10 πράγματα που όλα τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν

10 πράγματα που όλα τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν
zeygariΌλοι οι άνθρωποι που μπαίνουν σε μια σχέση –γάμου ή μη- έχουν συναισθηματικές ανάγκες.  Υπάρχουν 10 βασικές συναισθηματικές ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν σε μια σχέση για να υπάρχει αρμονία και ευτυχία.  
 
Γυναίκες και άντρες επιλέγουν τις 5 σημαντικότερες για τους ίδιους, μόνο που οι συνδυασμοί είναι διαφορετικοί!  Με άλλα λόγια, οι γυναίκες τείνουν να επιλέγουν από αυτή τη λίστα 5 βασικές συναισθηματικές ανάγκες οι οποίες είναι απαραίτητο να καλυφθούν μέσα από τη σχέση τους, ενώ οι άντρες τείνουν να επιλέγουν 5 διαφορετικές συναισθηματικές ανάγκες από την ίδια λίστα, βάσει των οποίων θα νιώσουν καλά μέσα στη σχέση τους. 
Επικεντρωθείτε στη μοναδικότητά σας!  Εστιάστε σε αυτό που είναι σημαντικό για εσάς και το σύντροφό σας και καλλιεργήστε τα με πράξεις!
Από τη Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)
 facebook.com/lvarvogli">https://www.facebook.com/lvarvogli  
Οι 10 Βασικές Συναισθηματικές Ανάγκες των Ζευγαριών
Τρυφερότητα
Σεξουαλική Ικανοποίηση
Επικοινωνία-Συζήτηση
Συντροφικότητα σε διάφορες δραστηριότητες
Ειλικρίνεια και Ανοιχτή Στάση
Εξωτερική Εμφάνιση/Έλξη
Οικονομική Υποστήριξη
Υποστήριξη στις Δουλειές του Σπιτιού
Αφοσίωση στην Οικογένεια
Θαυμασμός
Τρυφερότητα
Είναι η έκφραση της αγάπης και της φροντίδας.  Συμβολίζει τη σιγουριά, την προστασία, τη στοργή και την αποδοχή του άλλου- όλα σημαντικά συστατικά μιας καλής σχέσης.  Όταν ο/η σύντροφος εκφράζει τρυφερότητα προς το ταίρι του, ουσιαστικά στέλνει τα παρακάτω μηνύματα:
ü  Είσαι σημαντικό άτομο για εμένα.
ü  Νοιάζομαι για σένα και θέλω το καλό σου.
ü  Με ενδιαφέρει το πώς αισθάνεσαι και τι προβλήματα αντιμετωπίζεις.
ü  Είμαι εδώ για σένα, όταν με χρειάζεσαι.
Πώς να εκφράσετε τρυφερότητα
Μια ζεστή αγκαλιά περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω!  Ένα σημείωμα, sms, ή e-mailπου απλώς λέει «σε αγαπώ», ένα μπουκέτο λουλούδια, κράτημα από το χέρι, ένα μασάζ, τρυφερή φωνή και προσφωνήσεις.
Σεξουαλική Ικανοποίηση.  Ποιος είπε ότι ο γάμος σκοτώνει το σεξ;  Οι άνθρωποι αποφασίζουν να γίνονται αδιάφοροι, να μη νοιάζονται ούτε για τη δική τους αλλά ούτε και για την ικανοποίηση του άλλου και να χρησιμοποιούν το σεξ σαν τιμωρία ή στέρηση.  Σε έναν γάμο συχνά υπάρχει ανισορροπία της ανάγκης για σεξουαλική ικανοποίηση και ο ένας παρτενέρ –συνήθως ο άντρας- έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τη γυναίκα.  Όταν η σεξουαλική ανάγκη δεν ικανοποιείται, αυτό τείνει να δημιουργεί εντάσεις και συγκρούσεις στο ζευγάρι.  Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολλές γυναίκες έχουν μεγαλώσει παίρνοντας το μήνυμα ότι το σεξ δεν είναι καλό πράγμα, ότι πρέπει να το αποφεύγουν, ότι υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί και ότι ορισμένα πράγματα δεν τα κάνουν τα ‘καλά κορίτσια’, κλπ, κλπ, πράγματα που είναι αναληθή και δεν ισχύουν!  Είναι σημαντικό λοιπόν για το ζευγάρι να συζητήσει σχετικά με τη σεξουαλική του ζωή και να βρει τρόπους για να είναι και τα δύο μέλη ικανοποιημένα.
