Το δικό τους «New Deal» ζητούν από την τρόικα οι τραπεζίτες

Το δικό τους «New Deal» ζητούν από την τρόικα οι τραπεζίτες

assets LARGE t 420 54259306 type12713

Το δικό τους «New Deal» ζητούν από την τρόικα οι τραπεζίτες για να μπει ένα τέλος στην πιστωτική ασφυξία που μαστίζει την αγορά και γιγαντώνει την ανεργία.

Ζητούν να επιτραπεί στις τράπεζες να παίξουν τον πραγματικό τους (ξεχασμένο) ρόλο, που αντιστοιχεί σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Επιθυμούν ακόμη να μην υποχρεωθούν να πουλήσουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό, οι οποίες στηρίζουν χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και στις οποίες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι τράπεζες πρέπει να επαναλειτουργήσουν», λέει χαρακτηριστικά ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στο «Εθνος της Κυριακής», προσθέτοντας ότι «μόνο έτσι θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία, αφού μόνο με τη χρηματοδότηση θα κρατηθούν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν θα κλείνουν η μία μετά την άλλη». Αλλα στελέχη για τη σκληρή στάση της τρόικας δεν διστάζουν να μιλήσουν και για πρόθεση ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

Ο χρόνος και τα όρια επιβίωσης για τους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά έχει εξαντληθεί, υποστηρίζουν οι ίδιοι. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η χορήγηση δανείων θα πρέπει πλέον να κατευθύνεται προς υγιείς επιχειρήσεις και μόνο, προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, να κλείσει σε σημαντικό βαθμό το χάσμα που χωρίζει τους βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της χώρας που δοκιμάζονται από τα σκληρά μέτρα.

Από την πλευρά της, η τρόικα εκτιμά ότι το κρατικό χρήμα το οποίο έχουν πάρει οι τράπεζες θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα πρέπει να κάνουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα εξασφαλίσουν την εξυγίανση και τη βιωσιμότητά τους. Πιστεύουν δηλαδή ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις σπατάλες, στις υπερβολές, στους παχυλούς μισθούς, να υπάρξει μείωση εργαζομένων, καταστημάτων, καθώς και άλλες δράσεις που θα μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ τραπεζιτών και τρόικας, καθώς και οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν την ανάγκη συμμαζέματος των ετήσιων δαπανών τους. Η προτεραιότητα των Ευρωπαίων εταίρων μας όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι η απεξάρτησή του από τα περίπου 78 δισ. ευρώ που αντλούν από την ΕΚΤ και η εξασφάλιση των τραπεζών.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ως αντάλλαγμα των κρατικών ενισχύσεων και για να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία, οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε πωλήσεις των μη παραγωγικών επενδύσεών τους αλλά και των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό, σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να απελευθερώσουν εποπτικά κεφάλαια και ρευστότητα.

Χρονοδιάγραμμα
Στο πλαίσιο αυτό, το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας συναντήθηκε με τη διοίκηση κάθε τράπεζας και συζήτησε τις δράσεις και το χρονοδιάγραμμα αυτών. Το τελικό πλάνο με μεσοπρόθεσμους στόχους περιμένει κάθε τράπεζα να παραλάβει μέσα στον τρέχοντα μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διοίκηση της Eurobank ζητήθηκε να προχωρήσει σε πωλήσεις της σερβικής, της ουκρανικής, της βουλγαρικής και της ρουμανικής θυγατρικής της και να κρατήσει την κυπριακή και την αντίστοιχη του Λουξεμβούργου. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει κεφαλαιακή επάρκεια (Κύρια Βασικά Ιδια Κεφάλαια) 8,1%, από το ελάχιστο όριο 9% που έχουν θέσει οι τραπεζικές αρχές. Επίκειται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ωστόσο αποτελεί ακόμη άλυτο γρίφο για το πώς θα υλοποιηθεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την Εθνική η συμφωνία προβλέπει πώληση όλων των θυγατρικών της στη βαλκανική αγορά και πώληση του 40% της τουρκικής θυγατρικής της, της Finansbank, σε δύο χρονικές φάσεις. Η τράπεζα έχει Κύρια Βασικά Ιδια Κεφάλαια στο 8,2%. Ωστόσο, βρίσκεται στη φάση πώλησης σημαντικού ποσοστού της κατά 100% θυγατρικής της, της ΠΑΝΓΑΙΑ, από την οποία θα εισπράξει πάνω από 500 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει και άλλες ενέργειες για τη βελτίωση του εν λόγω δείκτη της.

Η Alpha Bank έχει πουλήσει ήδη τη θυγατρική της στην Ουκρανία. Η Επιτροπή ζήτησε από τη διοίκηση της τράπεζας να προχωρήσει τις πωλήσεις σε Σερβία και Βουλγαρία και συμφώνησε να κρατήσει τη ρουμανική και την αλβανική θυγατρική της. Η τράπεζα έχει Κύρια Βασικά Ιδια Κεφάλαια 13,9%.

Για την Πειραιώς, η οποία έχει Κύρια Βασικά Ιδια Κεφάλαια 13,8% η Επιτροπή εκτιμά ότι σε βάθος πενταετίας θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην πώληση σχεδόν όλων των θυγατρικών της. Ωστόσο, οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι επειδή τους δίνεται αρκετός χρόνος για τις πωλήσεις των επενδύσεών τους στη Νέα Ευρώπη, όλα θα κριθούν στο μεσοδιάστημα. Δηλαδή από την πορεία της χώρας και τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν από τις πωλήσεις των θυγατρικών τους.

ΝΕΟ ΠΛΑΝΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Σε 4 νέες Bad Banks τα «κόκκινα» δάνεια

Περίοδος... χάριτος για τους πλούσιους επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους τέλος! Οπως και για τους ιδιώτες που έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια, έτσι και για τις επιχειρήσεις μπαίνουν σκληρά, συγκεκριμένα και ενιαία κριτήρια, που θα κρίνουν την επιβίωσή τους αλλά και τον τρόπο και τις προϋποθέσεις αυτής. Εχουν εντοπιστεί επιχειρηματίες που πήραν δάνεια κατά τη διάρκεια της κρίσης και σταμάτησαν να τα πληρώνουν από το πρώτο κιόλας 6μηνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών -που είναι στην αρμοδιότητά τους η δανειοδότηση επιχειρήσεων- από τις περσινές εκλογές, οπότε και είχε δημιουργηθεί κλίμα πολιτικοοικονομικής αστάθειας, παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και σε εκείνα που ρυθμίστηκαν και δεν έχουν (ακόμη) «κόκκινο χρώμα».

Εχει αποφασιστεί να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά, γι' αυτό θα θεσπιστούν ενιαία κριτήρια για το πώς θα αντιμετωπίζεται η κάθε κατηγορία δανειοληπτών από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη παραλάβει την έκθεση του διεθνούς οίκου BlackRock που διενεργεί τα stress tests, η οποία αποτυπώνει το πώς διαχειρίζεται κάθε τράπεζα τα «κόκκινα δάνεια» των ιδιωτών και των επιχειρήσεων. Εχει κάνει μάλιστα προτάσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος με διαφορετικές μεθοδολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες, προκειμένου να υιοθετηθεί ένας ενιαίος τυποποιημένος τρόπος, αφού μέχρι σήμερα η κάθε τράπεζα χρησιμοποιούσε τη δική της πρακτική η οποία δεν ήταν σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα.

Αφού η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργαστεί τις προτάσεις της BlackRock, θα συζητήσει με τους τραπεζίτες ποια από τις μεθοδολογίες εφαρμόζει και ταιριάζει καλύτερα στα ελληνικά δεδομένα και θα επιλεγεί από την Κεντρική Τράπεζα ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των δανείων.

Παράλληλα, οι 4 συστημικές τράπεζες θα ιδρύσουν από μία νέα τραπεζική οντότητα, θυγατρική του κάθε πιστωτικού ιδρύματος. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη δημιουργία των τραπεζών αυτών έως το τέλος του τρέχοντος έτους.Ειδικότερα οι τράπεζες θα εφαρμόσουν έναν ενιαίο μηχανισμό διαχείρισης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το ποσό είσπραξης από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα, μέσω της νέας τράπεζας που θα δημιουργηθεί γι' αυτόν τον σκοπό, θα δοθεί η δυνατότητα μέσω Αυξήσεων Κεφαλαίου, σε νέους μετόχους -ξένους ή/και εγχώριους- να συμμετάσχουν σε αυτήν, με προοπτικές πολύ καλής απόδοσης στα τοποθετούμενα κεφάλαιά τους.

Επιπλέον, οι μητρικές θα μεταφέρουν στις θυγατρικές τους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και εφόσον μπουν νέοι μέτοχοι, θα μειωθούν οι ζημιές.

Οταν τα «κακά» δάνεια μεταφερθούν στην νέα τράπεζα, οι διοικήσεις θα έχουν να κάνουν τρεις βασικές κινήσεις:

  • Να ξεχωρίσουν τα δάνεια από τα οποία δεν έχουν καμία ελπίδα να εισπράξουν το παραμικρό ποσό και εκείνα που χρήζουν διαχείρισης. Τα «κόκκινα δάνεια», από τα οποία κρίνουν οι τραπεζίτες ότι δεν θα εισπράξουν τίποτα και για τα οποία έχουν πάρει προβλέψεις, θα μπορούν να τα πουλήσουν σε πολύ χαμηλή τιμή και να αποκομίσουν όφελος.
  • Για τα δάνεια τα οποία έχουν εγγυήσεις, οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν ένα ποσοστό επί της συνολικής οφειλής της επιχείρησης, μέσω εκποίησης π.χ. των ακινήτων που έχουν προσημειωθεί. Οι τραπεζίτες θα ζητήσουν από τους επιχειρηματίες να συμβάλουν και οι ίδιοι στη διάσωση των επιχειρήσεών τους. Εάν δεν το πράξουν, τότε θα προχωρήσουν σε ανάκληση του δανείου, κατάσχεση των ακινήτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε διαχειριστικό έλεγχο της διοίκησης της επιχείρησης.
  • Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που κριθεί ότι πλήττονται πραγματικά από την κρίση στη χώρα μας, αλλά έχουν δυνατότητες ανάπτυξης, θα γίνεται πραγματική αναδιάρθρωση του δανείου, βάσει ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο θα καταρτίζεται από τα εξειδικευμένα στελέχη της τράπεζας σε συνεργασία με τη διοίκηση της επιχείρισης.

Η αναδιάρθρωση των δανείων, ωστόσο, πρέπει να συνδυάζεται και με νέο χρήμα, το οποίο θα μπορούσε να βάλει η τράπεζα και να αποκτήσει μέρος των μετοχών της εταιρείας, ή/και ένα Private Equity Fund.

Για τις κινήσεις αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν και την έγκριση του επιτρόπου, δηλαδή έγκριση και από το «μάτι» της τρόικας. Για το νέο χρήμα η τράπεζα θα παίρνει μετοχές και σε περίπτωση επιτυχίας, η απόδοση των κεφαλαίων που τοποθέτησε η τράπεζα θα είναι σημαντική, ενώ παράλληλα θα έχει επιβιώσει η επιχείρηση.

Ελένη Κομίνη

ethnos.gr