Οι μεσήλικες που αρχίζουν να σκέφτονται την υγεία του εγκεφάλου τους συνήθως… όταν είναι αργά, θα εκπλαγούν μαθαίνοντας ότι η κακή φυσική κατάσταση κάνει τον εγκέφαλο να γερνάει πρόωρα.
Η καλή φυσική κατάσταση του εγκεφάλου μας αργότερα εξαρτάται από την φυσική μας κατάσταση τώρα, υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Όπως αναφέρουν σε σχετική μελέτης που παρουσίασαν στην ετήσια σύνοδο της American Heart Association EPI/Lifestyle 2015, μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλων ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα από την ηλικία των 40 ετών μέχρι κατά μέσον όρο τα 60 τους χρόνια έδειξαν ότι συνήθειες και συμπεριφορές της μέσης ηλικίας έχουν αντίκτυπο στην γήρανση του εγκεφάλου αφού κυριολεκτικά επισπεύδουν το γήρας!
Τα άτομα που δεν ασκούνται συχνά παρουσιάζουν συνήθως υψηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς όταν επιδίδονται σε ελαφρά φυσική δραστηριότητα, εν αντιθέσει με εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη φυσική κατάσταση. «Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλλαγές της πίεσης του αίματος και μπορούν να υποστούν ζημιά από αυτές τις διακυμάνσεις» τονίζουν οι επιστήμονες. Από την στιγμή που οι αγγειακές βλάβες στον εγκέφαλο επηρεάζουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται εκεί και συμβάλλουν στην νοητική απώλεια, η έρευνα εστιάσθηκε στην σχέση που μπορούν να έχουν οι υπερβολικές διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης λόγω άσκησης με μεταγενέστερες διαρθρωτικές αλλαγές στον εγκέφαλο.
Όπως διαπίστωσαν, άνθρωποι που είχαν χαμηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης ή μεγαλύτερη αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης/καρδιακού ρυθμού λίγα λεπτά μετά την έναρξη άσκησης σε διάδρομο χαμηλής έντασης, παρουσίαζαν μικρότερο όγκο εγκεφαλικού ιστού αργότερα στην ζωή τους ενώ είχαν και χαμηλότερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ. Επίσης, πέραν της άσκησης, υψηλότερη συστολική πίεση του αίματος στην ηλικία των 40 ετών συνδέθηκε με μικρότερο όγκο μετωπιαίου λοβού και μεγαλύτερο όγκο λευκής ύλης –σημάδι ότι ο εγκέφαλος γερνάει.