Επικοινωνία-Συζήτηση
Για τις περισσότερες γυναίκες είναι σημαντικό να συζητάνε για τα συναισθήματά τους, το τι συνέβη μέσα στη μέρα τους, τις δυσκολίες και τις ανάγκες τους με τον σύντροφό τους, γιατί έτσι αισθάνονται ότι αυτός τις νοιάζεται και τις αγαπάει.  Φυσικά εξυπακούεται ότι η συζήτηση χρειάζεται τη συμμετοχή και των δύο: δε γίνεται να μιλάει ο ένας και ο άλλος να διαβάζει εφημερίδα ή facebook ή να στέλνει μηνύματα.
Τα συστατικά της καλής συζήτησης: (1) τη χρησιμοποιούμε για να δώσουμε και να πάρουμε πληροφορίες, (2) επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο τι λέει ο άλλος, (3) διαλέγουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, (4) εξισορροπούμε την κουβέντα ώστε καθένας να πει την άποψή του.
Συνήθως άντρες και γυναίκες μιλάνε πολύ στην αρχή μιας σχέσης, όταν μαζεύουν πληροφορίες ο ένας για τον άλλον.  Συχνά όμως, μετά το γάμο οι γυναίκες παραπονιούνται ότι ο σύζυγός τους δεν ενδιαφέρεται για συζήτηση, και αυτό γίνεται θέμα προστριβής μεταξύ τους.  Αν αυτή η συναισθηματική ανάγκη δεν καλύπτεται στο γάμο, τότε δημιουργείται δυσαρέσκεια.
Συντροφικότητα σε διάφορες δραστηριότητες.  Με κάποιον μαγικό τρόπο, τα ζευγάρια πριν το γάμο κανονίζουν εξόδους και δραστηριότητες που βασίζονται σε κοινά ενδιαφέροντα και γούστα.  Αυτό όμως φαίνεται να χάνεται μετά το γάμο, αφήνοντας έτσι ένα συναισθηματικό κενό στους συζύγους.  Αν λοιπόν καθένας αποφασίσει να ενεργήσει σόλο και να διαλέξει αποκλειστικά τις δικές του παρέες και ενδιαφέροντα, αυτό είναι συνταγή για καταστροφή!  Το καλύτερο είναι να διατηρήσει κανείς και μέσα στο γάμο του τα ενδιαφέροντα και τους προσωπικούς του φίλους, ενώ παράλληλα χτίζει νέες κοινές παρέες και ενδιαφέροντα που τα μοιράζεται με τον/τη σύζυγο.
Ειλικρίνεια και Ανοιχτή Στάση.   Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν αυτές τις ποιότητες στη σχέση τους, επειδή προσφέρουν την αίσθηση της σιγουριάς και της συναισθηματικής εγγύτητας.  Όταν αρχίζουν τα ψέματα, αποκρύπτονται λεπτομέρειες, όταν τα νερά της σχέσης θολώνουν, τότε καταστρέφεται το αίσθημα της σιγουριάς και της συναισθηματικής εγγύτητας.  Χωρίς ειλικρίνεια και μοίρασμα της καθημερινότητας, οι σύζυγοι απομακρύνονται, δεν έχουν τι να μοιραστούν και αντί να έρθουν πιο κοντά απομακρύνονται.  Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει ειλικρινής και ανοιχτή στάση, με ξεκάθαρη επικοινωνία, ώστε να γνωρίζει ο ένας τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα γούστα, την καθημερινότητα του άλλου και να μπορούν μαζί να προγραμματίζουν το μέλλον τους.
Εξωτερική Εμφάνιση/Έλξη.   Παρόλο που δεν πρέπει να κρίνουμε τους άλλους από την εξωτερική τους εμφάνιση, ωστόσο αυτή παίζει μεγάλο ρόλο αρχικά στην έλξη δύο ανθρώπων.  Έχει όμως τη βαρύτητά της και στη συνέχεια, μέσα στο γάμο: πολλοί άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, νιώθουν εξαπατημένοι όταν αρχικά παντρεύονται ένα άτομο που νοιάζεται για την εξωτερική του εμφάνιση και φροντίζει τον εαυτό του, για να μεταλλαχτεί μέσα στο γάμο σε ένα άτομο που δε νοιάζεται καθόλου για το πώς δείχνει.  Η εξωτερική εμφάνιση είναι ένα (από τα πολλά) σημάδια σεβασμού προς τον εαυτό και τον άλλον.  Φυσικά δε σημαίνει ότι κανείς θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι μοντέλο, αλλά ούτε να φτάσει στο άλλο άκρο και να αφεθεί εντελώς.
