Λιγότερο κράτος, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερες ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα η συνταγή του Free Market Roadshow
που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή για την ανάπτυξη της χώρας
Την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας τόσο σε επίπεδο κράτους όσο και σε επίπεδο κοινωνίας τόνισαν οι ομιλητές που συμμετείχαν στο Free Market Roadshow που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το Σάββατο 23 Μαΐου.
Το συνέδριο οργάνωσε ο οργανισμός για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας Youth Business Network σε συνεργασία με το ινστιτούτο Αυστριακών Οικονομικών, στοχεύοντας σε συνεργασία με το ακαδημαϊκό περιβάλλον το ΔΠΘ να δημιουργήσουν έναν επιχειρηματικό κόμβο που συνδέει Ευρώπη και Ασία .
Οι νέοι στο δρόμο της ανάπτυξης
«Ξεκινήσαμε το Free Market Roadshow πριν από 11 χρόνια με τέσσερις πρωτεύουσες και τώρα έχουμε φτάσει στον 8ο χρόνο με 35 πόλεις σε 35 χώρες σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να μιλήσουμε για θέματα τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για τις χώρες τις οποίες επισκεπτόμαστε όσο και για όλη την Ευρώπη», τόνισε η κα Barbara Kolm διευθύντρια του Austrian Economics Centre στη Βιέννη, το αυστριακό think tank που προωθεί την ελεύθερη οικονομία και την μελέτη της Αυστριακής Σχολής των Οικονομικών.
Το 2008, σημείωσε, στο πρώτο roadshow συζητούσαν ήδη την κρίση Δημόσιου χρέους οι επιπτώσεις της οποίας είχαν αρχίσει να γίνονται εμφανείς, δείχνοντας, κατά την ίδια , πως είναι πάντα μπροστά από τα θέματά τους,
«Τότε όλοι ήξεραν πως ζούμε πέρα από τα έσοδά μας και δεν πρέπει να ξοδεύουμε τόσα χρήματα στους Εθνικούς προϋπολογισμούς»
Για αυτό και φέτος επέλεξαν να συζητήσουν τα θέματα της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, θεωρώντας πως θα είναι οι λύσεις που θα βοηθήσουν την Ευρώπη να μπει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, παίρνοντας τους νέους από τους δρόμους και φέρνοντάς τους τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και στην αυτοαπασχόληση.
Ο κόσμος δεν περιμένει την Ελλάδα να ξυπνήσει
Η κα Kolm θεωρεί πως τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα δεν «μάθαμε το μάθημά μας» δηλαδή δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, σημείωσε πως οι νέοι της είναι πολύ πρόθυμοι να δουλέψουν και να πετύχουν, όμως οι κανόνες και το «μεγάλο κράτος» δεν τους επιτρέπουν να το κάνουν, από την μη αποδοτική εργατική Νομοθεσία, την υψηλή φορολόγηση αλλά και τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν όταν προσπαθούν να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις.
«Αυτά καταστρέφουν την οικονομία και δεν επιτρέπουν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι κυβερνήσεις δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας» σημείωσε, γιατί οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που παίρνουν το ρίσκο και χάνουν αν αποτύχει η ιδέα τους.
Τόνισε πάντως πως στον επιχειρηματία επιτρέπεται να αποτύχει, δεν πρέπει όμως να κάνει τα ίδια λάθη δύο φορές.
Τέλος τόνισε πως αυτό που θα πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας είναι η νοοτροπία, κάτι που δεν γίνεται εύκολα αλλά θα πρέπει να προχωρήσει, μιας και τα αποτελέσματα στην Ελλάδα των παλιών μεθόδων είναι ορατά.
«Η χώρα είναι χρεοκοπημένη, παρά τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στο σύστημα, τα οποία δεν κατέληξαν στους Έλληνες που τα χρειάζονταν αλλά για να κρατήσουν ζωντανέ τις τράπεζες. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, και πρέπει να αλλάξετε νοοτροπία, γιατί ανταγωνιζόμαστε άλλες χώρες οι οποίες έχουν πάρει τα μαθήματά τους και έχουν κάνει τις απαραίτητες δομικές αλλαγές, και δε θα περιμένουν την Ελλάδα να ξυπνήσει»
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας του ‘80
Για το περιβάλλον για παραγωγική επιχειρηματικότητα και πως αυτό είναι δυνατόν να ανθίσει στην Ελλάδα μίλησε ο κ. Benjamin Powell, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Texas Tech και διευθυντής του ινστιτούτου Ελεύθερης Αγοράς.
Ο κ. Powell τόνισε πως οι Έλληνες έχουν δείξει πως είναι δημιουργικοί όπου και αν έχουν πάει στον κόσμο, κάτι που θεωρεί πως σημαίνει πως το πρόβλημα δεν είναι οι Έλληνες αλλά το κράτος και οι πολιτικές του που βάζουν εμπόδια στους επιχειρηματίες.
Για αυτό πιστεύει πως οι Έλληνες χρειάζονται μια αλλαγή νοοτροπίας ζητώντας από την κυβέρνηση να μειώσει το ρόλο της στην οικονομία, μειώνοντας το μέγεθος αλλά και το πεδίο δράσης της ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μπορέσει να δημιουργήσει δουλειές.
Παραδέχτηκε βέβαια πως η μετάβαση από το ένα μοντέλο κράτους στο άλλο θα είναι δύσκολη για κάποιους, που θα χάσουν τις δουλειές ή τις παροχές τους, όμως οι οικονομίες μπορούν να αλλάξουν πορεία.
Σαν παράδειγμα έφερε την Ιρλανδία, που στη δεκαετία του ’80 είχε πρόβλημα χρέους όπως έχει σήμερα η Ελλάδα. Οι Ιρλανδοί μείωσαν το ρόλο της κυβέρνησης στην Οικονομία από σχεδόν 50% στο 30%, κάτι που απελευθέρωσε ιρλανδικούς πόρους, τους επέτρεψες να μειώσουν τη γραφειοκρατία και το κράτος, ώστε να γίνουν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο τη δεκαετία του ’90.