Επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή η υπερβολική χορήγηση αντιβιοτικών

Επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή η υπερβολική χορήγηση αντιβιοτικών

antibiotika-farmaka-ygeia

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα βακτήρια που έχουν αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά κρούουν για ακόμα μία φορά επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη ζωή.

Επιστήμονες από τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) αναφέρουν ότι μόνο στις ΗΠΑ τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται κάθε χρόνο από βακτήρια που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά, γεγονός που προκαλεί 23.000 θανάτους.

Σύμφωνα με τον δρ Steve Solomon, διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας του CDC, τα στοιχεία αυτά είναι τρομακτικά, γι’ αυτό και ο κόσμος πρέπει να τα γνωρίζει, ώστε να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί.

Η μελέτη αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει η αντίσταση στα αντιβιοτικά και πώς εξαπλώνεται, αλλά και τις ιατρικές διαδικασίες που έχουν γίνει πιο επικίνδυνες λόγω αυτών των βακτηρίων (χημειοθεραπεία, πολύπλοκες επεμβάσεις, μεταμοσχεύσεις κ.ά.).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα που προκαλεί αντίσταση στα αντιβιοτικά, τα οποία συχνά δεν αποτελούν την κατάλληλη θεραπεία, παρόλα αυτά όμως συνταγογραφούνται.

Μάλιστα, αυτό ισχύει σχεδόν για το 50% των περιπτώσεων, γι’ αυτό και ο δρ Solomon τόνισε ότι οι ασθενείς πρέπει να καταλάβουν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι η λύση για οποιαδήποτε ασθένεια.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην λαμβάνονται αντιβιοτικά όταν δεν είναι απαραίτητο, ώστε να μην συμβάλλουν στην ανάπτυξη αντίστασης και οι ασθενείς να απαλλάσσονται από τις παρενέργειες που συχνά προκαλούν», ανέφερε.

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι υπεύθυνη είναι και η χρήση αντιβιοτικών στις ζωοτροφές, που γίνεται για την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία ασθενειών, αλλά και για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ζώων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διακοπεί.

naftemporiki.gr