«Θυμίζει κρέας αλλά δεν είναι τόσο ζουμερό»

«Θυμίζει κρέας αλλά δεν είναι τόσο ζουμερό»

newego LARGE t 1101 54232525 type12128

Το πολυαναμενόμενο πρώτο μπιφτέκι που δημιουργήθηκε από «κρέας εργαστηρίου» είναι γεγονός. Ψήθηκε και φαγώθηκε κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης στο Λονδίνο και όπως δήλωσαν οι εθελοντές δοκιμαστές, «θυμίζει κρέας, αλλά είναι λιγότερο ζουμερό». Μένει να διαπιστωθεί αν το κρέας εργαστηρίου θα συναντήσει αντιστάσεις από τους καταναλωτές ή θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη διατροφική ιστορία.

Πάντως, ο επικεφαλής Ολλανδός καθηγητής Βιολογίας Μαρκ Ποστ, του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, σύμφωνα με το BBC, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «έγινε μια καλή αρχή». Όπως είπε, το εργαστηριακό κρέας που έχει δημιουργηθεί από την καλλιέργεια δισεκατομμυρίων κυττάρων, θα χρειαστεί κάποιο χρόνο ώσπου να φθάσει στην αγορά.

«Προς το παρόν αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε. Το όλο εγχείρημα, όπως αποκαλύφθηκε, έχει χρηματοδοτήσει ο συνιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν.

Οι ερευνητές πήραν βλαστοκύτταρα από τον μυικό ιστό μίας αγελάδας, τα καλλιέργησαν και τα πολλαπλασίασαν στο εργαστήριό τους, και αρχικά τα μετέτρεψαν σε μικρές μυικές λωρίδες μήκους μόλις ενός εκατοστού και πάχους λίγων χιλιοστών. Στη συνέχεια, τα ένωσαν σε μορφή «πέλετ» που καταψύχθηκαν και τα οποία, όταν ξεπαγώνουν, ενώνονται σε μεγαλύτερα κομμάτια για να δημιουργήσουν τελικά το μπιφτέκι.

Το μπιφτέκι πριν ψηθεί
Το μπιφτέκι πριν ψηθεί

Το κρέας, το οποίο αρχικά είναι λευκό και μετά αποκτά το γνώριμο χρώμα του με την προσθήκη της φυσικής ουσίας μυοσφαιρίνης καθώς και χυμού πατζαριού, έψησε ένας σεφ από την Κορνουάλη και το δοκίμασαν δύο εθελοντές γευσιγνώστες.

Η ειδικός από την Αυστρία, σημείωσε ότι η γεύση μοιάζει πολύ με κρέας, «αν και είναι λιγότερο ζουμερό.
Η ειδικός από την Αυστρία, σημείωσε ότι η γεύση μοιάζει πολύ με κρέας, «αν και είναι λιγότερο ζουμερό.

Η πρώτη ειδικός από την Αυστρία, δήλωσε: «Περίμενα την υφή του πιο μαλακή, έχει αρκετά έντονη γεύση, που μοιάζει με αυτή του κρέατος, αν και είναι λιγότερο ζουμερό. Η υφή είναι τέλεια, αλλά μου λείπει το αλάτι και το πιπέρι. Πάντως για μένα είναι κρέας».

Ο κριτικός από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «του λείπει το λίπος» από το μπιφτέκι εργαστηρίου.
Ο κριτικός από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «του λείπει το λίπος» από το μπιφτέκι εργαστηρίου.

Ο άλλος κριτικός από τις ΗΠΑ, ανέφερε: «Η γεύση του θυμίζει κρέας, αν και μου λείπει το λίπος, πάντως γενικά όταν το τρως, έχεις την αίσθηση ενός χάρμπουγκερ, αν και έχει διαφορετική γεύση».

Μία ανεξάρτητη μελέτη εκτιμά ότι το εργαστηριακό κρέας χρησιμοποιεί για την παραγωγή του 45% λιγότερη ενέργεια από το συμβατικό, ενώ παράλληλα η παραγωγική διαδικασία του εκλύει 96% λιγότερα «αέρια θερμοκηπίου» και χρειάζεται 99% λιγότερη έκταση γης.

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στην ιδέα κρέατος από το εργαστήριο. Όπως δήλωσε η συνεργάτης του καθηγητή Ποστ, Έλεν Μπρίγουντ, «αν το κρέας δεν δείχνει σαν φυσικό, αν δεν έχει φυσική γεύση, δεν θα αποτελέσει βιώσιμη εναλλακτική λύση. Πολλοί άνθρωποι αρχικά αντιδρούν με απέχθεια στην ιδέα του εργαστηριακού κρέατος, όμως αν συνειδητοποιούσαν τη διαδικασία παραγωγής του κανονικού κρέατος στα σφαγεία, νομίζω ότι θα την έβρισκαν επίσης απεχθή».

Προς το παρόν, οι επιστήμονες μπορούν να παράγουν μόνο μικρά κομμάτια κρέατος, ενώ για μεγαλύτερα κομμάτια θα απαιτηθούν κατά την εργαστηριακή διαδικασία τεχνητά κυκλοφορικά συστήματα που θα παρέχουν θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο στο κρέας.

Η οργάνωση υπέρ της ηθικής μεταχείρισης των ζώων PETA, με ανακοίνωσή της, τάχθηκε υπέρ του νέου κρέατος.

ethnos.gr