI, για λόγους νομικούς και λογιστικούς, 14 (και όχι 25) δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν από τα Ταμεία που ανήκουν στην γενική κυβέρνηση στην κεντρική κυβέρνηση για να είναι ασφαλές το 'κούρεμα' των ομολόγων που κατείχαν αλλοδαπά Ταμεία. 

» Τα 14 δισ. έχουν περιέλθει στο δημόσιο που είναι χρηματοδότης και εγγυητής των Ταμείων. Μόνο το 2012 το κράτος επιχορήγησε τα Ταμεία με 17 δισ. και συνολικά την περίοδο 2012-15 με περίπου 68 δισ. Το 2012, λόγω PSI, τα ταμεία έλαβαν σε ρευστό 4,5 δισ., δηλαδή ποσό ισοδύναμο με αποδόσεις έξι ετών (περίπου 700 εκ. ετησίως) του χαρτοφυλακίου των 14 δισ. Το ΙΚΑ (που αντιστοιχεί σε παραπάνω από το μισό του συνολικού ασφαλιστικού συστήματος) με το ρευστό που έλαβε αγόρασε σε χαμηλή τιμή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και αποκατέστησε το χαρτοφυλάκιο του στο 130%, ενώ άλλα ταμεία αρνήθηκαν να κάνουν το ίδιο βλάπτοντας τους ασφαλισμένους τους.

» Η παρέμβαση του 2012 στο χρέος περιλαμβάνει ονομαστικό 'κούρεμα' 126 δισ. ευρώ και επιπλέον αναδιάρθρωση με μείωση επιτοκίων, μεγάλη περίοδο χάριτος και μεγάλη επέκταση της περιόδου αποπληρωμής που συνοψίζεται σε συνολική μείωση του χρέους κατά 180 δισ. ευρώ, δηλαδή 100% του σημερινού ΑΕΠ, σε καθαρή παρούσα αξία. Η ετήσια έκθεση του ESM για το 2014, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, τονίζει ότι μόνο λόγω των βελτιώσεων στους όρους του δανείου που λάβαμε από τον EFSF το Φεβρουάριο του 2012, επωφεληθήκαμε με μείωση χρέους ίση με το 49% του ΑΕΠ 2013, δηλαδή με 100 δισ., σε παρούσα αξία.

» Το τρίτο στερεότυπο ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει μονομερείς πρωτοβουλίες για το χρέος, θα ζητήσει διεθνή διάσκεψη για το κούρεμα και την αναδιάρθρωσή του και δεν θα εξυπηρετήσει ούτε θα εξοφλήσει το 'επονείδιστο' χρέος για το οποίο συγκρότησε την δική της 'επιτροπή αλήθειας' η ΠτΒ με τις ευλογίες του κ. Τσίπρα. Επονείδιστο όμως χρέος είναι -σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία- αυτό που έχει συναφθεί από δικτατορικές κυβερνήσεις, προς ίδιον όφελος των δικτατόρων, εν γνώσει των δανειστών!

» Το τρίτο στερεότυπο μετριάστηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς στόχος έγινε μια συμφωνία που δεν θα περιέχει απλώς δέσμευση για πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές, όπως αυτή του 2012, αλλά κάτι πολύ πιο χειροπιαστό και θα καθιστά επιτέλους βιώσιμο το χρέος.

» Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης το είδαμε. Στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου προβλέπεται ρητά ότι αποκλείεται οποιοδήποτε ονομαστικό 'κούρεμα' του χρέους, ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να τιμήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δημόσιο χρέος έναντι όλων των πιστωτών, ότι θα επιδιωχθεί μείωση χρέους σε καθαρή παρούσα αξία μέσω παραμετρικών αλλαγών, όπως η παράταση της περιόδου χάριτος και της περιόδου αποπληρωμής, χωρίς δυστυχώς ρητή αναφορά και σε περαιτέρω μείωση των ήδη πολύ μικρών επιτοκίων του ευρωπαϊκού δανείου προς την Ελλάδα. Η παράγραφος περί χρέους στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015 είναι λιγότερο καλή από τη διατύπωση του 2012 που δεν απέκλειε ρητά το ονομαστικό κούρεμα και άφηνε ανοικτή την περαιτέρω μείωση επιτοκίων.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση