Λένε ότι η αγάπη και το μίσος χωρίζονται μόνο από μία λεπτή γραμμή και δεν έχουν άδικο, αν σκεφτείτε τους «ομηρικούς» καυγάδες που οι περισσότεροι έχουμε κάνει με το έτερον ήμισυ, για το οποίο κατά τ’ άλλα θα δίναμε και τη ζωή μας από απέραντη αγάπη.
Αυτά τις καλές μέρες, γιατί όταν τσακωνόμαστε, θέλουμε να ξεχάσουμε ακόμα και τη φάτσα του /της. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αυτό το περίεργο αίσθημα αγάπης-μίσους είναι εντελώς φυσιολογικό.
Αυτό συμβαίνει, μάλιστα γιατί η ίδια περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιεί τα συναισθήματα της αγάπης και της ευαισθησίας, είναι επίσης υπεύθυνη για τη δημιουργία του…κοκκινίσματος του προσώπου από τα νεύρα και της μανίας να τον/την αφανίσετε από προσώπου Γης. Αυτό μάλιστα, εξηγεί και το λόγο, που αρκετά ζευγάρια…μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν, που λέει και η γνωστή παροιμία.
Ωστόσο, μπορεί οι τσακωμοί να υποδηλώνουν την ύπαρξη πάθους σε μία σχέση, αλλά οι ειδικοί επιμένουν ότι υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος για να διαχειριστεί κανείς (και κυρίως να επιλύσει) μία διαφωνία, αποφεύγοντας τα δράματα και τις υπερβολές.
Χρησιμοποίησε τα αυτιά και όχι το στόμα...
Έτσι για αλλαγή, αν παρατηρήσετε ότι σε κάθε τσακωμό ακούγεστε σαν ένα πολυπαιγμένο playlist, που επαναλαμβάνεται ασταμάτητα, απλά πατήστε για λίγο το pause. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι τα δυστυχισμένα ζευγάρια έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν τα …επιχειρήματα τους σε έναν τσακωμό, κυρίως από την απόγνωση που κυριεύει και τις δύο πλευρές να ακουστούν (επιτέλους), κάτι που δεν αποδίδει και ιδιαίτερα.
Ίσως έτσι για αλλαγή, πρέπει να σταματήσετε κάποια στιγμή να λέτε τα ίδια και τα ίδια (εξάλλου αν ήταν εποικοδομητικά τα σχόλια, θα είχαν φέρει αποτελέσματα από την πρώτη φορά που τα αναφέρατε, άρα τσάμπα χάνετε τον χρόνο σας) και απλά προσπαθήστε να ακούσετε τι θέλει να σας πει ο/η σύντροφός σας.
«Μη το παίρνεις προσωπικά»
Όταν ο καυγάς σε ένα ζευγάρι «ανάψει» για τα καλά, ακούγονται πράγματα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες καμία από τις δύο πλευρές δε θα ξεστόμιζε. Άσχημες προσβολές και κατηγορίες έχουν μόνο μία διέξοδο: τα πληγωμένα αισθήματα, που δυστυχώς δεν ξεχνιούνται εύκολα.
Το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ερεύνησε το συγκεκριμένο θέμα και αποφάνθηκε, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μια ενσωματωμένη «αρνητική μεροληψία», η οποία αναγκάζει και τις δύο πλευρές να είναι πιο δεκτικές σε δυσάρεστες ειδήσεις. Γιατί; Ο λόγος βρίσκεται στην εποχή των…σπηλαίων και την ανάγκη επιβίωσης του ανθρώπινου είδους. Αυτή εξαρτιόταν αποκλειστικά από την ικανότητα του ανθρώπου να μείνει εκτός κινδύνου. Για να επιτευχθεί αυτό, το μυαλό ανέπτυξε κάποια συστήματα προστασίας, τα οποία αδυνατούν να παραβλέψουν το κακό.
