Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών της Εσθονίας στον Έβρο

Το Επιχειρησιακό Κέντρο στην Αλεξανδρούπολη και άλλες Υπηρεσίες της περιοχής επισκέφτηκε μαζί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex κ. Ilkka Laitinen ο Εσθονός Υπουργός κ. Ken Marti Vaher,

18-Frontex-κ.-Ilkka-LaitineΤο Επιχειρησιακό Κέντρο στην Αλεξανδρούπολη και άλλες Υπηρεσίες της περιοχής επισκέφτηκε μαζί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex κ. Ilkka Laitinen ο Εσθονός Υπουργός κ. Ken Marti Vaher,

 

 

ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ενέργειες των ελληνικών Αρχών στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης 

«Οι ελληνικές Αρχές εδώ κάνουν καλή δουλειά, είναι επαγγελματίες και γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν στην περιοχή αυτή», επισήμανε χαρακτηριστικά

 «Κάτι το οποίο, επίσης, παρατήρησα κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης είναι η αποφασιστικότητα των ελληνικών Αρχών σε ό,τι αφορά όχι μόνο στο σεβασμό αλλά και στην προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε σχέση με τα θέματα ασφαλείας των συνόρων», δήλωσε επίσης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας ολοκλήρωσε την Πέμπτη την επίσκεψή του στον Έβρο. Το πρωί επισκέφθηκε το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας στο Νέο Χειμώνιο και το Κέντρο Επιτήρησης Χερσαίων Συνόρων στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, όπου ενημερώθηκε σχετικά με τις επιχειρησιακές δράσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τις δομές των Κέντρων.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε διαδοχικά το τεχνητό εμπόδιο (φράχτη) και το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Φυλακίου Ορεστιάδας, ενώ το απόγευμα θα παρακολουθήσει σχετικές επιχειρησιακές δράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εσθονός Υπουργός επισκέφθηκε χθες μαζί με τον Εκτελεστικό Διευθυντής της Frontex κ. IlkkaLaitinen, ο οποίος αναχώρησε σήμερα το πρωί, το Επιχειρησιακό Κέντρο στην Αλεξανδρούπολη και άλλες Υπηρεσίες της περιοχής.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex, στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε:

«Στην πραγματικότητα, σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι εδώ. Η πρώτη μου επίσκεψη στην περιοχή ήταν το 1998 και σε σύγκριση με αυτό που βλέπω σήμερα έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές προς θετική κατεύθυνση.

Χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αυτό που έχω να πω είναι ότι οι Έλληνες συνάδελφοι, οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει πολύ καλή και επίμονη δουλειά όσον αφορά στην αναβάθμιση των ικανοτήτων σε επαγγελματικό επίπεδο και την εφαρμογή διαφόρων διαδικασιών όχι μόνο σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των συνόρων αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του ασύλου και της επιστροφής.

Στην πραγματικότητα δεν είναι η Frontex, η οποία παρέχει τη βοήθεια αυτή. Εμείς συντονίζουμε τις προσπάθειες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και για το λόγο αυτό είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών της Εσθονίας, τον κύριο Vaher.

Και είναι πάντα καλό να βρίσκεσαι με τους Υπουργούς, διότι αυτοί είναι που από τη μία αποφασίζουν τη συμμετοχή της χώρας τους στις συντονισμένες κοινές δράσεις της Frontex και από την άλλη είναι αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν για τον προϋπολογισμό της Frontex. Έτσι, θα πρέπει να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία και να προσπαθήσω να πείσω τους Υπουργούς όσον αφορά στην αναγκαιότητα βελτίωσης των δράσεων και της συνεργασίας.

Κάτι άλλο το οποίο, επίσης, παρατήρησα κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης είναι η αποφασιστικότητα των ελληνικών Αρχών σε ό,τι αφορά όχι μόνο στο σεβασμό αλλά και στην προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε σχέση με τα θέματα ασφαλείας των συνόρων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό ήταν πολύ χρήσιμη η συνάντησή μου όχι μόνο με συναδέλφους από την Ελλάδα αλλά και από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, καθώς και με ειδικούς από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι οποίοι εστιάζουν ιδιαίτερα σε θέματα επιστροφής ειδικά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων. 

Και επιτρέψτε μου να δανειστώ τα λόγια του Υπουργού Vaher σχετικά με τη συνεργασία, στα σύνορα, ανάμεσα στις ελληνικές και τουρκικές Αρχές. Νομίζω ότι αξίζει να σημειωθεί το σημερινό επίπεδο συνεργασίας, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε περιφερειακό και τοπικό. Και σε αυτό το πλαίσιο αυτή η adhoc επίσκεψή μας στο συνοριακό σταθμό της Ipsala έδειξε ότι η συνεργασία αυτή πραγματικά λειτουργεί και έχει συνεισφέρει εν μέρει στα καλά αποτελέσματα, τα οποία έχουν καταγραφεί στο συγκεκριμένο συνοριακό σταθμό.

Θα ήθελα να τελειώσω την παρέμβασή με το ίδιο θέμα με το οποίο άρχισα. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και να αναγνωρίσω τη δουλειά που κάνουν οι ελληνικές Αρχές εδώ. Κάνουν καλή δουλειά, είναι επαγγελματίες και γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν στην περιοχή αυτή.

Ερωτηθείς ως προς τη συνέχιση της συνεργασίας,  με την Frontex, και αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για το μέλλον τόνισε πως είναι υποχρεωμένοι να έχουν. «Είμαστε δεσμευμένοι με ένα ετήσιο και πολυετές σχέδιο. Και φυσικά τώρα  το καίριο σημείο είναι, από τη μία, η κεντρική Μεσόγειος, κυρίως με τα μεγάλα ρεύματα που στοχεύουν την Ιταλία, και από την άλλη τα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραβλέπουμε τις προκλήσεις των ελληνοτουρκικών συνόρων. Υπάρχει μία ρήση η οποία λέει ότι η χειρότερη στιγμή να αφήσεις το θέατρο είναι όταν έχεις επιτυχία. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις προκλήσεις τις οποίες έχουμε ακόμα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος»