Για την οικουμενικότητα του έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή μέσα από το πλαίσιο και του Ελληνισμού και των Μαθηματικών μίλησε ο Δρ Νίκος Λυγερός το απόγευμα της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 140 χρόνια από την γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Πρόκειται για ένα μεγάλο μαθηματικό, σημείωσε σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Παρασκευής στο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, τον οποίο μπορούμε να συγκρίνουμε μόνο με τον Αρχιμήδη όσο αφορά τα Ελληνικά δεδομένα.
Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της ύπαρξης του μουσείου στην Κομοτηνή, η ανάδειξη και η αξιοποίηση του έργου του μεγάλου Θρακιώτη μαθηματικού, κάτι που έγινε εφικτό μετά από μεγάλη προσπάθεια τόσο του ιδίου όσο και των μελών του ιδρύματος Καραθεοδωρή που προσπάθησαν και κατάφεραν να φέρουν έγγραφα από την Αμερική στην Ελλάδα, την ώρα που συνήθως γίνεται το αντίθετο.
«Τα έγγραφα που βλέπετε είναι γνήσια, δεν είναι αντίγραφα. Τα έχουμε μελετήσει και θέλουμε να τα αξιολογήσουμε είναι καλό να το ξέρουν και οι Θρακιώτες ότι δεν είναι απλώς μια τυπική προσέγγιση για μια προσωπικότητα, είναι μια προσωπικότητα που έχει αφήσει τεράστιο έργο, άρα χαιρόμαστε που είναι Θρακιώτης, χαιρόμαστε που έχει φωτίσει μέσω του ελληνισμού, την Ελλάδα και στο εξωτερικό» σημείωσε ο δρ. Λυγερός, ο οποίος σημείωσε πως μερικοί ξέρουν πρώτα τον Καραθεοδωρή και μετά γνωρίζουν ότι είναι Έλληνας.
Άλλωστε πολλοί επισκέπτες του Μουσείου από το εξωτερικό έρχονται πρώτα για τον Καραθεοδωρή και μετά χαίρονται που βρίσκονται στην περιοχή όπου ήταν στην ουσία η γενέτειρά του.
«Γι’ αυτό θέλουμε να το αναδείξουμε ο ελληνισμός είναι εξωστρεφής, ο Καραθεοδωρή απέδειξε ότι ήταν Έλληνας, ενώ τυπικά γεννήθηκε εκτός Ελλάδος και πέθανε εκτός Ελλάδος, αλλά όλο το έργο του φωτίζεται και μέσω του ελληνισμού, άρα μας έχει δείξει και στο εξωτερικό, ότι μπορεί μια μικρή χώρα να έχει μεγάλους ανθρώπους, που διαπρέπουν και είναι ικανοί να δώσουν το στίγμα του φωτός ακόμα και για την ανθρωπότητα»
Πηγή γνώσης για τον Καραθεοδωρή το μουσείο
Σκοπός του μουσείου είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τον Καραθεοδωρή, τόσο από τις επιστολές και το αρχείο του όσο και από τα βιβλία που έχει εκδώσει.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν δώσει στις αυθεντικές επιστολές του Καραθεοδωρή, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο Μουσείο, γιατί είναι μοναδικά αντικείμενα, που προσελκύουν ερευνητές από όλο τον κόσμο.
Παρόλο που πολλές έχουν αποκτηθεί από το Μουσείο, μέσω δημοπρασιών ή απευθείας αγοράς, υπάρχουν ακόμα επιστολές οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμες, θα γίνουν όμως στο άμεσο μέλλον.
Στόχος του Μουσείο είναι όταν εμφανιστεί μια επιστολή είναι να κάνει διάφορες κινήσεις μερικές φορές να τις αγοράσει από πριν, όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλιώς περνούν στην διαδικασία της δημοπρασίας.
«Αυτά είναι πραγματικά έγγραφα του Καραθεοδωρή και είναι μοναδικά. Είναι πολύ σημαντικά και τα βιβλία, αλλά οι εκδόσεις είναι χιλιάδες τεμάχια, αυτό είναι ένα. Άρα το να το έχουμε εδώ και το έχουμε φωτογραφήσει, και κάθε φορά που ερευνητές μας ζητούν για ένα αντίγραφο πιο μεγάλο, εδώ έχουμε την πηγή» σημείωσε, τονίζοντας πως είναι κάτι το ανάλογο με το αρχείο Αινστάϊν στο Ισραήλ, από το οποίο πήραν τις αντιγραφές των επιστολών Αινστάϊν και Καραθεοδωρή, οι οποίες ως γνήσια υπάρχουν μόνο στο Κογκρέσο της Αμερικής.
«Εδώ θέλουμε να φέρουμε όσο πιο πολύ υλικό υπάρχει, και κάθε φορά που υπάρχει ένα βιβλίο, γιατί αν προσέξετε αν δείτε, υπάρχουν βιβλία τα οποία δεν είναι του Καραθεοδωρή, αλλά αναφέρονται στις επιστολές, άρα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και στους ερευνητές επί τόπου» έκλεισε