Αν υπάρχει ένα θέμα υγείας που περιβάλλεται περισσότερο από μύθους παρά από αλήθειες, αυτό είναι το σεξ.
Από την σημασία που έχει για τις γυναίκες το μέγεθος του πέους έως το ότι οι άντρες είναι ανά πάσαν στιγμή έτοιμοι να πέσουν στο κρεβάτι, μοιάζει σαν να μην υπάρχει παράμετρος του σεξ που να μην συνοδεύεται από τουλάχιστον μία λανθασμένη πεποίθηση.
Με αφορμή τα 15 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕ.Σ.Α.Υ.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο ιδρυτής του Δημήτρης Χατζηχρήστου, καθηγητής Ουρολογίας στο ΑΠΘ, και η υπεύθυνή του Εύη Κυράνα, ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, ξεδιαλύνουν μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους.
Το «μέγεθος» μετράει για τη γυναίκα. Το μέγεθος του πέους αποτελεί πηγή άγχους για πολλούς άντρες, που είναι εντελώς πεπεισμένοι ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις γυναίκες.
Ωστόσο, σε πρόσφατη μελέτη, μόλις το 21% των γυναικών που ερωτήθηκαν είπε πως το μήκος του πέος είναι «σημαντικό» και μόνο 1% απάντησε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό». Όσον αφορά το πάχος του πέους, μόλις το 32% των γυναικών είπαν πως είναι σημαντικό.
Η αγωνία των ανδρών πηγάζει από τις λανθασμένες απόψεις που έχουν (και) για το ποιο ακριβώς είναι το φυσιολογικό μέγεθος. Το μήκος του πέους σε στύση κυμαίνεται από 11 έως 15 εκ. (ο μέσος όρος είναι τα 13 εκ.), ενώ ως παθολογικό είναι το μήκος κάτω από τα 7 εκατοστά, δεδομένου ότι το μήκος του κόλπου είναι περίπου 7 εκατοστά.
Το πορνό χαλάει τη σχέση. Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι η μικρή ή μέτρια σε συχνότητα χρήση πορνογραφικού υλικού έχει θετικές επιδράσεις στη σχέση του ζευγαριού, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ποιότητα του σεξ, καθώς και την εγγύτητα ανάμεσα στο ζευγάρι.
Επιπλέον, η ήπια ή μέτρια χρήση πορνογραφικού υλικού φαίνεται πως συσχετίζεται με καλύτερη σεξουαλική επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι.
Αν μάλιστα το ζευγάρι βλέπει από κοινού πορνογραφικό υλικό, ακόμα καλύτερα: μελέτη έδειξε πως σε τέτοια περίπτωση επιτυγχάνεται καλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση και μεγαλύτερη αφοσίωση στη σχέση, σε σύγκριση με όσους βλέπουν πορνό πάντοτε μόνοι τους.
Ως φαίνεται, τα όποια προβλήματα εγείρονται με τις καταχρήσεις.
Το σεξ τελειώνει στα 60. Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι εφόσον κάποιος ηλικιωμένος άντρας ή γυναίκα έχει σύντροφο και καλή γενική υγεία, είναι πολύ πιθανό να μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή έως τα βαθιά γεράματα.
Η πιο πρόσφατη από αυτές διεξήχθη στην Ισπανία, σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, και έδειξε ότι το 63% των αντρών και το 37,4% των γυναικών είχαν ενεργό σεξουαλική ζωή.
Tα σεξουαλικά προβλήματα είναι πιο συχνά στους άντρες. Τα σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα σεξουαλικά προβλήματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Απλώς, στον άντρα τα σεξουαλικά προβλήματα (π.χ., αδυναμία στύσης ή πρόωρη εκσπερμάτιση) δεν κρύβονται εύκολα.
Ανεξαρτήτως ηλικίας, 40-50% των γυναικών και 20-30% των αντρών αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία έντονη σεξουαλική δυσλειτουργία.
Η επιλογή συντρόφου στηρίζεται στις επιδόσεις στο σεξ. Πολλοί άντρες πιστεύουν ότι οι επιδόσεις τους στο κρεβάτι αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα για να τους προτιμήσει μία γυναίκα.
Ωστόσο, η εξελικτική ψυχολογία έχει δείξει ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται για τους άντρες στους οποίους διακρίνουν χαρακτηριστικά που οι ίδιες αξιολογούν ως σημαντικά για την ανατροφή των παιδιών τους!
Οι άντρες είναι πάντα έτοιμοι για σεξ. Αυτό ούτε ισχύει, ούτε είναι δυνατόν να ισχύει, διότι άνθρωποι είναι κι αυτοί και έτσι υπεισέρχονται παράγοντες που μπορούν κάλλιστα να διαταράξουν τη στύση τους – από την κούραση και την κακή ψυχολογία έως το ότι απλούστατα δεν θέλουν.
Ο μύθος καθ’ εαυτός, επίσης μπορεί να πλήξει την στυτική λειτουργία: πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι άντρες που πιστεύουν ότι «πρέπει» πάντα να είναι έτοιμοι, είχαν μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης προβλημάτων στύσης, σε σύγκριση με όσους δεν μοιράζονταν αυτή την πεποίθηση.
Η ομοφυλοφιλία είναι παθολογική συμπεριφορά. Από το 1974, η Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία έχει πάψει να χαρακτηρίζει την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή.
Επιπλέον, ενώ το δικαίωμα να απολαμβάνει κάποιος τις σεξουαλικές του σχέσεις έχει αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όλες οι κοινωνίες οφείλουν να διασφαλίζουν ένα περιβάλλον που σέβεται και προστατεύει τη σεξουαλικότητα του κάθε ανθρώπου.
Η σεξουαλική πράξη πρέπει να διαρκεί 30 λεπτά. Η διάρκεια είναι καθαρά ατομική υπόθεση και δεν έχει κανόνες. Τρεις ξεχωριστές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal of Sexual Medicine» έδειξαν ότι ο μέσος χρόνος εκσπερμάτωσης είναι 5,4 λεπτά στην Ευρώπη και 7,3 λεπτά στις ΗΠΑ για τους άνδρες δίχως πρόωρη εκσπερμάτωση, ενώ για όσους έχουν (ή νομίζουν ότι έχουν) πρόωρη εκσπερμάτωση είναι 1,8 λεπτά ή λιγότερο.
Ωστόσο, υπήρχαν άνθρωποι που μπορούσαν να έχουν διάρκεια έως 25 λεπτά, αλλά ισχυρίζονταν πως είχαν πρόωρη εκσπερμάτωση!
Ο άντρας πρέπει να φέρνει τη γυναίκα πάντα σε οργασμό. Ο άντρας μπορεί μέσω σεξουαλικών πρακτικών και της σχέσης του με τη γυναίκα να συμβάλλει στην ευχαρίστησή της, αλλά δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης - σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ίδια.
Η επίμονη προσπάθεια επίτευξης οργασμού και η επικέντρωση σε αυτόν μπορεί να μειώσει την ευχαρίστηση των συντρόφων, ακόμη και να καταστρέψει τη σεξουαλική σχέση.
Το σεξ είναι καθημερινό για τα περισσότερα ζευγάρια. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Φαίνεται πως τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα, αν και τα περίπου μισά θα ήθελαν να κάνουν πιο συχνά, αλλά δεν προλαβαίνουν.Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend