Παρηγοριά ή ξεκούραστη λύση, αποτελούν οι τροφές στις οποίες επιδιδόμαστε όταν δεν είμαστε στις καλές μας. Και αν αυτό γίνεται μία στο τόσο, δεν υπάρχει επιβάρυνση, αλλά αν αυτό γίνεται συστηματικά, τότε ο οργανισμός λαμβάνει περιττές θερμίδες που μετατρέπονται αυτομάτως σε λίπος και κιλά.
Η διατροφή αποτελεί, σύμφωνα με το Onmed, πολλές φορές γιατρειά του συναισθήματος, έχει δηλώσει ο διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου, και ξεσπάμε ανάλογα με τη διάθεση και την ψυχική μας κατάσταση στο φαγητό.
Τι τρώμε ανάλογα με τη διάθεσή μας:
Μελαγχολία
Η μελαγχολία και η καταπιεσμένη ερωτική ζωή οδηγεί τον οργανισμό να αποζητά τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως γλυκά, μπισκότα και σκέτο ψωμί. Αυτές οι τροφές αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, της ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα αντικαταθλιπτικά τρόφιμα και είναι εκείνα που περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκουμε σε: ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, μαλακές μαργαρίνες και εμπλουτισμένους φυσικούς χυμούς.
Ακόμα, ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό.
Κούραση και αδυναμία
Όταν νιώθουμε έτσι, το μαγείρεμα ή ακόμα και ένα τοστ μας φαίνεται …βουνό. Είναι πιο εύκολο να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να παραγγείλουμε σουβλάκι, πίτσα ή κάποιο άλλο fast food.
Μία εύκολη και σαφλως πιο οικονομική λύση, είναι οι έτοιμες σαλάτες με ξηρούς καρπούς ή τα δημητριακά με γάλα, καθώς περιέχουν μαγνήσιο που τονώνει τον οργανισμό.
Άγχος
Το άγχος οδηγεί σε σοβαρές παρεκτροπές στη διατροφή. Εκτός από επεισόδια υπερφαγίας ή αποχής από το φαγητό, συχνά καταφεύγουν σε αλμυρά σνακ, πατατάκια, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν.
Το στρες προκαλεί αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, γεγονός που είναι υπεύθυνο γα την επιθυμία μας για αλμυρή τροφή.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε τα σνακ με κάτι πιο υγιεινό, όπως ανάλατους ξηρούς καρπούς ή ποπ κορν χωρίς βούτυρο και αλάτι.
Επίσης, αναζητήστε τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο, το οποίο αυξάνει τη σεροτονίνη και βρίσκεται σε πουλερικά, ψάρια και ορισμένους ξηρούς καρπούς.
Ένα ακόμη συστατικό που βοηθά απευθείας στο άγχος είναι το φυλλικό οξύ, το οποίο είναι στα όσπρια, το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι κλπ.