Στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργείων στην Αθήνα βρίσκεται εδώ και περίπου 1,5 μήνα ο ολοκληρωμένος φάκελος της επενδυτικής πρότασης εταιρείας γερμανικών συμφερόντων που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει μεγάλη μονάδα επεξεργασίας φυτικής ίνας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Για το θέμα ερωτήθηκε στο περιθώριο συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την κωλυσιεργία του ελληνικού κράτους. «Εγώ έφερα τους επενδυτές στην Ελλάδα, τους πήγα στα γραφεία των αρμόδιων υπουργών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ακολούθως έδωσε εντολή σε υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να προχωρήσουν το θέμα, αλλά μέχρι σήμερα τίποτε. Πληροφορούμαι ότι η γερμανική εταιρεία, εδώ κι 1,5 μήνα, έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο με το τι θέλει να κάνει στην πόλη μας, προσφέροντας 2.500 θέσεις εργασίας σε μία τέτοια περίοδο, ωστόσο δεν έχει λάβει καμία απάντηση».
Υπενθυμίζεται πως πρώτη φορά για την επένδυση αυτή, έγινε αναφορά από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης την περασμένη άνοιξη. Πρόκειται για μονάδα επεξεργασίας φυτικής ίνας, η οποία σε πρώτη φάση θα μπορεί να απασχολήσει 650 άτομα και σε δεύτερη μέχρι και 2.500, ενώ τα υπολείμματα από το εργοστάσιο θα παράγουν ενέργεια και ζεστό νερό το οποίο θα διοχετεύεται δωρεάν σε όλη την Αλεξανδρούπολη.
Η πρώτη επαφή μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης, Δήμου Αλεξανδρούπολης και υποψήφιου επενδυτή έγινε στις αρχές του έτους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου παρουσιάστηκε το επενδυτικό πλάνο και δόθηκαν οι πρώτες πληροφορίες. Η εν λόγω μονάδα αφορά στην επεξεργασία οπιούχας φυτικής ίνας, η οποία θα φτάνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μία φορά την εβδομάδα, με πλοία δυναμικής 90.000 τόνων και μήκους 300 μέτρων, από λιμάνια της Ουκρανίας και της Τουρκίας. Μετά την επεξεργασία της, θα προκύπτουν υφάσματα, κυρίως τζιν, αλλά και υποκατάστατα υφασμάτων, όπως είναι τα πάμπερς, και υποπροϊόντα όπως είναι τα φάρμακα και τα τρόφιμα. Η επιβάρυνση στο περιβάλλον είναι σχεδόν μηδενική.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την τελική συμφωνία, είναι να παραχωρηθούν περίπου τα 2/3 της ανατολικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού, μέσα από ένα νομικό σχήμα που θα ορίσουν τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να δημιουργηθούν αποθηκευτικοί χώροι για την πρώτη ύλη.
Η πιθανότερη τοποθεσία για τη δημιουργία της μονάδας είναι κοντά στο βιολογικό καθαρισμό, έκτασης 680 στρεμμάτων, ενώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η παραχώρηση αυτή θα γίνει εφόσον το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει την επιθυμητή ανταποδοτικότητα από την εταιρεία.
Να σημειωθεί πως η μονάδα θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, με τρεις 8ωρες βάρδιες, ενώ το ενδιαφέρον των γερμανών για τη δημιουργία της είναι άμεσο και αφορά τους επόμενους 4-5 μήνες, κατά τους οποίους, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία.
Συζήτηση για τις αποθήκες του ΟΣΕ
Για το θέμα των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ της αρμόδιας επιτροπής διαχείρισης του προγράμματος Jessica και της δημοτικής αρχής. Στόχος είναι να υπάρξει ενημέρωση για τις μελέτες και τον ακριβή σχεδιασμό του δήμου για την αξιοποίηση των ιστορικών κτισμάτων, προκειμένου να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση.
gnomionline.gr