Επιβραδυντικά υλικά: Μας προστατεύουν από τις φλόγες, από τον καρκίνο όμως;

Επιβραδυντικά υλικά: Μας προστατεύουν από τις φλόγες, από τον καρκίνο όμως;

24f2ccda811b3d43bf59bf6a59ab23b5.w600.h340.z1Επιστήμονες, πυροσβέστες, στελέχη υπηρεσιών Υγείας και εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων ζητούν την απαγόρευση οικιακών προϊόντων που περιέχουν τοξικά χημικά επιβραδυντικά καύσης καθώς αυτά ενοχοποιούνται για την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας. 

Η κινητοποίηση του συνασπισμού ιατρών, πυροσβεστών, καταναλωτών και επιστημόνων έχει στόχο τέσσερεις κατηγορίες προϊόντων: αντικείμενα με τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή παιδιά, έπιπλα, στρώματα και περιβλήματα ηλεκτρονικών συσκευών που περιέχουν επιβραδυντικά καύσης οργανοαλογονούχων ενώσεων. Η συγκεκριμένη κλάση χημικών έχει συσχετισθεί με μείζονα θέματα υγείας –καρκίνους, μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, αύξηση του χρόνου για την εγκυμοσύνη, μείωση του δείκτη νοημοσύνης (ΙQ) στα παιδιά, προβλήματα μνήμης, μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, διακοπή παραγωγής ορμονών και χαμηλή ανοσία. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα. 

Όπως καταγγέλλουν στην Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) των ΗΠΑ, οι ουσίες αυτές «πετούν» στον αέρα και την σκόνη όταν κάθεται κάποιος στον καναπέ ή ένα μωρό εναποτίθεται στο κρεβατάκι του. Το αποτέλεσμα είναι 97% και πλέον των Αμερικανών να έχουν στο αίμα τους μετρήσιμες ποσότητες τοξικών οργανοαλογονούχων που προέρχονται από επιβραδυντικά καύσης… Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο καθώς έρχονται πιο πολύ σε επαφή με την σκόνη του σπιτιού απ’ ότι οι ενήλικες. Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι επειδή ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος και τα αναπαραγωγικά τους όργανα είναι πιο ευάλωτα, έχουν τρείς έως πέντε φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις οργανοαλογονούχων ενώσεων στο αίμα τους σε σύγκριση με τους γονείς τους.

Όταν καίγονται προϊόντα με αυτά τα χημικά, ο καπνός γίνεται πιο τοξικός. Καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και η Διεθνής Ένωση Πυροσβεστών έχουν επισημάνει την σχέση μεταξύ της έκθεσης σε τοξικές αναθυμιάσεις και των δυσανάλογα υψηλών ποσοστών καρκίνου που εμφανίζουν πυροσβέστες. Με τα επιβαρυντικά στοιχεία για την συγκεκριμένη κατηγορία χημικών να γίνονται όλο και περισσότερα, η χημική βιομηχανία προέβη στην αντικατάστασή τους με μια δομικά παρόμοια χημική ουσία, η οποία όμως απεδείχθη επίσης επιβλαβής. 

http://www.iatropedia.gr/