Η επιτυχία του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής εξαρτάται από την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι στόχοι του οποίου θα πρέπει να διακρίνονται από ρεαλισμό και προσαρμοστικότητα.
Οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί τα προηγούμενα χρόνια και όσον αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες, αποδείχθηκαν υπεραισιόδοξοι, γιατί οι συντάκτες δεν έλαβαν υπόψη τον παράγοντα της ύφεσης, ο οποίος επηρεάζει τα κέρδη και τα εισοδήματα και συνακόλουθα τη φοροδοτική ικανότητα των νομικών και φυσικών προσώπων. Παρά τις αστοχίες των προβλέψεων, η τρόικα και η κυβέρνηση εξακολουθούσαν να βάζουν υψηλούς στόχους οι οποίοι ήταν αδύνατο να επιτευχθούν, καθώς και υστερήσεις εσόδων σημειώνονται και υπερβάσεις των δαπανών καταγράφονται.
Η μη επίτευξη των στόχων, σε ό,τι αφορά τα έσοδα, δεν οφείλεται μόνο στη μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των νομικών και φυσικών προσώπων, αλλά και στη μεγάλη και εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Πρόκειται για ένα σύνθετο και διαρθρωτικό φαινόμενο, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της αποτελεσματικότητας της οικονομίας και τη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, όπως τονίζει σχετικά πρόσφατη μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πιο συγκεκριμένα, η φορολογία, και κατ’ επέκταση η φοροδιαφυγή, επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και συνεπώς, σε βάθος χρόνου, τη δομή της οικονομίας, τις αποφάσεις σχετικά με την προσφορά και ζήτηση εργασίας, τη διαχρονική κατανομή του εισοδήματος μεταξύ κατανάλωσης και αποταμίευσης, τις τιμές κ.λπ.
Παράλληλα, η φοροδιαφυγή περιορίζει την αναδιανεμητική λειτουργία της προοδευτικής φορολογίας από τα πλουσιότερα προς τα φτωχότερα άτομα, αυξάνει τα φορολογικά βάρη των νομοταγών φορολογουμένων και θίγει τη δίκαιη και ίση μεταχείριση ατόμων με παρόμοιο εισόδημα. Επιπρόσθετα, η φοροδιαφυγή οδηγεί σε αύξηση των δανειακών αναγκών του κράτους, περιορισμένη δυνατότητα δημόσιων επενδύσεων και δυσκολίες στην εφαρμογή του κοινωνικού κράτους.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες κυρίως στις τουριστικές περιοχές το ΣΔΟΕ είναι αποκαρδιωτικά για την έκταση της παραβατικότητας. Οι διαπιστώσεις από την πλευρά της πολιτείας δεν φθάνουν, χρειάζεται δράση, ουσιαστική, σχεδιασμένη και αποτελεσματική.
«Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να αφήσει πίσω της τη λογική της προσωρινής διαχείρισης και της αδιαφάνειας, όπως στη φορολογική νομοθεσία και διοίκηση», υπογραμμιζόταν στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε πριν από 15 μέρες από τη Βουλή.
«Επιδιώκεται η δημιουργία μιας δίκαιης βάσης αναδιανομής του εισοδήματος, μιας σταθερής πηγής χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών και, παράλληλα, η δημιουργία ενός Κώδικα εύληπτου, κατανοητού και προσιτού στον κάθε πολίτη, προκειμένου να επαναθεμελιώσουμε συνθήκες εμπιστοσύνης και σταθερότητας στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και να θέσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η φορολογική διοίκηση να μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πηγή οικονομικής αδικίας που είναι η φοροδιαφυγή».
Ας κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση, είναι καθήκον και υπόσχεσή της απέναντι στους συνεπείς φορολογουμένους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
naftemporiki.gr