Οι εξατμίσεις των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων απειλούν τις μέλισσες;

Οι εξατμίσεις των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων απειλούν τις μέλισσες;

melissa-melisses

Την ώρα που πληθυσμοί μελισσών καταρρέουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, επιστήμονες από τη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μία απειλή που ενδέχεται να συμβάλει στη ραγδαία υποβάθμισή τους. Διαπίστωσαν ότι η έκθεσή τους στη ρύπανση από πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα επιδρά στην ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τις οσμές των λουλουδιών, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την επικονίαση και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Οι ερευνητές είδαν ότι τα εκφεύγοντα αέρια των εξατμίσεων υποβαθμίζουν ορισμένα χημικά στο άρωμα των λουλουδιών, στα οποία βασίζονται οι μέλισσες όταν αναζητούν τροφή. Επιπλέον, τα οξείδια του αζώτου από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα περιορίζουν την ανταπόκριση των εντόμων στις οσμές των λουλουδιών.

«Οι μέλισσες έχουν ευαίσθητη όσφρηση και μια εκπληκτική ικανότητα να μαθαίνουν και να απομνημονεύουν νέες οσμές», αναφέρει η Τρέισι Νιούμαν από την ομάδα του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον που πραγματοποίησε τη μελέτη. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ρύπανση από τις εξατμίσεις πετρελαιοκίνητων οχημάτων αλλάζει τα συστατικά στο αρωματικό μείγμα των λουλουδιών, επηρεάζοντας την αναγνώριση των αρωμάτων από τις μέλισσες. Αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τις αποικίες μελισσών και τις δραστηριότητες επικονίασης.»

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση Scientific Reports, παραδέχονται ότι μελέτησαν το φαινόμενο σε μικρή κλίμακα, όμως δηλώνουν πεπεισμένοι για τις παρατηρήσεις τους. Προσθέτουν ότι, παρότι επικεντρώθηκαν στα οξείδια του αζώτου, τα αέρια αυτά παράγονται και από τα βενζινοκίνητα οχήματα, κάτι που σημαίνει ότι σε περιόδους και ώρες αιχμής, οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες και επιβλαβείς για τις μέλισσες.

Οι ίδιοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το καυσαέριο να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικιών των μελισσών, η οποία χαρακτηρίζεται από την εξαφάνιση μελισσών-εργατών αφότου εγκαταλείψουν τις κυψέλες τους σε αναζήτηση τροφής.

naftemporiki.gr