Ξύπνιοι στη μέση της νύχτας;

Ξύπνιοι στη μέση της νύχτας;

20110926101523-210x135

Κάθε άνθρωπος έχει περάσει τις δικές του… δύσκολες βραδιές. Νύχτες κατά τη διάρκεια των οποίων νιώθουμε την ανάγκη για ένα βαθύ και απολαυστικό ύπνο, όμως όσο κουρασμένοι και να είμαστε τα μάτια μας παραμένουν ανοιχτά, μη δείχνοντας ούτε λίγη κατανόηση προς τον υπόλοιπο μας οργανισμό.

Η αϋπνία έχει δύο διαφορετικές μορφές. Καθεμία από αυτές έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τους μοναδικούς της τρόπους να μας ταλαιπωρεί στη μέση της νύχτας. Η πρώτη και πιο απλή περίπτωση είναι ο οργανισμός μας να ξεγελά τον εαυτό του, να νομίζει ότι δεν έχει την ανάγκη από ξεκούραση και να καταλήγει άυπνος μέχρι και τις πρωινές ώρες. Η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη διαδικασία του ύπνου, είναι ικανή να «καταστρέψει» την επόμενη μας μέρα.

Η δεύτερη μορφή είναι αρκετά πιο ενοχλητική από τη πρώτη. Περιλαμβάνει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες καταφέρνουμε να κοιμηθούμε, έστω και για λίγες ώρες, όμως ξυπνάμε απροσδόκητα νωρίς. Τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας, γνωρίζουμε ότι πιθανότατα ο ύπνος μας να έχει ολοκληρωθεί για τη τρέχουσα νύχτα. Θέλει τεράστια προσπάθεια για να ξαναμπεί κανείς σε διαδικασία χαλάρωσης.

Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά τέτοια προβλήματα στον ύπνο τους, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να συσσωρεύει κούραση και να… «υπολειτουργεί» κατά τη διάρκεια της μέρας. Ο καθηγητής Μέιρ Κρίγκερ του Yale School of Medicine, εξηγεί τους λόγους που ο ύπνος μας διακόπτεται στη μέση της νύχτας και παρουσιάζει τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της αϋπνίας.

Ο ύπνος μπορεί να διακοπεί για οποιονδήποτε σχεδόν λόγο. Οι λόγοι μπορεί να είναι εντελώς ασήμαντοι, μπορεί όμως να «κρύβουν» και κάποιους ιδιαίτερους κινδύνους. Αν για παράδειγμα ξυπνάμε επειδή κάνει θόρυβο το κατοικίδιο ή επειδή ροχαλίζει ο διπλανός μας, τότε προφανώς και δεν υπάρχει κάποια ιατρική εξήγηση του προβλήματος. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που όταν ο ύπνος μας διακόπτεται συχνά, τότε πιθανότατα ο οργανισμός μας να μας προειδοποιεί για σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τον Μέιρ Κρίγκερ: «Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσοι ξυπνούν απογοητεύονται και αγχώνονται. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να ξαναβρούν τον ύπνο τους και να ταλαιπωρούνται όλη τη νύχτα. Αντί να κοιτάμε συνέχεια το ρολόι και να σκεφτόμαστε τις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας, η καλύτερη λύση είναι να σηκωθούμε για λίγο και να χαλαρώσουμε με κάποια ήπια δραστηριότητα. Για παράδειγμα, μπορούμε να διαβάσουμε κάποιο βιβλίο μέχρι να νυστάξουμε ξανά.»

Οπως τονίζει ο Αμερικανός καθηγητής. υπάρχουν συνήθειες που επιβαρύνουν τα προβλήματα αϋπνίας. Το κάπνισμα η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τα «βαριά» δείπνα μπορούν να ενοχλήσουν τον ύπνο μας. Τα επίπεδα της νικοτίνης και του αλκοόλ στο αίμα πέφτουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα μερικές φορές ο οργανισμός σταματά τη διαδικασία του ύπνου γιατί έχει την ανάγκη ενός τσιγάρου ή ενός ποτού. Παράλληλα, ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να δημιουργήσει «καούρες» αλλά και παλινδρομήσεις οξέων που δεν αφήνουν… ήσυχο τον οργανισμό.

Τέλος, ένα ακόμα λάθος που κάνουν αρκετοί, είναι να προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη βραδινού ύπνου με λίγες απογευματινές ώρες στο κρεβάτι. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αφού ο οργανισμός παραμένει κουρασμένος. Οι απογευματινοί ύπνοι που διαρκούν πάνω από μισή ώρα δεν ωφελούν τον οργανισμό. Αντίθετα του δημιουργούν πρόβλημα, αφού εμποδίζουν το βραδινό ύπνο.

iefimerida.gr

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση