Παρακολουθώντας τον κεντρικό Τύπο και τα ΜΜΕ, τώρα που με την κρίση το «πτώμα» της επαρχίας των Αθηνών έχει κακοφορμίσει, μπορεί να κάνει ορισμένες διαπιστώσεις. Πόσο δίκιο είχε ο Καραμανλής όταν ήθελε να βγάλει τους προμηθευτές του δημοσίου από το συγκεκριμένο σύστημα. Βλέπετε πως «θάβεται» ένα οικονομικοπολιτικό θέμα και πως αναδεικνύεται ένα άλλο. Δεύτερο, ότι ναι, υπάρχουν πληρωμένες πένες και στόματα, αλλά υπάρχουν και καθαροί δημοσιογράφοι, μόνο που στον ορυμαγδό της πληροφορίας, αληθούς ή πλαστής, δύσκολα να τους εντοπίσεις.
Ωστόσο, το «Κουτί της Πανδώρας» άνοιξε. Μπορεί λίγοι να μπήκαν φυλακή μέχρι σήμερα, όμως μετά τα στοιχεία που με δυσκολία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όσον αφορά τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η υπόθεση των ημερών με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, άνοιξε ένα ζήτημα μυθικό και συνάμα θρυλικό της νεοελληνικής ιστορίας, κυρίως της μεταπολίτευσης και της μετά Κωσκοτά εποχής. Ο λόγος για τα επισφαλή δάνεια που έχουν δοθεί σε μεγαλόσχημους και τα οποία ποτέ δεν εξυπηρετήθηκαν ενώ τα περισσότερα χάθηκαν σε φορολογικούς «παραδείσους» ή σε αγορές στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το antinews.gr τα επισφαλή δάνεια όλου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι γύρω στα 65 δις ευρώ και προσθέτει:
«Την υψηλότερη αξία έχουν τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια που ανέρχονται σε 30,6 δις, έναντι 16,8 δις των στεγαστικών και 12,5 δις των καταναλωτικών. Αν βγάλουμε δηλαδή τις δύο τελευταίες κατηγορίες μένουν πάνω από 30 δις ευρώ που έχουν δοθεί σε επιχειρηματίες και δεν εξυπηρετούνται». Εύλογο το ερώτημα: «Πόσα είναι, λοιπόν, τα δάνεια που δεν πληρώνονται για λόγους οικονομικής κρίσης (π.χ. ξέπεσαν οι επιχειρήσεις και δεν έχουν να πληρώσουν) και πόσα είναι αυτά που δόθηκαν χωρίς καμιά εγγύηση και πήγαν για σκοπούς άσχετους με το λόγο που εκταμιεύτηκαν;». και αν από τη μικρή τράπεζα όπως είναι το ΤΤ τα «αμαρτωλά» δάνεια είναι 500 εκατ. ευρώ τότε από τις άλλες 20 τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια πόσα είναι;
Και τώρα τα τρία καυτά ερωτήματα που θέτει το antinews.gr και που στην ουσία, θέτει η ελληνική κοινωνία και τα θέτει για πολλά χρόνια τώρα.
- Ποιες κρατικές κυρίως τράπεζες έδιναν θαλασσοδάνεια σε επιχειρηματίες τα τελευταία 25 χρόνια;
- Υπάρχουν μέσα στους μπαταχτσήδες που δεν πλήρωσαν ούτε μία δόση και οι γνωστοί μικροί και μεγάλοι νταβατζήδες. Όλοι όσοι εμπλέκονται τα τελευταία χρόνια με κυβερνήσεις; Όλοι όσοι ρήμαξαν τη χώρα και τώρα έρχονται να το παίξουν τιμητές των πάντων;
- Υπάρχουν μήπως δάνεια και άλλες κρυφές χορηγίες που δόθηκαν σε επιχειρήσεις του χώρου των μέσων ενημέρωσης τα οποία και εκμαυλίζουν καθημερινά συνειδήσεις; Πώς στήθηκαν κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες; Με τίνος τα χρήματα;
Είναι προφανές γιατί αναφέραμε στην αρχή ότι άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας» και τώρα το ερώτημα είναι που θα φτάσει η υπόθεση. Ήδη, ακούγονται φωνές που λένε ότι να μην φτάσουμε στο σημείο οι τραπεζίτες να μη δίνουν δάνεια, λες και τώρα δίνουν… Ούτε κεφάλαιο κίνησης δεν χορηγούν. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι θα κλονιστεί η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα, αν τα ψάξουμε όλα. Λες και η οικονομία μας δεν χρεοκόπησε ήδη δυο φορές, λες και υπάρχει ελληνική επιχειρηματικότητα για να κλονιστεί.
Από την άλλη πλευρά, στα «μουγκά», δόθηκε πριν λίγο καιρό η είδηση ότι αθωώθηκαν όλοι για το «σκάνδαλο» του Χρηματιστηρίου, ενώ όσο και αν δεν περνά ούτε στα «ψιλά» του Τύπου και των ΜΜΕ, διεξάγεται η δίκη για τα δομημένα ομόλογα που συντάραξαν την βιωσιμότητα των Ταμείων.
Και προσοχή. Σε κάποιον άπληστο με τα λεφτά, σε κάποιον που δεν του αρκεί το ένα εκατομμύριο και θέλει να αποθησαυρίσει όσα μπορεί περισσότερα, λες και ότι όταν πεθάνουμε όποιος έχει τα περισσότερα ,,,κερδίζει, δεν είναι η φυλακή που θα τους στεναχωρήσει. Άλλωστε, κάποτε, ίσως και πολύ σύντομα, θα βγουν. Εκείνο που θα τους τσακίσει, είναι να τους πάρεις τα χρήματα κέρδισαν με λαμογιές, θα είναι σα να τους πάρεις την ψυχή. Οι επιχειρήσεις που έστησαν, αν είναι βιώσιμες, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, έχει τον τρόπο του ο καπιταλισμός.