Μια ανάσα από τον πυρηνικό όλεθρο έφτασαν οι ΗΠΑ το 1961

Μια ανάσα από τον πυρηνικό όλεθρο έφτασαν οι ΗΠΑ το 1961

newego LARGE t 1101 53699748 type12128

Σε απόσταση αναπνοής από το να προκαλέσει πυρηνικό όλεθρο στη Βόρεια Καρολίνα έφτασε η αμερικανική πολεμική αεροπορία το 1961, όταν έπεσε κατά λάθος μία ατομική βόμβα 260 φορές ισχυρότερη από αυτή στη Χιροσίμα, όπως αποκάλυψε χθες η βρετανική εφημερίδα The Guardian δημοσιεύοντας αποχαρακτηρισμένο απόρρητο έγγραφο.

 

Το έγγραφο δίνει την πρώτη εμπεριστατωμένη απόδειξη ότι οι ΗΠΑ παραλίγο να προκαλέσουν μία μνημειώδη καταστροφή, όταν δύο βόμβες υδρογόνου Mark 39 έπεσαν κατά λάθος πάνω από το Γκόλντσμπορο της Βόρειας Καρολίνα, στις 23 Ιανουαρίου 1961.

Οι βόμβες έπεσαν στη γη από ένα βομβαρδιστικό Β-52 που εξερράγη στον αέρα και μία από αυτές «συμπεριφέρθηκε» ως πυρηνικό όπλο σχεδιασμένο για πόλεμο: άνοιξε το αλεξίπτωτό της, μπλόκαραν οι μηχανισμοί της και μόνο ένας χαμηλής τάσης διακόπτης απέτρεψε το μακελειό.

Η κάθε βόμβα μετέφερε ένα ωφέλιμο φορτίο 4 μεγατόνων, ισοδύναμα με 4 εκατομμύρια τόνους ΤΝΤ. Μία έκρηξη της συσκευής θα προκαλούσε ένα θανατηφόρο νέφος πάνω από την Ουάσινγκτον, τη Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφεια αλλά και τα βόρεια της Νέας Υόρκης, θέτοντας εκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο.

Αν και υπήρχε ανησυχία για το πόσο κοντά στο Γκόλντσμπορο έγινε το ατύχημα, η αμερικανική κυβέρνηση είχε επαμειλειμμένα αρνηθεί ότι το πυρηνικό της οπλοστάσιο έχει θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών λόγω προβλημάτων ασφαλείας. Ωστόσο, στο προσφάτως δημοσιευθέν έγγραφο, ανώτατος μηχανικός των εθνικών εργαστηρίων Sandia υπευθύνων για τη μηχανική ασφάλεια των πυρηνικών όπλων, επισημαίνει ότι «μία απλή δυναμο-τεχνολογία, ένας διακόπτης χαμηλής τάσης έσωσε τις ΗΠΑ από μία μεγάλη καταστροφή».

Γράφοντας οκτώ χρόνια μετά το ατύχημα, ο Πάρκερ Φ. Τζόουνς ανακάλυψε ότι οι βόμβες που έπεσαν πάνω από τη Βόρεια Καρολίνα, μόλις τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στην προεδρία, δεν είχαν ελεγχθεί επαρκώς και ότι ο τελικός διακόπτης που απέτρεψε την καταστροφή μπορούσε με ευκολία να βραχυκυκλώσει οδηγώντας σε μία πυρηνική έκρηξη. «Αυτά θα ήταν πολύ κακά νέα», έγραψε.

Ο Τζόουνς τιτλοφόρησε τη μυστική αναφορά του ως «Goldsboro Revisited: Πώς έμαθα να μην εμπιστεύομαι την βόμβα υδρογόνου» - κατ' αντιστοιχία με τον τίτλο της σατυρικής ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Dr. Strangelove: Πώς έμαθα να σταματώ να ανησυχώ και να αγαπώ τη βόμβα».

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο όταν ένα Β-52 βρέθηκε σε κίνδυνο, έχοντας ξεκινήσει από την αεροπορική βάση Σέιμουρ Τζόνσον στο Γκόλντσμπορο για πτήση ρουτίνας πάνω από την Ανατολική Ακτή. Καθώς έκανε ελιγμό, οι βόμβες υδρογόνου διαχωρίστηκαν. Η μία έπεσε σε ένα χωράφι κοντά στο Φάρο της Βόρειας Καρολίνας, το αλεξίπτωτό του μπλέχτηκε στα κλαδιά δέντρου, ενώ η δεύτερη κατρακύλησε σε ένα λιβάδι.

Ο Τζόουνς ανακάλυψε ότι από τους τέσσερις μηχανισμούς ασφαλείας της βόμβας που έπεσε στο Φάρο, ήταν σχεδιασμένη για την αποτροπή ακούσιας ρίψης, με τους τρεις να μην έχουν λειτουργήσει.

Οταν η βόμβα χτύπησε στο έδαφος εστάλη ένα σήμα πυροδότησης στον πυρήνα της συσκευής και ήταν μόνο αυτός ο υψηλής ευαισθησίας διακόπτης που απέτρεψε τον όλεθρο. «Η βόμβα MK 39 Mod 2 δεν διέθετε επαρκή ασφάλεια για τον εναέριο συναγερμό σε B-52», συμπεραίνει, ο μηχανικός.

Το έγγραφο αποκαλύφθηκε από τον δημοσιογράφο Έρικ Σλόσερ, ως μέρος της έρευνας για το νέο του βιβλίο. Χρησιμοποιώντας της συνθήκη περί ελευθερίας των πληροφοριών, ανακάλυψε ότι τουλάχιστον 700 «αξιοσημείωτα» ατυχήματα και περιστατικά που περιλαμβάνουν 1.250 πυρηνικά όπλα, έχουν καταγραφεί μεταξύ του 1950 και του 1968.

ethnos.gr