Συνολική κριτική στην κυβέρνηση έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι στους δύο μήνες μετά τις εκλογές έχουν επιδεινωθεί όλα τα μεγέθη της οικονομίας και πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε «απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό». Τόνισε δε ότι υπάρχει μια και μόνη εθνική στρατηγική και μια και μόνη αλήθεια και πως το ΠΑΣΟΚ δεν ζητεί αναδρομική δικαίωση και προσχώρηση στις θέσεις του, αλλά προσχώρηση στην κοινή λογική και την αλήθεια.
Ως προς τις διαδικασίες που αφορούν στο συνέδριο, που θα συνδυαστούν με αλλαγή ηγεσίας, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η θητεία του λήγει και δεν ανανεώνεται στο συνέδριο που θα διεξαχθή 15-17 Μαΐου και πρότεινε η εκλογή νέας ηγεσίας να γίνει στις 7 Ιουνίου.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολιτική τερατογένεση τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει την αισθητική και ιδεολογική κυριαρχία επί του ΣΥΡΙΖΑ. Ασκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατηγορώντας τον ότι επιδίδεται σε καθημερινό φεστιβάλ λαϊκισμού και έχει καταστεί δακτυλοδεικτούμενος διεθνώς. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κινείται με αίσθηση αλαζονείας και πως αυτό οδηγεί σε καίρια διαπραγματευτικά σφάλματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Προειδοποίησε δε την κυβέρνηση ότι όπως ο λαός απέρριψε τους προηγούμενους, έτσι μπορεί γρήγορα να απορρίψει και τη σημερινή κυβέρνηση. Της καταλόγισε περίεργη αντίληψη περί θεσμών «που τη βλέπουμε στη Βουλή με τη στάση της κ. προέδρου της Βουλής».
Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο σε απόπειρα διεκδίκησης της ηγεμονίας γενικά και μια απόπειρα διείσδυσης στον συντηρητικό χώρο, όμως με ανταλλάγματα, εννοώντας μια ασυλία προς τον Κ. Καραμανλή, αναφέροντας ότι «ξαφνικά αρχίζουν όλα από το 2009 και μετά», σαν να έφερε το μνημόνιο την κρίση και όχι η κρίση το μνημόνιο.
Είπε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα ζητήματα ασφάλειας, κράτους δικαίου, μεταναστευτικής πολιτικής, απειλές για την κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν. Καταλόγισε «περίεργη γεωπολιτική αντίληψη» με χαρακτηριστικά τον αντιευρωπαϊσμό, τον αντιγερμανισμό και τον φιλοαμερικανισμό και πως παράλληλα υπάρχει μια φιλορωσική και φιλοκινεζική ρητορεία.
«Στο πεδίο της οικονομίας χάνουμε χρόνο και εθνικές δυνάμεις» είπε ο κ. Βενιζέλος και υποστήριξε ότι το αντίδοτο της λιτότητας δεν είναι η ασφυξία της οικονομίας, αλλά η έξοδος από το μνημόνιο που, όπως είπε, είχε οργανώσει η προηγούμενη κυβέρνηση με μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup και πως στην επταμερή ο κ. Τσίπρας δεν κέρδισε αυτά που είχε θέσει ως στόχο.
Είπε ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με την πραγματική οικονομία. Μίλησε για «απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό» της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι εμφανίζεται πανίσχυρη ενώ δεν έχει επιλογές, εξηγώντας ότι αφενός δεν έχει τη νομιμοποίηση και την εντολή για ρήξη και, αφετέρου, ούτε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να στηρίξουν τη στροφή στην υπευθυνότητα που, όπως πρόσθεσε, έχει πολιτικό κόστος.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι νωρίς για να απαντηθεί εάν η προσωπική οικονομική κατάσταση των πολιτών είναι καλύτερη ή χειρότερη και πως για όσους είναι στην πραγματική οικονομία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Διερωτήθηκε εάν τη συζήτηση για Grexit, το οποίο όπως υποστήριξε δεν υπήρξε και δεν υπάρχει, και για πιστωτικό γεγονός τη συντηρούν οι ξένοι ή οι δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα κυβερνητικά στόματα, για να τονίσει ότι ο κίνδυνος είναι η διαρκής υποβάθμιση εντός του ευρώ.
Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «έντιμος συμβιβασμός» σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης είναι να σου λένε οι νεοφιλελεύθεροι ευρωπαίοι ότι θέλουν η Ελλάδα να ακολουθήσει ένα μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης και αύξησης της ανταγωνιστικότητας που οδηγεί στην ομαλότητα και εσύ να μην μπορείς να προτείνεις ένα άλλο που οδηγεί γρήγορα στα ίδια αποτελέσματα αλλά να λες ότι θες έναν συμβιβασμό που σε κρατάει στο μνημόνιο, στο περιθώριο.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το χειρότερο δεν είναι η στάση της κυβέρνησης, αλλά πως αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο από όλα είναι η στάση της κοινωνίας και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, προσθέτοντας ότι βλέπει να διαμορφώνεται μια κοινή γνώμη χαμηλών προσδοκιών. Η κυβέρνηση, είπε, ασχολείται μόνο με το «blame game» και κατασκευάζει τον «εσωτερικό εχθρό», μετακυλίοντας τις ευθύνες για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο αδιέξοδος. Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι δεν λέει τίποτα για το χρέος, ότι το πακέτο Γιούνκερ 2 δισ. το είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να αξιοποιήσει και να ενισχύσει τις «κόκκινες γραμμές» της προηγούμενης αντί να παραμένει, όπως είπε, στο μνημόνιο και να προετοιμάζει το τρίτο μνημόνιο από τον Ιούλιο και μετά.
Ως προς το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο χώρος υπέστη δεινή ιστορική, πολιτική και ηθική ήττα και δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τη σχέση αλήθειας-ιστορίας-ηθικής και προδόθηκαν ορισμένες αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για την ίδρυση «προσωπικού» κόμματος, κάτι που στέρησε από το ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση, όπως είπε. Ενόψει του Συνεδρίου και σε αυτό, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει σαφείς επιλογές χωρίς αμφιθυμίες για τα ζητήματα που ανοίγουν οι τρεις θεματικές ατζέντες που έχει θέσει. Είπε ότι ο ίδιος αγωνίστηκε υπό συνθήκες εξαιρετικά αντίξοοες και ότι σήκωσε το βάρος καταστάσεων, πρακτικών και ανθρώπων που πρόσβαλαν την παράταξη και την κοινωνία, το βάρος καταλυτικών ιστορικών λαθών, το βάρος ακόμα και της κακής διαχείρισης του κόμματος και πως το μικρότερο βάρος που σήκωσε ήταν αυτό του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος που όπως είπε, οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