Ποιες επιπτώσεις στην υγεία προκαλεί η χρήση κάνναβης;

Ποιες επιπτώσεις στην υγεία προκαλεί η χρήση κάνναβης;

e1ead49158f269109513c71011c09e2c.w600.h340.z1

Δυστυχώς η χρήση κάνναβης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια και ιδίως σε νεαρές ηλικίες. Η χρήση κάνναβης όμως δεν είναι αθώα, καθώς τα άτομα μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες είναι οι συνέπειες στην υγεία από τη χρήση κάνναβης.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η χρήση κάνναβης σε νέους ανθρώπους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Όταν δε η χρήση αρχίσει σε μικρή ηλικία (<15 ετών) ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση σχιζοφρένειας.

Αν και οι περισσότεροι νέοι κάνουν χρήση κάνναβης χωρίς προβλήματα, ένας μικρός αριθμός  θα βιώσει επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία. Υπολογίζεται ότι ένας στους 10 νέους που έκαναν χρήση κάνναβης από την ηλικία των 15 ετών θα αναπτύξει σχιζοφρενική διαταραχή μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Η κάνναβη μπορεί επίσης να συνδέεται με ψύχωση, αλλά αυτό μπορεί απλώς να αντιπροσωπεύει τις αρχικές ενδείξεις της σχιζοφρένειας.

Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εφηβείας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ή/και άγχους αργότερα στη ζωή. Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει η γενική αίσθηση ότι η κάνναβη δεν προκαλεί εξάρτηση. Ωστόσο, η εξάρτηση είναι συχνή και δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Το συχνό κάπνισμα κάνναβης προκαλεί μακροσκοπική και μικροσκοπική βλάβη στους μεγάλους αεραγωγούς. Αυτό συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιας βρογχίτιδας που όμως τα συμπτώματά της υποχωρούν μετά τη διακοπή της χρήσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η συσχέτισή της με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και με τις διάφορες μορφές καρκίνου του αναπνευστικού συστήματος.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει γνωστική δυσλειτουργία, αλλά ότι αυτό μπορεί να αντιστραφεί από την διακοπή της χρήσης.

http://www.iatropedia.gr/