Θυμηθείτε, ο στόχος δεν είναι να εκνευρίσετε όσο μπορείτε τον άλλον ή ακόμα και τον εαυτό σας, αλλά να επιλύσετε τη διαφωνία σας. Έτσι, αντί να επαναλαμβάνετε την χιλιοειπωμένη φράση «Είσαι τόσο τεμπέλης/α πια;» δοκιμάστε το εναλλακτικό «έχω κουραστεί να προγραμματίζω τα πάντα για μας και εύχομαι να μπορούσες να αναλάβεις εσύ μερικές φορές». Μπορεί να ακούγεται πολύ…σουηδικό το μοντέλο, αλλά τουλάχιστον δεν έχει αρνητικές πτυχές, εντείνοντας έναν καυγά.
Ο χαμένος τα παίρνει όλα, τελικά
Μπορεί να είναι μία διαμάχη ανάμεσα σε δύο άτομα που αγαπιούνται, αλλά συνήθως, αν δεν επικυρωθεί ποια από τις δύο πλευρές θα φορέσει τη …ζώνη του «ultimate winner» και θα ανακηρυχτεί ο νικητής του αγώνα (η βράβευση απαιτεί να ακουστούν και φράσεις του τύπου «συγνώμη, ναι έχεις δίκιο»), δεν τελειώνει ο καυγάς. Μάλιστα, συνεχίζεται και μεταφέρεται τις περισσότερες φορές στην κρεβατοκάμαρα.
Οι άνθρωποι συχνά εστιάζουν στο ποιος έχει δίκιο και όχι στο να βρεθεί μία λύση. Οι συγκρούσεις επιλύονται γρήγορα και με μεγαλύτερη επιτυχία, όμως, όταν κανένα μέρος δεν αισθάνεται υποχρεωμένο να βροντοφωνάξει «Τα βλέπεις; Στα ‘λεγα εγώ».
Για αρχή, βρείτε κάτι, στο οποίο ενδεχομένως να συμφωνείτε (έστω και αν χρειαστεί να κάνετε κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις) και έπειτα επικεντρωθείτε να ανακαλύψετε μαζί μία μέση λύση, που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Αν αυτό σας «ξινίζει», καθώς πρέπει να …ρίξετε τον εγωισμό σας, απλά αναρωτηθείτε, πόσο τελικά κερδισμένος/η νιώθετε έπειτα από έναν καυγά;
Είστε ζευγάρι. Remember?
Σίγουρα, όταν ένας καυγάς βρίσκεται σε εξέλιξη, το τελευταίο πράγμα που μπορείτε (ή θέλετε) να κάνετε είναι να εκφράσετε θετικά συναισθήματα. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι, όταν τα ζευγάρια μπορούν να επικοινωνούν την αμοιβαία αγάπη με εγγύτητα (για παράδειγμα, ένα άγγιγμα στο χέρι ή στο μάγουλο), ακόμα και με χιούμορ κατά τη διάρκεια ενός καυγά, ο αντίκτυπος της σκληρότητας των όσων πείτε εσείς ή ο/η σύντροφός σας, μειώνεται αισθητά.
Μάλιστα, το χιούμορ ανήκει στις θετικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες παρά το γεγονός ότι τσακώνεστε, «λένε» στην άλλη πλευρά ότι ακόμα την αγαπάτε και είστε αποφασισμένοι να προσπαθήσετε για αυτή τη σχέση, παρά τις δύσκολες στιγμές.
Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μάλιστα πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα και σύμφωνα με έρευνά του, τα ζευγάρια, που πειράζουν ελαφρά ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, αισθάνονται πιο ερωτευμένα, όταν τελικά η διαφωνία λήξει.
Αυτό μπορείτε να το πετύχετε χρησιμοποιώντας στον καυγά, τα «παρατσούκλια» που χρησιμοποιείτε στις καλές σας στιγμές, αποφορτίζοντας την ατμόσφαιρα. Απλά αποστασιοποιηθεί από τα σχόλια που ενδεχομένως να καταρρακώσουν το εγώ του/της συντρόφου σας. Μία τέτοια τακτική είναι αν μη τι άλλο, παιδική και αναποτελεσματική για τη σχέση σας.
clickatlife.gr