Οικονομική Υποστήριξη
Πολλοί γάμοι βασίζονται στην επιθυμία για οικονομική στήριξη και εξασφάλιση, που σημαίνει ότι βασικός λόγος για τον γάμο είναι τα χρήματα.  Σε άλλες περιπτώσεις, δεν ξεκινάει κανείς έτσι, αλλά στην πορεία, όταν μέσα στο γάμο υπάρχει ανεργία, χαμηλός μισθός, οικονομικά προβλήματα, ο οικονομικός παράγοντας γίνεται συνώνυμο με τη συναισθηματική ασφάλεια και τα προβλήματα. Βέβαια, διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετική άποψη για το τι αποτελεί οικονομική υποστήριξη: να έχει κανείς τα βασικά;  Να μην εργάζεται ο ένας από τους δύο; Να έχει μια πολυτελή ζωή;  Να μπορεί να ξοδεύει για ό,τι επιθυμεί;  Συχνά τα ζευγάρια, ενώ μιλάνε για χρήματα και έξοδα, δυσκολεύονται να μιλήσουν για τις απόψεις τους σχετικά με τα οικονομικά, να εκφράσουν τις πεποιθήσεις τους για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα ή να εκφράσουν τις προσδοκίες που έχουν από τον άλλον, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τριβές.
Υποστήριξη στις Δουλειές του Σπιτιού
Η ανάγκη για πρακτική βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού, για τα περισσότερα ζευγάρια, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα!  Δεν πρόκειται μόνο για πρακτική ανάγκη, αλλά και για συναισθηματική ανάγκη, αφού η ανάμιξη και των δύο μελών του ζευγαριού στα πρακτικά ζητήματα δημιουργεί κλίμα ηρεμίας, αρμονίας, και την αίσθηση ότι και οι δύο δουλεύουν για έναν κοινό σκοπό.
Η ανάγκη για βοήθεια με τις σπιτικές δουλειές γίνεται επιτακτική όταν υπάρχουν παιδιά, και οι ανάγκες του σπιτικού μεγαλώνουν.  Η ανάγκη για βοήθεια γίνεται συνώνυμη με το νοιάξιμο, τη φροντίδα, και την αγάπη των συζύγων μεταξύ τους, συναισθήματα που νιώθει κυρίως η γυναίκα όταν τη βοηθάει ο άντρας.
Αφοσίωση στην Οικογένεια
Όταν υπάρχουν παιδιά αυξάνονται και οι υποχρεώσεις των γονιών.  Πέρα από την οικονομική στήριξη και την ανάμιξη με τις δουλειές του σπιτιού, υπάρχει και μια ακόμα πιο σημαντική ανάγκη: η αφοσίωση των γονιών στην οικογένεια.  Τι σημαίνει αυτό;  Εμπλοκή και των δύο γονιών στην ανατροφή των παιδιών, στην ψυχολογική και ηθική τους ανάπτυξη, στις αξίες που τους δίνουν αλλά και στην εκπαίδευση και γενικότερη παιδεία που προσφέρουν οι γονείς. Όταν ο ένας από τους δύο γονείς δε συμβάλλει στους παραπάνω τομείς και τα αφήνει όλα στη διακριτική ευχέρεια του άλλου γονιού, τότε δημιουργείται κλίμα δυσαρέσκειας και αίσθηση ότι ο ένας εκ των δύο δε συμμετέχει.  Αντίθετα, όταν η ανατροφή των παιδιών γίνεται συνεργατικά και από τους δύο γονείς, τότε και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο και υπάρχει ένα όμορφο, θετικό κλίμα στην οικογένεια.
Θαυμασμός
Μήπως ερωτευτήκατε τον/τη σύζυγό σας επειδή σας έκανε κομπλιμέντα, σας θαύμαζε και σας έλεγε ωραία πράγματα;  Αν ναι, μη ξεχάσετε να βάλετε αυτόν τον παράγοντα στη λίστα με τις συναισθηματικές ανάγκες σας!  Για πολλούς ανθρώπους το κομπλιμάν και το θετικό σχόλιο από τον/τη σύζυγο φτιάχνει τη μέρα τους, ενώ ένα αρνητικό σχόλιο ή κριτική τους πληγώνει βαθιά και τους χαλάει τη μέρα.  Ο θαυμασμός είναι μια ένδειξη ότι ο/η σύζυγος αγαπάει, σέβεται και εκτιμάει το άλλο του μισό.  Και δεν είναι καθόλου δύσκολο με μια καλή κουβέντα να δείξει κανείς το θαυμασμό του στον/τη σύντροφό του.